ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Напусна ни виден пловдивчанин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:39 / 19.11.2021Коментари (0)7789
©
Отиде си инж. Александър Чобанов – създателят на българската машина за гласуване, общински съветник в Пловдив след 1989 г.

"Невероятен борбен и несломим дух. Прекрасен приятел – всеотдаен, истински. Човек – от тези хора, дето вярваш, че ще ги има вечно. Истинско въплъщение на живота – усмихнат, позитивен, внимателен. Винаги готов да се притече на помощ и да реши всякакъв възникнал битов, технически или какъвто и да е проблем в ежедневието – обикновено по оригинален начин. Приемаше и най-големите предизвикателства с лекота. Излъчваше спокойствие. Винаги пълен с енергия. Неуморен работохолик. Правеше планове за България и народа – как ще заживеем в честен и справедлив свят", споделиха с тъга близките на пловдивския общественик инж. Александър Велков Чобанов.

Инж. Чобанов обичаше каузите и се бореше до край за тях. Децата на България – бъдещето на страната ни, бяха неговото вдъхновение. За тях създаде Национално училище по роботика "НУР България“. Развиваше знанията и уменията им с кубчето РУБИК или ЛЕГО роботите, хлапетата го гледаха с широко отворени очи, а той като един от избраните от съдбата учители им отговаряше с бащинска всеотдайност.

Сред съмишлениците и приятелите си Сашо бе любим човек за общуване, защото обичаше да се шегува – на първо място със себе си. Владееше до съвършенство изкуството да създава приятелства, да печели партньорства, да намира съмишленици.

Години наред инж. Чобанов посвети на разработването на българската машина за гласуване и макар да вложи цялата си лична енергия, никога не каза "аз". Винаги използваше "ние" или "нашият екип от консорциума "Математици, информатици и роботици без граници“.

"Казват, че Господ прибира най-светлите хора на големите празници. Александър си отиде на Архангеловден – на този ден тържествува доброто, светлината и справедливостта – нещата, за които се бореше той", казват приятелите му.

Настоящето за Александър беше интересно. Впускаше се във всеки нов проект с изцяло отдадено сърце и отворени очи за бъдещето.По време на миналогодишните протести в София създаде Уличен свободен университет – място на площада – на жълтите павета, където да се упражняват и да се научат хората как да гласуват с машини. В продължение на месеци демонстрира възможностите на Българската машина за гласуване, която работеше безотказно на пл. "Орлов мост“ и пред президентството в продължение на 16 ч. без връзка с електричество или интернет.

В зрелия си живот Александър Чобанов избра да служи на обществото и го правеше с младежки устрем и всеотдайност.

Инж. Александър Чобанов е роден на 20 октомври 1958 г. в Батак. Наследник е на Чобановия род – активни дейци на Съединението, а след Освобождението – будни предприемчиви българи в Голямо Конаре и Пловдив. Завършва Технически университет – София, инженер по електроника – революционна специалност за онова време. След това завършва специалност "Международни икономически отношения".

Преди три години започна докторантура – в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), за да надгради образователната си визитка с научна степен. В лицето на ръководството на УниБИТ намери подкрепа на своята кауза: България да гласува на Българската машина за гласуване.

Александър Чобанов бе силно свързан и с родния Пловдив. След промените през 1989 г. той е общински съветник под тепетата. След това животът го отвежда в далечно Чили, където създава и ръководи Националния отбор по информатика на Чили. Негов чилийски ученик донася първия златен медал по информатика от Световната олимпиада по информатика. Спечелва си уважението на президентката на Чили Мишел Бачелет. Негови ученици работят в Google.

В Чили създава и ръководи фабрика за производство на компютри в партньорство с Пакърд Бел.  През 2010 г. се завръща у дома с надеждата, че България е изпреварила Чили в бурното си демократично развитие.  Създава Национално училище по роботика "НУР България“ – извънкласно училище, в което обучението е ориентирано към забавно и интересно обучение в игрови стил за леко и приятно овладяване на логически и практически знания и умения на учениците.

Изпълнението на тази програма е изключително успешно – "НУР България“ има филиали в Пловдив, Асеновград, София, Бургас. Отбор на "НУР България“ участва в три поредни години в NASA International Space Apps Challenge – най-малките участници в най-голямото състезание в областта на иновациите, създавани от ученици.

Поклонението и погребението ще бъдат в Траурен парк "Север“ – Рогошки гробища, Пловдив, на 20 ноември 2021 г., събота, от 13 ч.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: