ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Митрополит Николай освети параклис в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Свети Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:12 / 12.11.2021Коментари (0)1412
©
При спазване на всички противоепидемични мерки бе осветен параклисът "Свети Мина“ в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Свети Георги“. Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. На светата служба присъства и инж. Анести Тимчев, зам.-кмет "Екология и здравеопазване“ в Община Пловдив.

Параклисът е изграден на територията на клиниката на 12-и етаж в Хирургичния блок на бул. "Пещерско шосе“ №66, База 2 на УМБАЛ "Свети Георги“. Той стана реалност благодарение на неоценимата помощ, вкл. и финансова, от страна на Пловдивската митрополия и на лични дарения от граждани, фирми и персонала на клиниката, разказа при освещаването началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Свети Мина е бил воин в Египет, но силно вярващ и дръзновено защитил вярата си, припомни житието на светеца Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай.

"Малък по размери, но много голям по значение е този храм, който днес се изпълни с божествения дух. Той е бърза помощ за страдащите от сърдечни заболявания. Като кардиолози вие знаете несъмнено какво голямо значение несъмнено за човешкия организъм има сърцето. Храмът е в центъра на селото, града, държава и това сърце тупти с импулсите на божествената енергия, на силата на божията благодат, затова именно тук, където вие сте успели в лекарското изкуство, съзнавате че всъщност вашият успех е Божия дарба и Божия благодат и че Светият дух ръководи ръцете ви, че в крайна сметка лекар на лекарите е Господ Исус Христос", с тези думи се обърна към присъстващите медици и гости Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай. И допълни:

"Благородно е вашето божествено призвание – на всички медици, и, ако някой не го е разбрал, особено във времената на пандемия всички го осмислиха и осъзнаха – че сте достойни да ви се поклоним, да ви благодарим, да ви оценим високо, защото освен подвиг вашето служение е и нещо божествено. Уверявам ви, че ние се молим за вас, уверявам ви, че ние призоваваме Свети Мина никога да не отстъпва от това място, от тази болница и от вас самите!".

Митрополит Николай благослови храма и медиците: "Призовавам божията благодат и божията помощ над всички вас – за здраве, благоденствие и душевно спасение! Бъдете здрави, да ви даде Господ сила и благословен успех да осъществявавате успешно божествено призвание – да лекувате хората, да им давате надежда, да ги дарявате с любов, да служите достойно на Бога, защото да служиш на ближния, на човеците, означава да служиш на Бога. Честит празник! Небесната закрила на Светия Великомъченик мина да бъде с всички вас сега и вовеки амин!"

"В трудните времена, в които живеем, много често забравяме християнските ценности. Когато имаме двоумение, добре е да се връщаме към тях, да се опитваме да бъдем на мястото на другия, когато отсъждаме, да спазваме християнски морал, който е зададен за нас". Така се обърна към присъстващите изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Карен Джамбазов. Той припомни, че в настоящето в почти всяка клиника има по един подобен параклис. "Когато човек има трудни моменти – а ние лекарите и медицинските работници имаме моменти
©
, в които също сме безсилни, има потребност да се обърне към Господ Бог и да получи увереност.

И получаваме понякога това, което не сме очаквали, което науката не може да предскаже. Ето защо идеята за този параклис е страхотна. Ние трябва да лекуваме не само едната част – организма, ние трябва да лекуваме и душата на пациента, а понякога и самият той има необходимост да получи от Бог увереност за своето здраве и бъдеще. Това е едно от най-хубавите неща, които може да се случат – да вървим ръка за ръка с вярата и с нашите познания", каза още проф. Джамбазов и благодари за безрезервната подкрепа, съвети и помощ, оказвани непрекъснато от Пловдивска митрополия в лицето на Митрополит Николай.

Началникът на Клиниката по кардиология проф. д-р Федя Николов също изказа своите благодарности – към ръководството на лечебното заведение за възможността да се обособи място за параклиса и към Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай за духовната и финансовата помощ при създаването на храма.

"Това свято място ще дарява надежда и упование в бъдещето на пациентите, техните близки и на служителите. На същия етаж се намира и Клиниката по неврохирургия. Нашите пациенти често остават неизлекувани, клинично болни, но винаги се стремим да им дадем надежда и тази надежда се крепи не само нашето умение и на нашия професионализъм. Ние вярваме и в лечебната сила на музиката, живописта и словото, но и в силата на религията. Параклисът "Свети Мина" ще даде надежда – не само на нашите пациенти и на техните близки, а и на всички колеги", каза проф. Николов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: