ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си за дом на село и ферма за ягоди
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 29.04.2024Коментари (1)17726
©
Момчил и Симона Михалеви са младо семейство, което се е отказало от суетата на големия град в преследване на мечтата за дом на село и ферма за ягоди. Това пише Галина Георгиева за вестник "Борба".

Двойката пребивавала няколко години в Пловдив, но вече живее в Мерданя. В момента съпрузите са в очакване на своята първа рожба, която ще отглеждат в къщата си в малкото населено място, където връзката с природата е по-силна и дълбока. Бъдещите родители не бездействат в лясковското село, а инвестират средства, труд и време в общо 2,8 дка насаждения с червени плодове. Категорични са, че няма да реализират реколтата в чужбина, защото държат българите да се хранят с качествено родно производство.

Момчил е от Стражица, а Симона от Севлиево. Заедно учили в Аграрния университет в Пловдив, където той се дипломирал като агроном, а тя като микробиолог. Няколко месеца издирвали перфектния имот, който да стане техен дом, и случайно попаднали на подходяща къща в Мерданя. Харесали селото и факта, че локацията е поравно отдалечена от родните им места.

Юли 2023 г. засели първите ягоди в Мерданя.

Спрели се на сорта "Клери“, който се характеризира със специфични вкусови качества и здравина на плода. Успоредно с това е устойчив на суша, влага, болести и неприятели.

"Ягодите са ми страст още от студентските години. В началото, преди 4 години, ги отглеждах чисто експериментално. Първото насаждение беше в родния ми град в двора на семейната къща. Започнах с около 1200 коренчета. Прилагах идентична технология във всяка леха, изпробвах различни почвени подобрители и биологични продукти и опитах да изуча максимално биологията на цялото растение, размножителния потенциал и добива. Дори дипломният ми проект беше на тема "Ягоди и производство“, сподели Момчил.

Неговата съпруга споделя страстта към ягодопроизводството, затова и доскоро с удоволствие се включвала в земеделската работа. Тъй като в момента Симона е в шести месец на бременността си, цялата грижа за насажденията вече пада върху Момчил.

Той е категоричен, че ягодата е много интересно растение, защото има уникални способности.

"Обикновено от едно майчино растение се вадят максимум едно-две под формата на разсад, докато при ягодата са близо 20 нови. Тоест има огромен размножителен потенциал. Отглеждането не е лесно, но когато има желание, нещата се случват. Всеки ден съм сред насажденията и обследвам всяко едно растение. Изготвил съм си моя технология в отглеждането. Направил съм запитвания до хора, които от години се занимават с отглеждане на ягоди, пътувал съм до Южна България и в районите с най-големи традиции в отглеждане на ягоди у нас. От всеки стопанин съм взел по малко и следвам стриктно биологична технология“, заяви Момчил.

Твърди, че е свел до минимум тренирането с препарати за растителна защита, защото държи плодовете да са качествени, вкусни и полезни. Обясни, че през последните години са се увеличили насекомите вредители по растението и без химическа защита насажденията са обречени.

"В ягодопроизводството главното е ръчният труд. Най-трудоемко е в периода на беритбата. Първата такава започваме тази седмица, а втората е 28 дни след първото плододаване. След обирането на реколтата предстои изрязване на цялата листна маса, за да може да ограничим болестите“, уточни той.

Младият агроном прогнозира добив около 2600 кг/дка.

Твърди, че продукцията ще бъде реализирана изцяло в България, предимно в региона, защото е привърженик на това в търговската мрежа да се предлага родно производството и съответно да се развива българската икономика.

Михалеви планират да увеличат стопанството и в бъдеще да кандидатстват по европейските схеми за подпомагане на фермери.

За момента съпрузите възприемат начинанието като допълнителен източник на доходи, но не й като основно препитание. Затова Момчил работи и като търговски представител във фирма за препарати, торове и семена, а Симона е микробиолог в голяма компания за млечни продукти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Милите.... Мислят, че са открили топлата вода - живот на село, био, дзен - като им дойде време за детска градина, училище или спортни занимания за детето, ще ги питам колко им е хубаво на село. Добре, че Лясковец им е наблизо де, пак е нещо.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: