ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Над 150 УНГ специалисти се включиха в XV-ия Национален конгрес по оториноларингология
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:03 / 25.11.2021Коментари (0)1177
Над 150 участници се включиха на място в XV-ия Национален конгрес по оториноларингология, провел се в Хотел "Рила" в Боровец. Събитието бе организирано от Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шията, съобщи председателят на Управителния съвет на професионалната организация – изтъкнатият ринолог проф. д-р Карен Джамбазов, който е и изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги".

"Основна и най-важна мисия на националното сдружение е да се повишава нивото на познание и качеството на продължаващото обучение на лекарите, специализиращи и практикуващи в областта, както и да им се осигури възможност постоянно да оптимизират и увеличават знанията и компетенциите си и да ги прилагат в съответствие със съвременните постижения на медицинската наука", каза в приветствието си към участниците проф. Джамбазов.

Приветствие към организаторите и участниците отправиха и председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и кметът на град Самоков Владимир Георгиев. Гост-лектори присъствено бяха специалистите в областта на оториноларингологията проф. Франческо Бусо и Алберт Шрайбер от Италия, а над 10 специалисти от цяла Европа и Америка се включиха онлайн, като изнесоха лекции и участваха в дискусии по различни актуални теми, свързани със заболяванията и новостите в лечението на УНГ болестите.

Конгресът се проведе под мотото "Бъдещето – Къде сме днес?“. Научната програма беше добре подбрана и внимателно структурирана за провеждане на паралелни сесии в две зали, като в рамките на двата дни бяха изнесени общо 62 доклада по теми, обхващащи както почти всички раздели на оториноларингологията, така и актуални проблеми, свързани с развитието на специалността и обучението по нея.

В откриващата част проф. Румен Бенчев изнесе презентация за историята на сдружението, неговата дейност и развитие, с което направи естествена връзка между миналото, настоящото и бъдещето на оториноларингологията в България и затвърди традицията и приемствеността в научната общност.

Беше представен анализ на извършвания в страната неонатален слухов скрининг в периода 2016 – 2019 г. съвместно от доц. Петър Руев и слухово-речевия рехабилитатор д-р Фани Михайлова. На база на изнесените в доклада данни очертаха постигнатите резултати и насочиха вниманието към пропуските в осъществяваната превенция и контрол на глухотата в най-ранна детска възраст – проблем от национално значение.

Важна дискусия във връзка с обучението на лекарите, специализиращи УНГ болести, провокира доклада на проф. Диляна Вичева за утвърдените програми за обучение според Европейския съюз на медицинските специалисти, сравнени с българските изисквания за специализация по оториноларингология.

Участие с интересни доклади по теми в различни направления на оториноларингологията взеха видни наши специалисти като доц. Юлиян Рангачев, доц. Марио Милков, доц. Христо Златанов, доц. Тодор Попов и други.

В рамките на този форум фокусът беше насочен към изявите и академичното развитие на младите лекари, като деветчленна комисия оцени представянето на всички специалисти и специализанти под 35-годишна възраст, взели участие с доклад. По време на закриването на конгреса бяха отличени трима млади учени – д-р Александрина Топалова-Шишманова (първо място), д-р Борис Духленски (второ място) и д-р Лора Никифорова (трето място). Те бяха наградени официално от проф. Карен Джамбазов и проф. Диляна Вичева, от които получиха грамоти, УНГ инструментариум и безплатно участие в курс за повишаване на квалификацията.

След дългия период на изолация и липса на присъствени събития, конгресът предизвика огромен интерес на професионалната общност на специалистите по уши, нос и гърло от цялата страна. Научното събитие се радваше и на засилен интерес от страна на едни от най-големите фармацевтични компании, който го подкрепиха под различна форма, като спонсори и изложители.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: