ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Над 100 български филма на "Златен ритон" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:54 / 20.11.2014Коментари (0)2308
© Plovdiv24.bg
Най-значителното събитие на българското документално и анимационно кино за годината - 21-вото издание на Фестивала "Златен ритон", ще се проведе в Пловдив в периода от 1 до 6 декември 2014 г.

По традиция фестивалната програма включва два конкурса, в които се връчва наградата "Златен ритон" - за документални и за анимационни филми, както и съпътстващи информационна и ретроспективна програма. Филмите, включени в тазгодишното издание на фестивала, са финансирани както от Националния филмов център, така и от частни и национални телевизии, продуцентски къщи и независими спонсори. За много от тях това ще бъде първата публична прожекция.

В конкурсната надпревара ще се включат 39 документални и 16 анимационни продукции, 26 от тях са реализирани с финансовата подкрепа на Националния филмов център - 16 документални и 10 анимационни филма. В конкурса ще се състезават и 11 продукции на Българската национална телевизия. Общо18 филма ще бъдат представени като част от информационната програма, а темите, вдъхновили авторите и тази година са социални и провокативни.

Борбата за оцеляване на българите, историята на момче, което мечтае да бъде булка, жена-инвалид и нейната воля за пълноценен живот, какво се случва с децата, отглеждани в сиропиталища, когато пораснат, стойността на думите във време на свръхинформация, наистина ли българите са "добре дошли" в Лондон и забравената история на радио Свободна Европа - това са само част от темите, които интересуват българските документалисти. 

Към тях, разбира се, трябва да добавим и будещите размисъл теми, свързани с историята на България - от трагичната смърт на цар Самуил и силния български дух на баба Тонка, до съдбата на 49 172 български евреи, които оцеляват след Втората световна война и кое превръща смъртта на Цар Борис ІІІ в една от най-големите загадки в родната ни история.

Сред героите на филмите са легендарните инженери и производители на бира - братя Прошек, Тодор Андрейков - "човекът кино", джаз певицата Йълдъз Ибрахимова, държавникът и политик д-р Кръстьо Раковски, младият чешки майстор стъклар Йозеф Дивин, големите художници Георги Павлов-Павлето и Любен Зидаров, дипломатът, писател и хуманист Димитър Шишманов, скулпторът Александър Дяков, Георги Иванов - първият български космонавт.

В програмата на тазгодишния "Златен ритон" са две от последните копродукции, създадени с подкрепата на Националния филмов център, които бяха представени на най-реномираните фестивали през 2014 година и вече спечелиха международно признание. 

След "Правилата на ергенския живот", втората риалити история на режисьора Тонислав Христов "Любов и инженерство", копродукция с Финландия и Германия, имаше световна премиера на кинофестивала в Трайбека в Ню Йорк и бе показана на Visions Du Reel в Швейцария, HotDocs в Торонто и на фестивала в Карлови Вари. 

Пред пловдивската публика и гостите на фестивала, извън конкурса ще бъде показана и копродукцията между Кипър, Гърция, Хърватска, ОАЕ и България - "Късмет" на реж. Нина Мария Паскалиду, изследваща феномена на турските сериали през уникалните истории на жени от Балканите и Близкия изток.

Ще участват също така филми, които вече успешно се срещнаха със зрителите в киносалоните - "И България е една голяма грешка" на Стоян Радев, "Отмъщението - дългата сянка на ДС" на Атанас Киряков, както и премиерното заглавие за ноември "Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов. Филмът е съвременна приказка за съкровищата, които търсим и тези, които намираме и бе успешно представен на международни фестивали във Виена, Краков, Черна гора и отличен с 3 награди от Българска филмова академия 2013.

Включените в програмата на фестивала анимационни филми ще накарат всеки възрастен да му се иска да се върне в детството и да направи нещо щуро - ще ни отведат във Вълненото кралство - приказна страна, в която живеят невероятни герои, ще ни предложат да похапнем от вълшебните сладкиши, които карат децата да летят щастливо в небето и да играят по цял ден, но може и да ни вкарат в задочен спор за това, как човек да върви през живота.

Филмите се излъчват всеки ден в периода от 1 до 6 декември 2014 г. в "Лъки Дом на киното" в сградата на Дома на техниката, Пловдив, при свободен вход.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" се организира от Изпълнителна агенция "Национален филмов център", съвместно с Министерство на културата и община Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: