На Форума откриха мраморен орел от II-III век, част от луксозна антична сграда

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
12:43 / 23.08.2012
6855
Мраморен орел без глава и без крака е открит от археолозите на разкопките на Форума до Одеона, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Находката датира от II-III век и се е намирала под стълбите от западната страна на съоръжението, които вече са премахнати. 

"Орелът е направен от бял мрамор и е част от интериора на обществените сгради, които са ситуирани в северната част на градския площад. Находката, заедно с колоните и другите мраморни призове и надписи, на които попадаме, са доказателство за луксозния и скъп интериор на тези сгради, какъвто може да си позволи само един проспериращ град, какъвто е Филиполол през римската епоха", разказа ръководителят на обекта Мая Мартинова.

До момента на обекта са открити над 200 монети, два антефикса с изображения на театрални маски. Находките, представляващи вид декоративни керемиди, украсяващи градския площад на античния град, датират от I век преди и I век след Христа, а на една от маските е изобразен Херакъл, наметнат с лъвска кожа. 

Освен това археолозите се натъкнаха на три съда лакова римска керамика, гравирана керамична лампа от III век, глинен артефакт с изображение на театрална маска, както и над 20 монети с лика на римските императори Гета и Каракала, сечени в древните градове Сердика (сега София) и Пауталия (сега Кюстендил) в края на II и началото на III век.

Открити са и над 100-на дребни антични експоната на битова керамика, животински кости, мраморни облицовки, гвоздеи, стъкла; римски паници и римски чаши, амфори, както и бракувана керамика; водопроводна тръба от олово - част от римска канализация; съд с изображения на костенурка и гущер, използван за религиозни обреди. Намерена е и част от колона-капител с размерите на юмрук.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (12)

Още по темата (51):
17.01.2024 Официално: Искаме Одеона от държавата за още 10 години
14.01.2024 Пловдив иска емблематичен обект на културата от държавата
19.04.2022 Откриха "Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол"
17.12.2021 Иван Тотев остана възхитен от свършената работа по "Одеона"
30.05.2021 Вижда се краят на работата по Одеона. Центърът на Пловдив става още
по-красив
19.10.2020 Започна разчистването на Одеона
Още новини от Новини от Пловдив:
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Семейство от "Базар Капана": Боядисваме само борци


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).