ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Набедената за сатанински ритуали Мариана от Ново село: Не съм вещица!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:01 / 19.12.2020Коментари (2)18344
© бТВ
Илюстративна снимка
"Не съм вещица!" Това ми каза в личен разговор Мариана Барзева, която беше набедена, че е вещица. Жената е изключително разочарована от ситуацията и обвиненията, които са изказани без никакви доказателства." Това заяви пред "България Днес" кметът на пловдивското Нова село Иван Стойчев по повод изказванията на местни жители, че Барзева прави сатанински ритуали, реди метли и свещи по улиците в населеното място и причинява беди на съселяните си.

Уплашените жители на населеното място поставят камери по улицата, за да се пазят от крадци, но и за да разберат кой прави магиите. Припомняме, че на част от записите наистина се вижда как жена с черна роба и черна качулка обикаля по улиците на Ново село. Поради лошото качество на записа не може да се види лицето на загадъчната личност, но кметът на селото е категоричен, че това не е обвинената Мариана.

Жената е преподавателка по биология в местното училище и е уважавана личност, но според някои хора от Ново село се занимава с вещерство. От години подхвърляла предмети пред домовете на самотни и възрастни хора и им правела магии, които водели до скандали и препирни. Мистериозните неща се случвали на определени улици в населеното място, а един от мъжете дори се принудил да се премести да живее в друга къща, защото не можел да издържи на заклинанията. Всичките зловещи ритуали се изпълнявали в дните и нощите около пълнолуние.

"Мариана отрече пред мен да се занимава с такива неща. И аз вярвам, че не прави магии. Има видеозапис от камери, но нищо не доказва, защото е с лошо качество и не може категорично да се каже, че това е Мариана. Не знам дали не е и друг човек, но не мога да го разпозная. Моите съселяни не биваше да прибързват с обвиненията. С Мариана сме набори, добри познати сме и винаги се поздравяваме", добавя Стойчев.

По негови думи набедената за вещица жена много тежко приела цялата ситуация.

"Тя е много разочарована и ми каза, че спира да излиза на улицата с детето си, защото ще бъде сочена с пръст. Предпочита да си стои вкъщи, а когато се налага да пазарува, качва се в колата и ходи до град Стамболийски. Това е жена с 32 години стаж като учителка и за мен е необяснимо как може да бъде подложена на такива тежки обвинения", чуди се кметът на Ново село. Според селския първенец хората трябвало да се извинят на Барзева за това, че прибързано са й отправили тежки обвинения.

"Нека да поговорят с нея. И те, и тя да се успокоят. В нашето село винаги е царял мир - няма нито кражби, нито скандали. Искам да си живеем нормално и да няма такива истории за вещици", каза още пред вестника Стойчев. Той признава, че е виждал наредените метли и свещи, но това не доказва, че точно тази жена го е направила.

Според вярванията с поставянето на метли, които са започнали да се разпадат, може да се направи магия за болест или скандал в къщата, пред която е сложена метлата. Свещите пък най-често се свързват с викането на различни тъмни сили.

В началото вещиците били жени и мъже, посветени на старата вяра (тоест предхристиянските религии в Европа). Те вярват в рогатия Бог и Богинята на Земята. Когато християнството става официална религия из Европа, езическите и вещерските култове били обявени за сатанински и забранени. Гоненията на вещици, станали през XVI век, били едни от най-ужасяващите моменти в историята на Европа. Тогава църквата обява, че вещиците летят на метли, събират се на тайни сборища. Не всички обвинени били вещици, всъщност повечето признавали под ужасяващите мъчения. Смятало се, че всяка вещица има свой пакостник – животно, пратено от дявола, което се храни с млякото на вещицата (макар че имало и мъже). Когато някой е обвинен във вещерство, го събличали гол и претърсвали за този белег (който можел да е всяка бенка или пъпка, всичко). Обикновено пакостникът бил черна котка и затова, ако някоя възрастна жена се грижела за своите котки, много често била обвинявана във вещерство.

Съвременната представа за вещиците е много по-различна от тази в миналото - те не са задължително грозни или носещи големи черни, островърхи шапки, а са красиви, изглеждащи като всяка нормална жена, живеят нормален живот и не всяка притежава всички сили - всяка има различна сила в себе си, в която е най-добра, само една от тях на всеки 100 години има всички сили и бива избирана за нещо като тяхна кралица.

В киното и литературата вещицата има дълга черна рокля, брадавици и пъпки по дългия си нос, островърха шапка, летяща метла, редки и криви зъби. Тя събира малки и непослушни деца, угоява ги, готви ги по най-различни рецепти и после ги изяжда.

Църквата преследва жените, смятани за вещици, заради техните особени знания и способности. Тези жени са обвинявани в съюз с дявола, поради което са преследвани и много от тях изгаряни живи на клада. В указ, издаден от Карл V, са назовани и други конкретните наказания - разделяне на плътта чрез рязане на четири части, удавяне, обесване, погребване жив, чупене на костите с помощта на специално колело и т.н. Последните процеси срещу вещици в Западна Европа се състоят в края на XVIII век - преди т.нар. Велика френска революция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ск Лубо синут и да ги набара и да ги изкурти от бои вси4ките помкри разбира4и.алкохолиците усе6тали ло6и сили и енергик.Барзев разпори им главите!!!
+2
 
 
На кладатааааа, носете подпалките и си я горете. Идиоти в кой век живеете и какви вещици ви гонят бе. Психиатричната клиника ви гони, не нещо друго.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: