ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мощно LED осветление слагат в тунела на "Цар Борис III Обединител"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:25 / 09.07.2015Коментари (12)5593
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив да задели 72 000 лева за ново LED осветление за тунела по булевард "Цар Борис Трети Обединител". Това предложение приеха днес пловдивските общински съветници, предаде репортер на Plovdiv24.bg от местния парламент. Тепърва ще се уточнява срокът, в който новата придобивка ще види бял свят.

Подобно модерно високоефективно LED осветление беше инсталирано на моста на Водната палата до Панаира преди близо година.

Постигнато бе двойно увеличение на осветеността на моста (старо традиционно осветление - 20 lx, ново led осветление - 40 lx), което ще подобри безопасността на движението и ще увеличи комфорта на преминаващи шофьори и пешеходци.

Достигнатата осветеност е постигната с 12 осветителя DSL-916 с ефективност на осветителя 88 lm/W, влагозащита - IP66, 5 години пълна гаранция и възможност за следгаранционно обслужване.

Поставените LED осветители дават възможност за над 65% енергоспестяване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво! Имаше нужда да се смени. Особено през деня е много тъмно в тунела.
+2
 
 
Крайно време беше да се смени осветлението в тунела. Ако е на нивото на това от Водната палата ще е много добре. Тунелните ланпи никак не са евтини, а светодиодните такива резонно са по-скъпи от метал халогена и натрия. Но като се вземе предвид, че тунела работи 24 часа/365 дена в годината и икономията на диодното е около 70%(напълно възможно и да е повече), то инвестицията едва ли ще се избива за повече от 1-2 години. Добре е да се случват подобни неща в нашия град.
+4
 
 
Като прочета нещо такова, всеки път се сещам за едни младежи, които срещнах преди време в Пловдив, които бяха патентовали система за улично осветление, която хаби НУЛА електрическа енергия ЦЕЛОГОДИШНО и е малко по-скъпа (с около 10%) от цената на еквивалентна система с масов тип осветителни тела, които се използват в общините. На всичкото отгоре живота на системата (не само на осветителните тела) беше в пъти по-дълъг от този на една масова подобна система. Може би поради именно този факт, познайте колко общини се бяха заинтересували от монтирането на системата им, дори и експериментално - 0!! А младежите си бяха скъсали задника да обикалят общини из цяла България да им предлагат системата си, че даже предлагаха разсрочено плащане за 10 години и бяха измислили бизнес план, според който чрез доста хитри и иновативни опции за реклама, използвайки системата им за осветление, на практика тя излизаше безплатна за общините. Ха сега познайте защо нито една община не се е заинтересувала от това предложение! След двугодишни мъки и ядове в БГ, младежите заминаха да си предлагат системата в Германия, където до колкото ми е известно жънат успехи. Е, чудете се после защо ще струва 72 000 лева LED осветлението на тунела...
+2
 
 
Крайно наложително беше да се подобри осветлението в този тунел. А факта че за отрицитално време под тази статия са намериха професори, на които пак нещо не им харесва и не са доволни говори достатъчно за аудиторията посещаваща този сайт
0
 
 
Браво! Лошото само е, че диодните осветителни тела в България са все още неоправдано скъпи на 6-7 пъти по-високи цени от реалните. След търсене в Гугъл на "DSL-916" като първи резултат излизат характеристиките. Монтирани са 12 такива осветителя на моста. Всеки осветител хаби 150W и свети като 450W метал-халогенна крушка. Ако светят тези 12 осветителя 5 години по 8 часа на вечер ако са LED ще консумират 26280kW/часа, а ако са метал-халогенни 78840kW/ч. На нощна тарифа по 11ст. за Kw/ч в единият случай осветлението на моста ще струва 2890лв. за 5 години ако са LED или 8672лв ако са метал-халогенни.
+2
 
 
За 72 бона колко лампи ще слагат на 200 м тунел..... по 1 осветително тяло на метър са 200 лампи = 360лв на лампа заедно с окабеляването ...малииии.... 'бах тия лампи, 'бах тия диоди :)
-3
 
 
"над 65% енергоспестяване" звуяи добре, но всъщност е манипулативно, щом не се казва за колко време ще се възвърнат (ако изобщо могат да се възвърнат) инвестициите за такъв лукс, какъвто и в богатите държави рядко си позволяват.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: