ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мозаечните пана върху фасадата на блок в "Тракия" отново греят в пълния си блясък
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:38 / 14.08.2023Коментари (1)5977
Днес официално приключи работата по двете мозаечни пана, разположени върху фасадата на бл. 15 в ж.р. "Тракия". В продължение на близо три месеца, големият български художник Трифон Неделчев, заедно с помощници, извърши прецизната и трудоемка дейност по реставрацията на двете произведения на монументалното изкуство и днес те отново греят в пълен блясък с естествените си цветове и в цялост.

По инициатива на Кмета на район "Тракия" Костадин Димитров и заместник -кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, със съдействието на директора на ГХГ - Красимир Линков, преди няколко месеца бе направена връзка с Трифон Неделчев - автор на паната, създадени през 80-те години на миналия век, в съавторство с Маргарита Томова, Александър Балдев. Неделчев, който живее постоянно в Германия, прие работата с радост, като осигури скъпоструващите материали за своя сметка и се отказа от авторски хонорар в полза на доброто дело. Възнаграждението, което община Пловдив е предвидила за работата, Трифон Неделчев ще изплати на своите помощници, стана ясно днес по време на срещата му с Костадин Димитров и Пламен Панов на мястото. Двамата не скриха искреното си възхищение от свършеното и сърдечно благодариха на големия български творец.

Всяко от двете мозаечни пана представлява абстрактна композиция от неправилни геометрични форми. Мозайката е положена с циментов разтвор върху бетонна основа. Техниката на изпълнение е opus tessellatum. Това са големи и текстурирани мозайки, в които размерите на частиците обикновено са над 4 мм. Тази техника често се използва за декориране на обществени сгради и големи стаи с мозайки. Използваните тесери в двете мозайки на фасадата на блок 15  са в осем цвята: бяло (мрамор и варовик), сиво-черно, сиво, сиво зелено, охра (варовик), червено (смалт), оранжево (смалт), синьо (смалт). Размерите на тесерите варират от 1,5 х 1,5 см до 5 х 5 см.  

Припомняме, че комисия от община Пловдив и районната администрация, след извършен оглед и документиране на място установи наличие на пукнатини, механични замърсявания и липсващи тесери, както вследствие на атмосферните влияния през годините, така и вследствие на механична намеса. В някои участъци личеше и насилствено отстраняване, като част от смалтовите тесери бяха останали в хоросановото/циментовото легло, имаше и обрушвания по крайния контур. Монтираната камера на едното от паната и следи от демонтаж на климатика на другото бяха увредили структурно и повърхностно мозайката и нейната основа.

Двете реставрирани пана, заедно с шадравана, разположен в откритото градско пространство пред ДКЦ V, чиято реставрация също предстои, към днешна дата са преминали през експертна оценка и вече са заведени в баланса на администрацията на район "Тракия", която занапред ще полага грижи за тяхното поддържане. 

Припомняме, че ежегодно в бюджета на община Пловдив чрез отдел "Култура, археология и културно наследство" се залагат средства за реставрация на монументално изкуство. По това перо бяха реставрирани мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня, паметника на Захари Стоянов, паметника на Момотаро от Окаяма, "Рибарчето" и чешмата "Хорцето", намиращи се в Цар Симеоновата градина и други.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на paq4eto
премахни филтъра

0
 
 
евала, кръгът е добро решение, то и фреската на Йоан Левиев грееше в синдикалния дом , но я заместиха с латекс , нищо, важното е , че на блока има, вървим "напред и нагеро" с пълна сил
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: