ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Министър: Изкупната цена на млякото е 90 стотинки, а в магазините е 3.50 лева
Автор: Диана Бикова 16:13 / 14.02.2023Коментари (9)9471
© Plovdiv24.bg
Цените на киселото мляко също са доста високи
Аномалия е изкупната цена на прясното мляко да е 85-90 стотинки за литър, а в магазинната мрежа да се продава по 3.50 лева. Има частична спекула. Това заяви пред журналисти в пловдивското село Устина министърът на земеделието Явор Гечев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Вече са започнали проверки на вноса на количествата мляко от европейски държави, което на практика не представлява внос, и от Украйна.

"Проблемът с вноса от Украйна е все по-голям. Министерство на земеделието на България беше първото, което постави проблематиката в ЕС, считайки,  че държавите от по-източния блок, тези, които са близко до Украйна, на практика плащат по-висока цена. След разговори с животновъди вчера съвместно с други служби от днес сме на терен и правим проверки дали има нерегламентиран внос и дали качеството отговаря" - обяви агроминистърът. 

Министерствата на земеделието и на икономиката подготвят съвместна Наредба за проследимост по цялата верига заради хигиената и качеството на храните, както и заради сигналите по отношение на пшеница и други зърнени култури, и за млякото от Украйна. Направено е проучване как във водещите държави в ЕС се справят със ситуацията. Оказва се, че две страни са наложили таван на цените, което не е успешен модел. Явор Гечев смята, че в Гърция се прилага нелош модел - ако имате 5-6 продукта, ви задължават единия да е на базовата цена, да не е като луксозна стока.

Като изключително добър модел агроминистърът посочи този във Франция и сега се превеждат на български език два техни закона. Единият пази земеделските производители и в него се казва, че цената при производителя е твърдя, тя не може да се договаря, а нагоре по веригата има пределни цени на преработки и на предлагане на пазара. Гечев със съжаление отбеляза, че България е много далеч от добрите европейски модели на кооперативни структури и по отношение на регулацията.

"Започваме да работим нов Закон на търговията с храните, както вече обяви премиерът. Имаме Закон за храните, който казва етикетирането, качеството на всичко, но нямаме адекватно законодателство по отношение на търговията. В  кризисните моменти се оказа, че българския пазар е тежко неструктуриран, без достатъчната регулация и цените избиват в ненормален начин. След успокояването на цените, за което държавата даде много пари на бизнеса, секторите реагираха адекватно, единствено при цените на храните и особено на млечните продукти се наблюдават аномалии" - коментира министърът.

Високите цени изкривяват икономиката, допълни той. Не е нормално хората да харчат над 40 процента от доходите си за храни. В специален сайт, който се подготвя в момента,  ще се засичат цените два пъти на седмица, за да може през медиите да се получава адекватна информация къде се получават дадените ценови разлики.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Слагаме 20 % за търговеца и 20% за магазина печалби , ДДС стават + 50 стотинки и трябва да е 1.40 лв или 1.60 лв. А то е 3.50 колко процента е над 200% нали така? Честито на разбралите! СЕГА ПИТАМ: 1. КАК СТАВА ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО В България? 2. КЪДЕ СА : А/ КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ?? Б/ КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА??? В/ ОМБУДСМАН А БРЕ КЪДЕ СА ТИЯ ИНСТИТУЦИИ ЗА 33 ГОДИНИ, КАК НИИИТО ЕДНА ИНСТАНЦИЯ НЕ КАЗА, КВО СТАВА БРЕ ХОРА, КАК МОЖЕ БОГАТИЯТ БЪЛГАРИН ДА ЯДЕ ПО СКЪПА ХРАНА ОТ БЕДНИЯ ИМГЛИШ??? КААК Е ВЪЗМОЖНО? ОНИЯ ДАНЪЦИ НЯМАТ ЛИ ТОК,ВОДА, ЗАПЛАТИ??? НИИТО ЕДИН ПРОТЕСТ ЗА 33 Г , ЧЕ ХРАНАТА НИ СКЪПА, ТОКА СКЪП, А НИЕ ГИ ПРОИЗВЕЖДАМЕ. КАКВО НЯМАМЕ, БРАШНО, ЖИТА, ОЛИО, РУДА ЗА ТОКА ....КАКВО НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ОТ ТИЯ???? ЗАЩО СА СКЪПИ???? Я ВЪВ ФРАНЦИЯ ДА ВДИГНАТ ХЛЯБА ДА ВИДИТЕ ЧУДЕСА, А У НАС????? ВЪЗМУЩАВАМ СЕ, ЗАЩОТО МЕ Е ГРИЖА...НИХИЛИЗМА С ЧАЛГАТА УПОЯВА НАРОДА НА КЮЧЕЦИ И РАКИЯ И ХООП ХООП ХООП ПО ПЪРЗАЛКАТА, БЪЛГАРИНА ПЛАЩА.... УТРЕ ИЛИ ВСЕ НЯКОГА ЩЕ ОСТАРЕЕТЕ , КВИ ПЕНСИИ ЩЕ ВЗЕМАТЕ, КВО ЩЕ ЯДЕТЕ С ТАЯ СКЪПОТИЯ. ???? НЕ СЕ ЛИ ЗАМИСЛЯТЕ??? КАК ЗА 33 Г НИКОЙ НЕ ВИДЯ ТОВА,КОЕТО АЗ ВИЖДАМ??
на 15.02.2023 г.
0
 
 
Имало "частична" спекула!?! Внасяли украйнско сухо мляко и подбивали цените. Ами щом изкупната цена е 85-90 стотинки, значи с украйнското сухо мляко им идва на 50-60 стотинки. Добавяме вода, бутилираме и 3.50 лв в магазина. Топ далавера ;) лекааааа спекула
0
 
 
Да си го ядът ,за бога братя не купувайте.Как не се наядохте бе изедници
0
 
 
В кой магазин има мляко , че не става ясно
+1
 
 
така е като няма фермерски пазари и други подобни където фермера да си продава хубавото млеко директно-имам познат който гледа 25-30 крави-за последните 15 години не е продал кило млеко на мандра-спира пред някой блок с 100 литра млеко и след 30мин е продадено и то на цена двойна от на мандрата и по-евтино от магазина
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (905) 16%
Спас Гърневски (809) 14%
Д-р Иван Чомаков (550) 10%
Славчо Атанасов (1489) 26%
Иван Тотев (1521) 26%
Здравко Димитров (504) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: