ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Много жалко! Югоизточния обход на Пловдив скоро няма да го бъде
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 17.01.2024Коментари (4)6150
©
Северната скоростна тангента на София
На проведения миналия петък парламентарен контрол народният представител от “Възраждане" Емил Янков зададе въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройството, във връзка с изграждането на югоизточния лъч на Околовръстното шосе на Пловдив. 

“Вече няколко години се говори и, уж се работи по продължението на Околовръстното шосе на Пловдив от кръговото движение на Асеновградско шосе до пътен възел "Скобелева майка“. За строителството на югоизточния лъч има сключен договор от август 2022 г. на стойност 42 мил. лева с ДДС. От Агенция Пътна инфраструктура има становище, че при изпълнение на процедурата за съгласуване на проекта с национална компания "Железопътна инфраструктура“ проектните решения са променяни и допълвани многократно.

През същата 2022 година става ясно, че има отклонение от 42 см на пътния надлез над жп линиите, както и неточност при планирането на отводняването на бъдещето шосе. 

Тепърва предстои да бъде издадено разрешително за пресичане на жп линиите и след това да се нанесат корекции в ПУП-ПП (Подробния устройствен план – парцеларен план).

Всичко това ще доведе до ново проектиране и забавяне на изпълнението, а цялата процедура в оптимистичен вариант се очаква да продължи около година", посочи от парламентарната трибуна, народният представител от “Възраждане", Емил Янков 

Според него, това означава, че от сключването на договора за строителство до евентуалното начало на строителството ще са изминали, поне три години. При ускорените темпове на инфлация през този период и недобрите прогнози се очаква количествено стойностните сметки (КСС) на изпълнителя да не са актуални.

Възможно е, той да поиска по-голяма индексация от възможното, което може да доведе до нови преговори и нов договор, което ще доведе до допълнително забавяне на проекта. 

“От такива действия страдат само жителите и гостите на град Пловдив, в тази връзка, въпросите, които искам да задам са: Докога институциите ще работят все едно другата не съществува? Имам предвид АПИ, МРРБ и НКЖИ.

Кога според вас ще започне реалното строителство на югоизточния лъч на Околовръстното шосе в Пловдив и кога ще бъде завършено? Има ли осигурено финансиране за евентуална индексация, предвид стария договор?" попита Емил Янков от парламентарната трибуна. 

Министърът отговори, че ситуацията с Околовръстния път на Пловдив отразява лошото планиране на такъв тип проекти, като според него, основният проблем е, че договорът за изпълнение е възложен, без да има нито проектна готовност, нито Подробен устройствен план, което е изключително грешно решение, защото няма никакъв обозрим хоризонт, в който би могло да започне изпълнението, особено в период на галопираща инфлация, относно цената на строителните материали. 

Министърът допълни, че държавните агенции, свързани с казуса, единствено са водели кореспонденция помежду си, а не са се ангажирали да намерят решение на проблема.

След отговора на министъра, за пореден път, става ясно, че отговорните институции и агенции само си прехвърлят топката, а не правят нищо, за да решат реалните проблеми на гражданите и да обезпечат изграждането на един толкова важен инфраструктурен проект, който би облекчил прекалено натоварения трафик в града под тепетата.


Още по темата: общо новини по темата: 408
23.04.2024 »
23.04.2024 »
18.04.2024 »
21.03.2024 »
21.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на factotum_1967
премахни филтъра

на 28.02.2024 г.
0
 
 
"Ситуацията отразява лошото планиране на такъв тип проекти"... Добре де, ама кога някой ще понесе съдебна отговорност за деянията си? Държавната служба трябва да е свързана с отговорност, а не само хранилка за некадърни послушковци.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: