ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Национални трикольoри и руски флагове се развяха край паметника на Альоша
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 10.05.2015Коментари (40)4508
©
Вчера много пловдивчани изкачиха хълма "Бунарджик" и изпълниха подножието на паметника Альоша, за да се включат в тържественото отбелязване на 9 май - Деня на победата. Младежи развяха национални трикольoри и руски флагове, признателни пловдивчани издигнаха лозунг "Благодарим ти Русия", а всички бяха закичени с Георгиевски лентички и пяха "Вставай страна огромная".

Венци поднесоха посланиците на Русия, Казахстан и Беларус, почетените консулства на държавите у нас, община Пловдив и областна управа.

Ужасите от Втората световна война, саможертвеният подвиг на руския народ и признателността на милионите съвременници изрази в емоционално слово видният общественик, режисьор, сценарист, антифашист и партизанин, ветеран от войната и почетен гражданин на Пловдив Анжел Вагенщайн (Джеки).

"Помня деня, когато хитлеристите обявиха на света, че с бинокъл виждат Кремъл и до дни ще маршируват на Червения площад. Баща ми нелегално слушаше радио Москва. В същия този ден говорителят съобщаваше програмата на московските театри. Тогава баща ми щастливо се разплака, разбра, че хитлеристки парад на Червения площад няма да има" - разказа развълнувано Джеки, за да подчертае силата на руския дух, който обърна хода на войната и доведе победата над кафявата чума. В словото си той оцени участието на съюзническите войски и жертвите от тяхна страна, както и мястото на България в общия спомен за войната в онази отсечка от съвместната победа.

"България не е била и няма да бъде прифронтова държава на поредно антируско безумие" - заяви Анжел Вагенщайн. Той посъветва всеки, който се съмнява в дълбоката емоционална привързаност на българите към Русия, да прочете стенограмата от драматичния разговор на Цар Борис III с немския посланик, който предал искането на фюрера за изпращане на наши войски на Източния фронт. Царят отговорил, че българският народ е дълбоко русофилски и още в първите дни на войната има опасност цели български девизи да преминат на страната на Червената армия.

"Документът е налице, добре е нашият президент да се запознае с него и да смени интонационния строй на изказа си, когато говори за българо-руските отношения" - посочи писателят.

Той изтъкна, че България не е Полша, нито прибалтийска република, има собствена биография и свято цени своите нежни страници на многовековни братски двупосочни връзки с Русия.

"Такава е историческата съдба на България и тя не може да се пренапише под чужди указания, г-н президент" - обърна се Джеки задочно към държавния глава като му обеща: " И сега пак ще запеем песента на моя ленинградски приятел Булат Окуджава "Нам нужна одна победа", защото никой и нищо не е забравено". Финалните думи на Анжел Вагенщайн извикаха бурните ръкопляскания на множеството, което посрещна извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Юрий Николаевич Исаков със същите топли аплодисменти и викове "Русия! Победа!". Той поздрави пловдивчани и изрази своето вълнение да стои в подножието на паметника Альоша, който неговите сънародници знаят и за който има песен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Офффф, докога ще се прехласваме по другите народи?! Историята показа най-добре, че нито фашизма, нито комунизма са нещо, което трябва да има място на тази планета. Защо да не сме българофили, а не русофили или русофоби?! И не говоря за това да бъдем националисти без покритие. 9 май е Ден на Европа, а не ден на победата, защото в онази война победители няма, има само загубили. А тия дето пеят руски военни маршове бих посъветвал да си изкарват едно руско гражданство и да заминават за страната огромная.
+1
 
 
българската история познава много по-кървави кланета от атентата в някаква си църква пълна с представители на фашизкотоо правителство на Б. Филев и военните. Парадокса е, че много от тях са организирани точно от жертвите на този атентат
+1
 
 
дори и западните лидери никога не са си позволявали да говорят против Русия така както техните гъзолизци от БГ. Народ, който си забравя историята или се опитва да я промения му се налага да я изживее наново
+3
 
 
Победата е обща за всички ни. Не случайно това е и ден на Европа! Руският народ изнесе на плещите си основната тежест на войната и даде решаващият принос за Победата! В своята реч на 9 май 1945г. грузинецът Сталин се преклони пред руския народ и първият му тост за Победата е бил за руския народ. Да, воювали са много народи, но основната заслуга е била на Русия. Вижте на кои фронтове са били главните сили на Вермахта и къде са понесли големите загуби. Вижте и превземането на Берлин чие дело е било. Гледайте фактите и се преклонете пред тях. Емоциите тук трябва да са подчинени на фактите. В цяла Европа паметниците на съветския воин са над 450 и никъде не става дума да ги бутат - нито в Германия или Австрия, нито във Франция или Англия.
-1
 
 
Можем само да немеем пред хора, които твърдят каква е историческата съдба на България. Винаги съм мислел, че тя е в ръцете на българите, а не на невъздържани оратори. Същите тези българи, които решават къде да пътуват, с кого да правят бизнес, къде да пращат да следват децата им. Изключително неуважително изказване на Вагенщайн и ненужно обидно към уважавана нация катао полската и към малките, но обичащи родините си балтийски народи. А къде е благодарността към Киргизстан, Украйна, Грузия или техните войници не оставиха костите си във войната?!? И каква е тази груба манипулация за кого да воюва българският народ, за Германия или Русия? Българите воюват в защита на земите си - добре е и ревящите пред чужди радиостанции да го знаят.
0
 
 
*мразя шопия* - требе да те вратят у пръви клас,лайно червено!Великите сили са били против Русия да стъпи на проливите.И вземи прочети кой е организирал и финансирал както атентата в църквата *Света Неделя*,така и прословутото септемврийско въстание.Аман от недоучени червеногъзци! Впрочем,айде бегай у русията,там по улиците тече мед и масло....
на 10.05.2015 г.
-1
 
 
Руско-Турската воина през 1878г е завоевателна воина за Русия,България си плаща за това кърваво освобождение,1915г. русия напада вероломно гр. Варна има жертви и разрушения и сме принудени да влезнем в воина,1939 г.СССР и Германия като съюзници на 1-ви септември Германия а на 17-ти септември СССР нападат Полша,1941 г. Съветски и югославски самолети нападат България има разрушения и жертви но Борис не се хваща на тази провокация,5-ти септември СССР обявява воина и окупира България до 1990г и оттогава управлява чрез 5-та колония нашата страна и ни принуждава да плащаме наи скъпата енергия в Европа.Между 1943-1945г. Сталин иска да даде Бургаска ,Хасковска, Ямболска и Кърджалииска области но благодарение на САЩ и Турция която застава на позиция и не желае страната ни да не бъде разкъсана плана на Сталин не успява.Защо ние два пъти им плащаме репарации нали ужким ги имате за братя.
-4
 
 
двк от началото на прехода така наречените от тебе родолюбци в повечето време бяха от групата на червените дуполизци и маши на любимата ти расия :) така че не обвинявай хора които искат по добър живот за зверствата на червената олигархия с руски корени :)
+8
 
 
Кой какъв е си е негова работа.Но някои хора май не знаят ,че в тази война България губи над 30 хлд свои войници.Тези хора спасиха страната да не бъде разкъсана отново на парчета.Дори и оставането на южна добруджа и то след като си бил загубил война като член на тристранния пакт.Та какво е направила Русия за България го пише в историята и никой тиквеник не може да го промени дори и това чучело начело на държавата ни.
+2
 
 
Родоотстъпници сме тези, които защитаваме Русия, така ли? Вие за Берлински договор чували ли сте? Знаете ли кой го е подкрепил - "Великите" сили - Англия, Германия и тн, тези, които вие така дълбоко защитавате. А за атентата над църквата Света Неделя в София сигурно пак руснаците са виновни. Ако не са били малоумните идеи на Хитлер Втора световна война въобще нямаше да има и нямаше да се стигне до 9.9.1944. Преди да дрънкате глупости научете малко история!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Хандбал - подготовка и състезания
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1968) 16%
Спас Гърневски (1762) 14%
Д-р Иван Чомаков (1197) 10%
Славчо Атанасов (3297) 26%
Иван Тотев (3196) 26%
Здравко Димитров (1106) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: