ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Минка Сърнешка: Искам да живеем в социална държава с ред, правила и без корупция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:33 / 29.10.2021Коментари (2)4631
©
Минка Сърнешка е на 55 г. Завършила е ВИФ "Г. Димитров“ София, специалност треньор по лека атлетика. Има магистратури по здравен мениджмънт, международни икономически отношения и уплавление в туризма. Майстор на спорта по лека атлетика. Член на БСП от 2000 г. Председател на Обединението на жените социалистки 2005 - 2020 г. Общински съветник в ОбС – Пловдив, мандат 2011 – 2015 г. Омъжена. №6 в листата на "БСП за България“ в 16 МИР Пловдив-град:

- Г-жо Сърнешка, обявихте, че ще работите за реформа в здравеопазването. От каква реформа се нуждае системата?

- Основната цел е да гарантираме на всеки български гражданин достъп до ефективно и своевременно безвъзмездно и качествено, базирано на електронизацията на здравната система навременно медицинско обслужване 24 часа в денонощието.

За да постигнем това, смятаме, че трябва да се направят последователно няколко важни неща: премахване на статута на търговските дружества на болниците; стуктуриране на националната здравна система на регионален принцип като прякото финансиране и администриране се извършва на ниво регион; въвеждане на "защитено лечебно заведение“ в отдалечените и планински райони. Остойностяването на труда на ангажираните в здравеопазването медицински специалисти и формирането на работните заплати в държавните и общинските лечебни заведения трябва да гарантират достойно заплащане на труда. Смятаме, че трябва да се въведат принципите на модерна кадрова политика, сред които - безплатни целеви стипендии на редовни специализанти и интензивно финансиране на специализации извън територията на страната за стратегически специалности срещу ангажимент за работа в здравната система на страната.

Амбицията ни е да възстановим доверието в здравноосигурителната система. За да го постигнем, трябва да засилим контрола върху разходите и да въведем строги и прозрачни правила в Националната здравна система, както и да внедрим електронно интегрално здравно досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му. ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия трябва да е 9%. Ежегодно ще се провежда централизиран търг за доставка на лекарства от реимбурсния списък и на медицински изделия. Лекарствата за децата до 14-годишна възраст трябва да са безплатни. 

- Според данни на Евростат, българите са в най-лошо здравословно състояние. Какво може да се направи за подобряване на здравето на нацията? 

- Съгласна съм със изнесените данни на Евростат. Затова предлагаме смяна на модела болниците да не са търговски дружества. Освен мерките, които изброих, добавям и разширение на мерките в програмата. Трябва да се планират скринингови програми за ранна диагностика на социално значими заболявания - онкологични, сърдечни и други инвалидизиращи заболявания. Да се увеличат средствата за специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП), както и да се увеличат средствата за параклинични изследвания.  

- Дълги години бяхте председател на ОЖС, организацията, която работи на различни социални проблеми. Според вас, коя е най-голямата несправедливост на съвременното общество? 

- Така е, много дълго време бях председател на ОЖС - от 2005 до 2020 година. През този период ние жените участвахме доста активно в политическия живот на БСП. Включвахме се в различни кръгли маси за домашното и училищното насилие, използвахме различни специалисти адвокати, психолози, инспектори от детска педагогическа стая, неправителствени организации, специалисти от Червения кръст. Успявахме да бъдем полезни на майки, засегнати от домашно насилие.

Присъщо е на жените да сме активни и полезни във обществото. Но, искам да отбележа, че благодарение на подкрепата на Председателите, които много ни помагаха, през годините сме правили дарения за детски домове, за възрастни хора, дарения на деца с различни двигателни болести. Всички жени бяхме всеотдайни в дейността си. При наводнението на Мизия ние изпратихме цял бус с храни от първа необходимост.

Най-голямата несправедливост за мен в момента е, че работещите хора са бедни и не могат да се справят с насъщните си задължения. Хората все по-вече обедняват.

Затова искам да живеем в социална държава. Да има ред и правила. Да няма корупция . Да няма кражби. Крайно време е бедните хора да гласуват за социална партия и да искат социална държава. Не може да си беден и да гласуваш за дясна партия. 

- Имате опит като общински съветник. Коя е инициативата, с която се гордеете в мандата си?

- Като общински съветник бях в комисия по здравеопазване и комисия спорт и младежки дейности. Винаги съм била активна по време на заседанията на комисия и на сесиите. Благодарение на мен, след много скандали, се преработи системата за финансиране на спортните клубове и бяха въведени ясни и точни правила. Приблизително става въпрос за един милион лева, които се разпределят на година.

- Смятате ли, че Пловдив може да си върне славата на спортна столица на България?

- Като спортен човек много ми се иска Пловдив отново да стане столица на спорта. Но след управлението на Бойко Борисов трябва да се сменят приоритетите за спорта. Дванадесет години той залагаше само на футбола, другите спортове не го интересуваха. Години наред се говори за обновяване на стадион "9 септември“, но управляващите винаги са си намирали оправдание да не го правят. Може би трябва и градската администрация да вземе по-категорично решение. Ще посоча за пример Стара Загора – те успяха да обновят и реновират стадион "Берое“ и там вече за четвърта година се провежда Балкански шампионат по лека атлетика. Преди две години мисля, че Стара Загора стана столица на спорта. Крайно време е да се подпомагат всички видове спорт и материално, и финансово.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Минке,не се ли умори бе батко от обществена дейност,кротни се малко ,гледай си мястото в Новотела и това е - спокойствие и здрава храна,ако това са приоритетите ти не си уцелила наистина държавата за съжаление не виждаш ли че всеки дърпа кокала към себе си ,всеки гледа да се уреди с държавна службичка,на топло да пада някой лев и най вече да сме здрави че този ковид ще ни съсипе,бъди здрава ти и семейството ти поздрави в къщи.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: