ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Медицинският университет откри два нови центъра
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:01 / 06.07.2015Коментари (0)3853
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Два уникални за България центъра отвориха врати в Пловдив. Лентата на Комплекса за транслационни невронауки и Медицински симулационен и тренировъчен център преряза кметът на Пловдив Иван Тотев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Първият център е резултат от успешно приключил проект за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 г. под управлението на Министерството на икономиката и енергетиката. Продължителността на проекта е 22 месеца.

"Общият бюджет на проекта е 3,637,143 лв. Безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие е 85%, а 15% са собствени средства на МУ-Пловдив. Комплексът включва: 1/ Център за транслационно функционално невроизобразяване с 3 Тесла ядрено-магнитен резонанс и 2/ Център за функционална неврохирургия с оперативен микроскоп. Това е изследователска клъстерна инфраструктура, която ще работи в тясно сътрудничество с аналогични структури на национално и международно ниво. Подобна апаратура е уникална по своето предназначение не само за страната ни, но и в цяла Югоизточна Европа - тя се създава изключително за изследователски цели"., заяви при откриването чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

"Транслационната медицина има за своя цел да пренесе (преведе) фундаменталните научни изследвания към клиничната практика. На свой ред и транслационната невронаука се стреми да интегрира основни изследвания на мозъчната активност ин виво с потребностите на пациентите, страдащи от заболявания на нервната система, които са обект на неврологията, психиатрията и неврохирургията. Изследователският комплекс е създаден на основата на иновативната теория за транслационна валидност. Според нея съществува съответствие между клиничните тестове и мозъчната активност, измерена чрез функционална магнитно резонансна томография. Оригиналната парадигма за транслационно валидиране на психодиагностични тестове ще бъде приложена върху клинична популация. Тя е разработена и потвърдена при здрави лица в тясно сътрудничество с Университетите в Базел (Швейцария) и Берген (Норвегия)"., заяви от своя страна координаторът на проекта проф. д-р Кичка Велкова.

В изследователския комплекс е ангажиран мултидисциплинарен екип - рентгенология - проф. Кичка Велкова, психиатрия и медицинска психология - проф. Дроздстой Стоянов, неврология - доц. Пенка Атанасова, детска неврология - проф. Иван Иванов, неврохирургия - проф. Борислав Китов и доц. Христо Желязков.

"Международните партньори на изследователския екип са гарант за развитието на Комплекса: Университет на Базел, група по невропсихиатрия и функционално мозъчно изобразяване (ръководител проф. Стефан Боргвард); Университет на Берген (група за фМРИ, ръководител проф. Кенет Хугдал); Human Brain Project (Ко-директор Проф. Ричард Фраковиак). Нашите партньори ще гостуват на Медицинския университет за обучителен семинар през семтември т. г.", уточни проф. Дроздстой Стоянов

Иновативните дейности ще спомогнат в областта на неврохирургията - за постигане на прецизно преодоперативно визуализиране и локализиране на функционално важни мозъчни региони, в областта на неврологията за диагностициране на ранна съдова деменция или болест на Алцхаймер, мултиплена склероза и мозъчно-съдова болест, а в областта на психиатрията - за ранна оценка на терапевтичния медикаментозен отговор с цел оптимизиране на антидепресивното лечение.

Днес беше открит и Медицинския симулационен и тренировъчен център.

"Центърът ще повиши нивото на интерактивност в обучението по медицина. Той ще разполага с общо 12 симулационни човешки фигури (манекени). Те са групирани в три пълни комплекта, всеки от които се състои от: 1/ възрастен мъж/жена, мащабиращ се до модел на тежки травматични увреди; 2/ бременна жена; 3/ дете до 10 години и 4/ бебе до 6 месеца. В момента пилотно е внедрен един комплект от 4 манекена и се провежда обучение за работа със софтуера за създаване на клинични и ситуационни сценарии. В обучението вземат участие асистенти от различни звена - анестезиолози, специалисти по интензивни грижи, педиатри и акушер-гинеколози"., заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Според патофизиолога доц. д-р Благой Маринов: потенциалните бенефициенти от работата на Медицински симулационен и тренировъчен център са студенти от последните курсове на следване, които искат да придобият по-задълбочени практически навици при работа с пациенти; специализанти в началото на своето обучение; сестри и акушерки - за придобиване на определени навици; общопрактикуващи лекари, желаещи да разширят своята компетентност; парамедици от центровете за спешна медицинска помощ.

Възможно е да бъдат въведени и краткосрочни следдипломни курсове за работа с критично-болни пациенти и/или поведение при екстремни ситуации.

Със създаването на тази уникална за страната структура МУ - Пловдив дава още една заявка за лидерското място в сферата на медицинското образование. Богатите технологични възможности на манекените и на практика неограничените софтуерни варианти са предпоставки за поставянето на едно вълнуващо начало на интерактивното медицинско обучение.

Във връзка с откриването на Комплекс за транслационни невронауки и Медицински симулационен и тренировъчен център от Plovdiv24.bg зададохме няколко доуточняващи въпроса:

1. Кога ще бъдат въведени в експлоатация новите центрове на университета?

2. Колко струва симулационния и тренировъчен център на МУ?

3. Разполагат ли центровете с всички необходими разрешителни?

4. Кога ще бъде получена безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие в размер на 85% за центъра за невронаука?

5. Защо центърът се нарича за "транслационна невронаука"?

6. Кои са ръководителите на двата проекта?

От МУ отговориха, че ще предадат питането ни на компетентните органи и ще очакваме отговорите, след което ще ги публикуваме.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: