ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Най-елитното училище в Пловдив става на 60 години!
Автор: Васил Динев 10:32 / 23.04.2018Коментари (12)32580
©
Бивши и настоящи ученици от
ЕГ "Пловдив":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На 2 юни най-елитното пловдивско училище ще отбележи 60 години от своето създаване с юбилеен концерт на Античния театър, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Той ще започне точно в 10,00 часа. От 20,00 часа в Панаирна палата номер 2 пък ще се проведе Бал на випуските на Езикова гимназия "Пловдив".

"Скъпи ученици и учители на Английската гимназия! Античният театър е запазен за 60-годишнината на гимназията за 2 юни. Моля да освободите този ден от всякакви служебни, лични и семейни ангажименти. Да сте здрави и в настроение за празника- юбилей!", призова от своя страна директорът на училището Николай Радев.

Малка част от историята на гимназията:

"Идеята на тогавашното министерство на просветата за създаването на училището се заражда сред пловдивската интелектуална общественост след посещение на делегация от Германската демократична република през 1958 г. Първоначалната идея е да се открие Немска езикова гимназия, тъй като Англия по онова време е зад желязната завеса и е твърде дръзко да се иска изучаване на английски език. Геро Грозев (тогава заместник-министър на Просветата) приема безусловно предложението и осигурява реализацията му. Вместо гимназия с преподаване на немски език, в Министерството на просветата е решено да се откриe гимназия с преподаване на английски език. Така на 5.VІІІ.1958 г. е издадена заповед №2 1-4274 на Министерството на просветата и културата за откриване в Пловдив на Смесена гимназия с преподаване на английски език, поради което и до днес е по-известна като "Английската гимназия".  Според разпореждането на Министерството за първата учебна година трябва да се приемат 75 ученици, разпределени в 3 паралелки.  Още с основаването на училището, според т.2 на заповедта на Министерство на просветата и културата, към него има и предназначен за всички ученици и учители пансион.

Нашата гимназия е първата с преподаване на английски език в Тракия.

След създаването на училището, Общинският съвет на Пловдив определя за негова първа сграда Семинарията. Първият човек, който е назначен и се заема с организацията на училището, е пристигналата от Ловеч Елдора Божинова (Нешева) – учител по английски език. Назначен е и първият управител на общежитието Борис Кузманов. Двамата с Елдора Божинова започват трескава работа за подготовката на първата учебна година. Назначени са като учители и Димо Димов, Никола Стоев, Димитър Пехливанов, Роза Моллова – учители по английски език; Мария Манолова, Снежина Петрунова, Анна Георева, Гина Кожухарова, Добринка Динкова – възпитателки в  училището.

На 6.Х.1958 година е назначен и първият и най-дългогодишен директор на гимназията Любен Христов. Тогава той е едва на 26 тодини. Завършил Английска филология в  СУ "Св. Климент Охридски", специализирал английски език в гр. Лийдс, Англия и в гр. Остин, щата Тексас – САЩ, носител на няколко престижни награди – орден "Кирил и Методий" ІІІ-та степен, "Заслужил учител" и "Почетен гражданин на гр. Остин", той посвещава целия си живот на изграждането на авторитета на училището. Директор е на гимназията до своето пенсиониране на 13.ІІІ.1992 г.

На 15.ІХ.1958 г. е откриването на първата учебна година, но занятия се провеждат в помещенията на гимназията "Димитър Благоев", тъй като класните стаи още не са готови", обясняват от училището.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Nataliq Vilmosh
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: