ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мария Луиза Мерони: Много съм притеснена
Автор: Диана Бикова 19:34 / 16.03.2020Коментари (1)8151
©
Италия е сред основните търговски партньори на България. Репортер на Plovdiv24.bg разговаря с председателя на Конфиндустрия България г-жа Мария Луиза Мерони за италианския бизнес у нас и отражението на коронавируса.

- Предприети ли са специални мерки в предприятията /на италиански предприемачи/ във връзка с епидемията COVID-19?

- Италианските фирми в България работят според българското законодателство и както вече беше обявено от Парламента на Република България за 1 месец, до 13 април, ще бъдем в извънредно положение. Нашите фирми следят указанията на Правителството, на Министерството на труда и социалните грижи, както и на Гражданска защита. Прилагат се нужните ограничения в работата на служителите, както и всички възможни мерки за дезинфекция и защита на работното място. Към момента нямаме затворени производствени предприятия. Всички работят с наличните ресурси от хора и материали. Работата се извършва при дезинфекция, носене на маски, ръкавици и други налични. Фирмите, при които работата не е свързана с производство, дадоха възможност на служителите да работят дистанционно. Отменят се работни срещи, съвещания и се преминава към дистанционни такива. Промяната в работния процес е трудна, но наложителна.

- Има ли предприятия с непрекъснат /24-часов/ режим и как е организирана работата в тях?

- Като председател на Конфиндустрия България, Сдружение на италианското предприемачество в България, мога да потвърдя, че нямаме фирми-членове, които да работят с непрекъснат /24-часов/ режим на работа, каквато е практиката в кол центровете. Нашите фирми са производствени предприятия от различни сектори: металообработване, текстилна индустрия, електроника; както и консултантски фирми и др.

- Има ли вече икономическо въздействие върху дейността на предприятията, заради поставянето на Италия в карантина? Как се е отразило?

- Да, за съжаление вече има последствия от изолацията на Италия и затварянето на границите. Много съм притеснена за италианските и българските фирми, защото създалата се ситуация може да окаже пагубни последствия върху тяхното бъдеще и затова се опитваме с всички сили да направим всичко възможно, за да смекчим негативното отражение върху нашия бизнес и върху икономиката на страната.

Проблемите, с които се сблъскваме, са от различен характер: производствени, логистични, финансови и за съжаления социални. Проблемът с логистиката е неизбежен, защото фирмите не успяват да доставят вече произведената продукция. Производствени, поради очертаващата се липса на материали нужни за производството; Финансови, защото забавянето на доставките и невъзможността за редовно производство ще доведе до по-малко приходи и затруднения при изплащане на задължения към банки, институции, работни заплати, и др.; И не на последно място е социалният проблем, защото всеки един от нас, предприемачите, трябва да мисли за собствените се служители, за тяхното физическо и психическо здраве. Хората виждат какво се случва в Италия и са изплашени. Искат да продължат да работят, но ние трябва да сме до тях и да взимаме бързи и адекватни мерки в създалата се извънредна ситуация.

Конфиндустрия България, създадена през 2000 година като Консултативен Комитет на Италианското предприемачество в България, днес е с 250 фирми членове, които отчитат предприемаческа дейност, възлизаща общо на 5% от БВП на България и осигурява над 30,000 работни места. През 2020г. Конфиндустрия България отбелязва своята 20-та годишнина.

От 2010 година Конфиндустрия България е част от Конфиндустрия Италия. Конфиндустрия е водещата в Италия асоциация на производствени предприятия и фирми за услуги, с доброволно членство на 220 асоциации и повече от 150,000 фирми, даващи работа общо на 5,438,513 служители.

Мария Луиза Мерони е пълномощен управител на Мерони Ф.ли Срл, компания от град Леко, която от повече от 50 години присъства в металообработващия сектор в Италия. От 2005г., компанията Мерони отваря в България дъщерно предприятие, фирма МБМ Металуърк ООД, със седалище в рг.Русе.

Г-жа Мерони е член на Генералния съвет на Конфиндустрия България от 2009г. и Заместник-председател от 2013г. През май 2017г. е избрана от Общото събрание на Сдружението за Председател.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 16.03.2020 г.
+1
 
 
Миче, и ние сме много притеснени.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: