ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Момче чудо от Пловдив трупа шестици без частни уроци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 30.08.2013Коментари (55)17516
© Стандарт
Бивши и настоящи ученици от
ОМГ "Акад. К. Попов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
От горе до долу шестици - така изглежда дипломата на Мирослав Щърбев от Математическата гимназия в Пловдив. В бележниците си от 8 до 12 клас той рядко има оценка различна от "Отличен". Две пълни шестици е изкарал и на зрелостните изпити по български език и математика. Петте години труд му донесоха Национална диплома, която официално му бе връчена във вторник от областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. Така пълният отличник е единственият пловдивски абитуриент с такъв документ.

"Успехът ми е резултат от наистина много учене и постоянство. През годините съм се отказал от много неща, за да постигна това, което имам в момента", призна, след като получи отличието Миро. 

Гордее се, че има добра основа, върху която ще надгражда и в университета, където е приет също с отлична оценка. Дипломата от гимназията може да му послужи като вход без изпит за много от университетите в чужбина, но той няма никакво намерение да ходи другаде. Нещо повече - избрал е дори родния си град Пловдив, където от септември ще следва "Компютърни системи" във филиала на Техническия университет. Специалността е сред най-желаните от кандидатите във ВУЗ-а, а Миро оглавява класирането за тази година. Не е вземал нито един частен урок, сам се е готвел и за матурите, и за изпитите за университета. Смята, че в България може да получи добро образование. Евентуално щял да се замисли за чужбина, когато дойде време за магистратура. Засега остава в родния си град, където са семейството му и приятелите.

Заедно с Миро в техническия ВУЗ ще учи и брат му Александър. Двамата са еднояйчни близнаци и досега не са се разделяли. Александър също е отличник и само с няколко стотни по успех след брат си. Двамата правят всичко заедно, като най-вече си помагат в ученето. Единодушни са, че най-трудният им предмет в училище е бил българският език и литература, макар и там да имат само шестици. Гонили високата диплома, защото до последно не се знаело дали няма да отидат в чужбина, но накрая връзката с Пловдив и семейството надделяла. 

"Много разчитам на родителите си, които подкрепяха през цялото това време мен и брат ми", казва отличникът. 

От своя страна, майката и таткото пък обясняват, че са много горди, но малко им липсвало това, че момчетата рядко излизали да играят на улицата. 

"Натискали сме ги да излизат, а не да учат", казват Щърбеви. 

За компютрите пък Мирослав казва, че наистина по-приятни са игрите в нета, но лично той често си налагал да не играе, за да не си губи времето, както повечето му връстници. Много от тях го гледали като бог и често търсели помощта му. На никого не е отказал помощ при подготовката за уроците, от своя страна съучениците го обичали и нито веднъж не са го нарекли зубър. Миро не помни да е попадал в ситуация да не може да отговори на въпрос от учебния материал. Най-ниската оценка, която е изкарвал през годините, е 5 и никога не е имал двойка. Участвал е на национални олимпиади по математика и физика, откъдето има куп грамоти и отличия. Носител е на златен и сребърен медал от национални състезания по компютърно рисуване, което му е хоби. От 8-годишен се занимава с изобразително изкуство и така се запалва по компютърното рисуване. 

"Сам се обучавам, чета много. Обичам да правя портрети на герои, но вместо с бои рисувам върху екрана. Амбицията ми обаче е да работя като програмист и се виждам на високо стъпало в IT сектора", казва още момчето, което има още едно любимо занимание - да чете английските класици в оригинал, тъй като владее прекрасно и езика на Шекспир.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво на близнаците и никак не е чудно,че са отличници,генетично им е заложено :) .Само така момчета!
0
 
 
пълни смотаняци !!! в реалния живот различен от учебниците сиг се оглеждат като напикано мушкато ...нищо в прекалени количества не е хубаво ...но може би тва йм е съдбата да станат задръстени учени с никакъв социален живот !!!
0
 
 
Това съвсем не отговаря на истината. Дъщеря ми беше в техния клас и никой не ги е наричал "зубари" . Между другото има и други деца от класа на които дипломата им е 6.00, а на почти всички останали е над 5.88. Не вярвам Миро да е направил това интервю. Смятам, че това интервю е повече журналистическа сензация.
+3
 
 
Браво на момчето. Дано само не изкукурига и да не забрави, че щастието в живота е сложна формула!
+6
 
 
Голямо браво на момчето и нека най - после в България започнат да ценят трудолюбието и ученолюбието , а не некадърниците с купени или фалшиви дипломи!!!
+2
 
 
Браво момчета!дано послузите за стимул на учещите! Булгаря има нузда от!. умни и амбизиозни хора като вас! Прекланъам се пред вашето усардие и трудолъубие
+3
 
 
Мислите че в МГ има "зубъри"?Не ми се вярва- МГ и Зубъри :D :D :D.В някоя хуманитарна гимназия или езикова такава,ако знаеш те приемат,това при тях е условие за прием, но пък ако разбираш това което знаеш - нямаш шанс :D :D :D
+5
 
 
Защо са тези злобни коментари?! Тези деца имат нужда от стимул и подкрепа, за да продължат напред. Щяха да са повече такива като тях, ако чуваха по-често "Браво" и "Гордеем се с вас!". Превърнали сме се в мрънкащи критикуващи недоволни неудачници и обезценяваме чуждите усилия заради комплексите си. Мили момчета, така трябва, животът не е лотария. Късметът спохожда само тези, които го търсят с труда си и ако някой ви казва друго, значи ви завижда и демотивира!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (881) 16%
Спас Гърневски (786) 14%
Д-р Иван Чомаков (536) 10%
Славчо Атанасов (1442) 26%
Иван Тотев (1472) 26%
Здравко Димитров (484) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: