ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Минипарк без фасове изниква върху паркинг в центъра на Пловдив
Автор: Васил Динев 08:52 / 03.09.2019Коментари (0)6199
©
Платформата за чиста градска среда "Аз, ти, Пловдив!“ отново ще зарадва жителите и гостите на града с един от своите подвижни кътове за срещи, който ще се появи за ден в центъра на Пловдив. Т.нар. Място #БезОтпадъци е с площ колкото едно улично паркомясто и е част от международната инициатива PARK(ing) Day, която на 13 септември ще се проведе за първи път в Пловдив. Събитието, организирано от фондация Credo Bonum като част от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще преобрази обществените паркинги на улиците "Отец Паисий“ и "Христо Г. Данов“ от места за автомобили в пространство за хората.

Малкият парк на "Аз, ти, Пловдив!“ ще бъде център на дискусии и образователни инициативи, посветени на опазването на чистотата в града, намаляването и рециклирането на отпадъци. Един от акцентите на дискусиите ще бъде замърсяването с угарки от цигари. Освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят.

Специално за пълнолетните посетители на парка #БезОтпадъци на PARK(ing) Day доброволците на сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата "Аз, ти, Пловдив!“, са подготвили уникални ръчно изработени джобни пепелници. В удобните кутийки, направени от рециклируеми материали, могат да се събират фасовете от цигари по време на разходка, така че откритите пространства да не се замърсяват.

"Подобни места за срещи с хората на неочаквани места в града, мотивират за промяна и са добър пример как работи т.нар. тактически урбанизъм. Като демонстрираме как пространствата в града могат да се отворят за жителите и да станат център за общуване, ние променяме не само физическата среда, но и културата на хората. А това е и една от целите на PARK(ing) Day.“ – казва Ласка Ненова от БГ Бъди активен.

На първото издание на PARK(ing) Day в Пловдив платформата ще даде възможност и на останалите участници в инициативата, и на посетителите да събират разделно отпадъците по време на събитието, а след това ще се погрижи за тяхното оползотворяване. Проявата следва формата на международната отворена инициатива PARK(ing) Day на организацията Rebar, която от 2005 г. до сега събира все повече привърженици в различни градове по света. В България инициативата е организирана за първи път от фондация Credo Bonum през 2011 г. в София и оттогава се провежда ежегодно в столицата.

Платформата за чиста градска среда работи активно от пролетта на 2019 и вече подкрепи някои от най-значимите събития от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като осигури обучения и подкрепа за разделно събиране на отпадъците. Бяха проведени и няколко акции сред гражданите, с които да бъде привлечено вниманието им към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота.

През юли всеки вторник и четвъртък в Цар Симеоновата градина платформата организира “Чисти вечери" - забавни занимания и игри, посветени на намаляване и оползотворяване на отпадъците за деца и родители. Предстои анонсиране на акция към компании за организиране на разделно събиране на отпадъците, както и осигуряване на нови места за сядане в места с активни граждани. През септември ще бъде организирано Есенно почистване на различни градски зони.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: