ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
На тържествена церемония на Римския стадион връчиха "Награда Пловдив" на изявени пловдивски творци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:22 / 02.09.2020Коментари (0)4679
Официалната церемония, на която за 32 път бяха  връчени престижните "Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година,  се състоя на 1 септември на Римския стадион в центъра на града. Гости на събитието бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, който връчи и Голямата награда за цялостен принос, председателят на Общински съвет Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-областния управител Евелина Апостолова, почетния консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова,  заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, ректорът на АМТИИ "Проф.А.Диамандиев“ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, директорката на НУМТИ "Добрин Петков“ Нели Попова - Коева, директорът на НГСЕИ Николай Томов, както и предишния Емилия Арабаджиева, директорът на Природонаучния музей – Огнян Тодоров, директорът на НБ "Иван Вазов“ Димитър Минев,  директорът на ОИ "Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, популярната и обичана джаз-певица Мирослава Кацарова, председателят на УС на Съвет по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев, голяма част от номинираните в 12-те категории и разбира се, победителите, които за удобство бяха настанени в отделна зона до сцената.

Музикален домакин на събитието бе Фолклорен ансамбъл "Тракия“ Пловдив, с директор и главен художествен ръководител проф. д-р Даниела Дженева. Като водещи на церемонията се изявиха популярните телевизионни лица от БНТ-2 Златка Далчева и Владислав Севов. Сценарият бе дело на големият български поет, драматург и писател Недялко Славов. Церемонията се излъчи директно по БНТ 2, партньори на събитието, както и на голяма част от големите и значими културни прояви, които се случват в Пловдив. 

Поради спазването на противоепидемични мерки, достъпът до церемонията бе с покани и при ограничен брой места, но за желаещите да наблюдават на живо бяха осигурени два допълнителни екрана, разположени до Римски стадион и до археологията на пл. "Централен".

За първи път тази година наградата за всяка категория е 2000 лева, а за новата "Специална награда за цялостен принос“ – 10 000 лева. Неизменна част от наградата е статуетката на Димчо Павлов, диплом и цветя.

За първи път по поръчка на отдел "Култура“ бе възложена изработката на "Паметна книга“, в която са записани всички носители на наградата от 1988 година до днес. Тя е произведение на изкуството, изработено от месинг, със специална хартия и ръчен шрифт на изписване. Автор е гл. ас. д-р Александър Гьошев, ръководител катедра "Дизайн" в АМТИИ. Предстои "Паметната книга“ да бъде поставена в специална стъклена витрина във фоайето на ДК "Борис Христов“ и всяка година да бъде допълвана.

В първата категория - "Художествена литература и хуманитаристика", наградата получи поетът и драматург Александър Секулов за пиесата "Одисей" на Пловдивския драматичен театър – събитието на 2019 година. Получавайки наградата Секулов се обърна с благодарност към съгражданите си с думите: "Както знаете, живеем в свят, в който посоките за пътуване стават все повече, а за сметка на това Итаките стават все по-малко. Ние имаме изумителния шанс да живеем в град, който е Итака, град за завръщане. Няма нищо по-хубаво за сърцето от това да направиш нещо за града, който те е родил и отгледал. За мен и колегите ми от Драматичен театър-Пловдив създаването на този спектакъл бе огромен дълг към паметта на града, към неговия дух, неговата чест и към неговата гордост". Във втория раздел "Художествен превод" носител на наградата стана Манол Пейков за поетичната книга на Лорънс Ферлингети "Поезията като бунтовно изкуство“. Наградата получи Красимир Лозанов от издателство "Жанет 45", тъй като Манол Пейков е в чужбина.

Следващият победител, който получи награда Теодор Караколев спечели в раздела "Журналистика в сферата на културата“ за десетките си публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.". Той благодари специално за вдъхновението и подкрепата, която е получил в работата си от Пенка Калинкова, която ни напусна наскоро и която посвети голяма част от живота си да разказва истории и да пише книги за културата и културно-историческото наследство на Пловдив.

В категорията "Архитектура" спечели авторски колектив - арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов за преустройство на част от бившия Детмаг "Снежанка" в Художествена галерия "Капана" – гр. Пловдив“ . В категория "Музика" наградата отиде при проф. Милчо Василев за двата му юбилейни концерта по повод неговата 70-годишнината. "Тази награда не е само моя, защото ако не беше Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, ако не бяха колегите, фолклорният ансамбъл на АМТИИ, може би нямаше да я получа. Щастлив съм, че сега, когато идва моментът да се отдам на заслужена почивка, получавам и това признание", каза при получаването проф. Василев.

Спектакълът "Одисей" сценичен проект, част от програмата "Европейска столица на културата- Пловдив 2019“ на Драматичен театър Пловдив спечели приза в категория "Театър“. Наградата получиха директорът Кръстю Кръстев, режисьорът на "Одисей" Диана Добрева и изпълнителят на главната роля Константин Еленков.

В раздел "Изобразително изкуство" бе отличен художникът Ангел Герджиков за изложбата си "Забравени следобеди" в галерия "Възраждане".

Може би най-популярната и обичана пловдивска фотографка Соня Станкова стана големият победител в раздел "Аудио визуални изкуства и фотография" за проекта "Лицата на Пловдив", представен по време на програмата "Европейска столица на културата Пловдив 2019“.

В категория "Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта" бе отличена доц. Елена Кантарева-Дечева и екипът реставратори, работили в Епископската базилика на Филипопол. Тя получи наградата си от заместник-кмета по култура Пламен Панов. Заедно с нея, на сцената излязоха целия ѝ екип, които тя представи пред публиката поименно. Това са Райна Дечева, Стефка Попова, Димитър Станчев, Дечко Дечев, Стоян Учкунов, д-р Станислав Станев. "Благодаря на Община Пловдив за тази мащабна реставрация. Такова нещо се случва веднъж в живота", каза Елена Кантарева, която благодари и на стотиците доброволци, работили по реставрацията.

В раздел "Произведение на изкуството, предназначено за деца" победител е Държавен куклен театър-Пловдив за спектакъла "Принцът на морето и принцът на земята". Наградата получи новият директор Петър Влайков.

в Раздел "Съвременни мултижанрови изкуства“ победител стана Държавна опера – Пловдив за "Огънят/Празникът – гала откриване на фестивала Опера Оупън 2019“. Наградата получиха диригентът Диан Чобанов и аАвторът на мултимедията Петко Танчев, които не пропуснаха да благодарят на директора Нина Найденова.

На финала на церемонията бе връчена и Специална награда "Пловдив" за изключителни постижения и цялостен принос. Неин получател е Виктор Бойчев за издигане на нивото на Държавен куклен театър - Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език. За участието във всички важни и определящи облика на Пловдив творчески и обществени процеси и събития. За почтено и безкористно отстояване на професионалните и етични стандарти. За цялостното присъствие на Държавния куклен театър - в живота на Пловдив и страната през последните две десетилетия. Той получи своята награда лично от Кмета на Пловдив Здравко Димитров.

" Когато дойдох в този град през 1998 г, бях младо момче като Петър Влайков, който сега пое щафетата. Тогава директорът на Драматичния театър Атанас Бояджиев ми каза: "Викторе, внимавай. В този град много добре посрещат, но като изпращат - дюдюкат. Явно много съм внимавал. И още нещо - моят труд нямаше да струва нищо без усилията на всички колеги в Кукления театър. Знам едно - Пловдив ще бъде моята Итака, в която винаги ще се завръщам. Желая на всички творци в този град да получат този ръбат, отговорен, крив стол", каза развълнуваният Виктор Бойчев.

След него Кметът на Пловдив Здравко Димитров отправи поздрав към всички присъстващи: "Честито на победителите! Благодарности за таланта и усилията на всички номинирани! Бъдете здрави и продължавайте да творите! В лицето на Община Пловдив всички пловдивски творци имат и ще имат надежден партньор. Гордеем се с вас!“.

С приключване на церемонията и прякото излъчване, тазгодишните носители на престижната Награда "Пловдив“ си направиха обща снимка за спомен, а потокът от желаещи да се снимат с победителите не стихна дълго време.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1513) 16%
Спас Гърневски (1319) 14%
Д-р Иван Чомаков (898) 10%
Славчо Атанасов (2428) 26%
Иван Тотев (2404) 26%
Здравко Димитров (813) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: