ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Могат ли да възкръснат за нов живот тютюневите складове в Пловдив?
Автор: Мариана Панчева 08:42 / 09.03.2016Коментари (40)6773
©
Проектът за Тютюневия град е част от клъстера "Градски Мечти" на Фондация "Пловдив 2019", съсредоточен е в зоната на тютюневите складове около ул. "Иван Вазов" и е част от програмата, с която Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата през 2019 година. 

Проектът цели намирането на артистичен механизъм тези сгради да се трансформират и да бъдат върнати на Пловдив и пловдивчани.

Защо обаче реализирането му е по-сложно от това на успешния проект за квартала на творческите индустрии "Капана", за Plovdiv24.bg коментира кметът Иван Тотев.

"Ако квартал "Капана" изникна като квартал с участието на всички - частници, участници в културния процес на Пловдив, то при тютюневите складове мащабите са по-различни. В случая имаме по-малък брой собственици на по-уедрена собственост, която е с различен инвестиционен интерес от този в "Капана". 

Това, което се случи обаче, може да мотивира хората да действат заедно в една обща посока, защото точно общото се губи в България."

Тотев поясни, че са правени публични обсъждания, но Общината при никой случай не може да вменява задължение на собствениците, в което е и големият проблем. 

Припомняме, че голямо обществено обсъждане за съдбата на тютюневите складове бе организирано през миналия септември. Тогава Домът на културата "Борис Христов" събра архитекти, собственици, общественици, културни дейци, чиновници и десетки пловдивчани с визия за нов живот на складовете. 

Сред интересните идеи, предложени на срещата, бяха налагането на складовете като квартал на ИТ индустрията, преобразяването им в център за алтернативно образование, създаване на Независим университет за култура, който да се помещава в складовете и други. Последваща среща със собствениците на складовете обаче не се състоя. 


Още по темата: общо новини по темата: 88
07.11.2023 »
19.09.2023 »
07.08.2023 »
04.06.2023 »
30.03.2023 »
20.01.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 10.03.2016 г.
0
 
 
Щом тези складове имат архитектурна стойност , след 50 години искам и за панелката в Кичуче . Още от сега се забелязва АРТ -включванията от комшийте , Имаме си фасада с 5-6 различни цвята след няколко бригади (изолаторджий) !
0
 
 
сградите са доста стабилни, просто отвъттре са с гредоред. Може да се замени гредореда с бетон и сградата ще една от най стабилните на земетръс, стените на някои места са дебели по 1 метър и са строени с тухла единичка. просто на някой от общината не му са удобни тези неща,това е свързано и с главния архитект на общината, която с мъка отдържа да седят старите планове на Пловдив та никой да не си построи сам или реставрира и оправи къща или голяма сграда, всичко е нарочно и се прави тихомълком за пари. Това ми твърдение е проверено, защото засяга и моите интересе и на други граждани които не искат да си продадат имота си за един апартамент ново строителство и да плащат безумни такси на бг домоуправител и да живеят в некачественни сгради, които ще имат дълготрайна ремонтнаа дейност.
0
 
 
Складовете така или иначе не се използват. Какъв е смисъла тогава да се поддържат и реставрират? А ако се случи инцидент, подобен на този в София от преди няколко години, кой ще е виновен тогава?
0
 
 
Могат да бъдат запазени и съживени за нов живот. И трябва. Това прави облика на града уникален. Никого няма да впечатлим с модернистични или футуристични сгради.
0
 
 
Има ли жадни за пари, думите ни са на вятъра, ако не направим нещо
+6
 
 
Всичко става ако има обществен интерес или бизнес проект,който е изгоден за притежателите на тези сгради.Но да се бутат тези сгради без да се мисли е за хора ,които нямат представа,че ако така се разсъждаваше..по Главната,по Стария град нямаше да го има това което е днес.Облика на града ако не ви допада,не живейте в него..по времето на Соц.България и Пловдив и Русе,пък и София са получили една бетонна и сива визия но и в Русе и в Пловдив,все нещо от миналото като архитект.стилове е останало.Хората по света за това биха идвали...не заради новото ви безвкусно строителство.Повечето писали под мен едва ли знаят,къде са тези сгради,че да твърдят,че можело нещо да им падне на главите...Че то там не са пешеходни зони с масов поток от хора. А и има възстановени с визия,която е добра.Трябва общественно обсъждане ама сериозно от хора които милеят за облика на своя град...не на пришълци с фасони или инвеститори,които са си накупили преди 20 год.Складчета по линия на наши хора от държавния Булгартабак и си кютат с цел ТЪРГАШЛЪК.Включително и като законодателство трябва да има закон,собственик ли си на такъв тип сграда Паметник,не само да я пазиш и подържаш,но ако не се грижиш да ти я отнемат.Старите сгради са като старите коли...някой са за брак,но някой имат стойност и при добра реставрация са гордост за всеки притежател или престиж за всеки купувач.Дано вниквате в мнението ми.А за безопасност...не се врете в чужда собственост която се руши...А СЕЗИРАЙТе.
-2
 
 
Да се махат. ..руини. .докато не са убили някой. И то в центъра на града. рџ?”рџ?”
-2
 
 
Този цирей трябваше да бъде изринат отдавна от центъра на града! Трябва ли някоя откъртена тухла или парче мазилка от тия съборетини да падне и да убие нечие дете, за да се вземат някакви мерки. Събаряне и построяване на нови, модерни сгради, с архитектура съответстваща на древния дух на Пловдив е единственото логично решение.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (897) 16%
Спас Гърневски (805) 14%
Д-р Иван Чомаков (549) 10%
Славчо Атанасов (1477) 26%
Иван Тотев (1508) 26%
Здравко Димитров (490) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: