ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Младежки форум събира деца от различни култури в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:48 / 28.07.2021Коментари (0)3956
В Международния младежки център в Пловдив стартира шестия младежки лагер Мост между културите, който се организира от сдружение "Източноевропейски Форум за Диалог - Мостове“. В него участват 15 младежи от различни религии и общности традиционни за България. В рамките на пет дни участниците ще имат възможността да посетят християнски, мюсюлмански и еврейски храмове в града, където ще се срещнат с духовници от различни вероизповедания и да научат от тях повече за съответната религия. Сследобедите в програмата са посветени на изкуството, екологията, емоционалната интелигентност и спорта.

Лагерът тази година е на тема "Екология на душата“ и е част от програма "Наследство“ на официалната програма на Пловдив- Европейска столица на културата и се съфинансира от Общинска фондация Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC.

В първия ден от програмата младежите бяха на гости в арменската апостолическа църква "Сурп Кеворк" (Свети Георги) в Пловдив. Посрещна ги гостоприемната Хрипсиме Ерниасян, която е зам.-председател на пловдивския клон на Общоарменски благотворителен съюз (ОАБС) "Парекордзаган". С посещения в православния храм "Света Параскева“ и католическата катедрала “Свети Лудвиг" ще се докоснат до още две от християнските общности. Епископската базилика ще завърши обиколката във втория ден на лагера. Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г.

Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да се насладят на пъстрата мозайка от занимания на младежите на 28 юли в био-градинката на Младежкия център, където ще ги очаква артистично пано от разноцветни капачки - своеобразно послание към обществото за отговорно отношение към околната среда и правилното изхвърляне на пластмасовите отпадъци.

При визитата си в Джумая джамия на 29 юли заедно с представител на организацията "Йешилай“ – България младежите ще проведат дискусия за опасността от зависимостите. Посещение на синагогата "Цион“ и среща с еврейски младежки лидери ще разшири допълнително кръгозора на участниците.

За втори път в рамките на лагера сдружение "Източноевропейски Форум за Диалог - Мостове“ ще си партнира с ПФК “Ботев" – Пловдив“ с идеята да изпратят съвместно послание за толерантност и разбирателство. В късните следобедни часове на 29 юли, ще се проведе приятелски мач между ДЮШ “Ботев" – Пловдив“ и момчетата и момичетата от лагера на стадиона на домакините. Истинско предизвикателство ще бъде как ще се справят с топката и екипната игра въпреки 40-градусовата жега.

Форумът предвижда и официално събитие по случай Международния ден на приятелството на 30 юли от 15.00 часа в галерия AK Glass of Wine, където ще се изявят талантливите участници в лагера чрез музика, танц и изобразително изкуство, вдъхновени от темата за приятелството и душата. Младежкият лагер ще завърши същия ден с традиционно българско хоро, изтанцувано от младежите на стълбите на Каменица от 17.00 часа. Участниците канят всички пловдивчани да се включат в посланието за "Мост към приятелството“ до целия свят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1549) 16%
Спас Гърневски (1349) 14%
Д-р Иван Чомаков (919) 10%
Славчо Атанасов (2491) 26%
Иван Тотев (2465) 26%
Здравко Димитров (838) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: