Национални литературни награди получиха пловдивски ученички

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:20 / 11.02.2015
2145
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Белослава Стоянова - шестокласничка от ОУ "Стоян Михайловски" Пловдив, е класирана на първо място в раздел "Литературно творчество" на Осемнадесетия национален конкурс за литературно творчество и "Любовта в нас" - Варна, 2015 г. 

Гергана Илиева от същото училище е отличена с поощрителна награда. Конкурсът е организиран от МОН, ОДК - Варна, РИО - Варна, община Варна и Сдружение "Литературно общество". 

Интересът към него е голям, а отличените творби се публикуват във вестник "Литература и общество" и в литературен алманах "Докосване до Касталия". 

Национално жури разгледа 387 творби на 256 участници от 51 населени места в страната.

Петчленното жури беше председателствано от Станислав Пенев, поет - член на Съюза на българските писатели, председател на Сдружение "Литературно общество" - Варна, главен редактор на вестник "Литература и общество", член на Президиума на Съюз на писателите на ХХІ век (международен съюз), носител на национални и международни литературни награди. Членове на взискателното жури бяха: Сия Папазова - драматург, член на Сдружение "Литературно общество" - Варна, носител на литературни награди, Долорес Коева - литератор, педагог, помощник- директор на ОДК - Варна; Милена Костадинова - поетеса, лауреат на национални литературни конкурси и Цветанка Филипова - преподавател по български език и литература.

Ученици от I до XII клас и младежи до 30-годишна възраст се състезаваха според критериите: форма на творбата, съдържание, съответствие с поставената тема, евристичност и висока художествена стойност.

Литературната надпревара е част от Националния календар за извънучилищните дейности на МОН. Целта на конкурса е да се провокират творческите търсения на децата и младите хора и да им се даде възможност чрез силата на художественото слово да споделят отношението си към едно толкова всеобхватно чувство като любовта.

Белослава Стоянова и Гергана Илиева са единствените представители от Пловдив и областта, удостоени с награди. Литературните отличия са поредната силна изява на възпитаничките на Горица Петрова - старши учител по български език и литература.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив
Снимка от Пловдив стана повод за оживена дискусия
Тя оцеля след жесток удар в Пловдив. Ето как е днес Карина, която...
Прокуратурата съобщи за кървава сцена в Пловдив
Ексклузивно: Бутат един от стадионите в Пловдив и го правят парк?...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).