ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мараджиев: Със съдействието на Каназирева една фирма уж чисти Марица, а изнася пясък и чакъл
Автор: Георги Кирилов 11:30 / 09.12.2020Коментари (8)10455
© Plovdiv24.bg
Репортер на Plovdiv24.bg разговаря с кмета на община Стамболийски Георги Мараджиев по наболели въпроси.

- Г-н Мараджиев, какво се случва с почистването на река Марица в района на Стамболийски?

- Ситуацията е следната: На 03.07.2020 със Заповед №РД-22-46 на областния управител на област Пловдив съм уведомен за инвестиционно намерение на фирма "Агроника инвест“ ООД, свързано с необходимостта от почистване на растителност и наносни отложения, които ограничат хидравличната проводимост и възпрепятстват русловото заустване на отпадъчните води от ПСОВ – Стамболийски в участъка от река Марица в землището на град Стамболийски и село Цалапица, и укрепване на северния бряг.

На първо четене – идеален проект. Но в последствие разбирам, че инвестиционното предложение предвижда изземване от речното корито в участък с обща дължина 1300 м. на 186 000 куб. м. наносни отложения. Това намерение, както и проектът, не са одобрявани от мен. Знам, че наносните отложения са основно от пясък с различна зърнометрия от пясък и чакъл. Но това са инертни материали. Дали целта на почистването не е друга? Нали ще чистим заустването на ПСОВ – Стамболийски, а изведнъж още 1300 м. по реката. Ситуацията изисква задълбочен анализ и спиране на процедурата.

- Какви са опасенията Ви?

- Дори не знам кой и как е избрал фирмата. Има компетентни органи, попитайте тях. Това е процедура, извършена от Областна управа, без участието на нито един документ, подписан от моя страна. Въпросът е към областния управител. Но какви са моите опасения: това инвестиционно предложение попада към т.2 от Закона за опазване на околната среда – изземване на инертни материали от реки, езера или море чрез драгиране ( чл. 93 ал.1 т.1 и т.2). Простичко казано, ще чистим коритото или ще чистим в кавички, а камионите ще товарим с инертни материали. Нали ще чистим ПОСВ – Стамболийски, нали ще укрепваме брега? Не е ли това начин за изземване на инертни материали. Кой ще следи за това почистване? Има ли ресурс Областна управа за това?

Има вече недоволни граждани, които ме срещат по улиците на Стамболийски, и питат: "Кмете, какво става? Ще се превърнем ли в баластриера?“ Не мога да стоя безучастен. Кой ще следи за извършването на това почистване, което все повече ми прилича на нещо друго? Искам фирмата да не започва работа до изясняване на ситуацията. Да не се наложи аз и жителите на Стамболийски да я спираме. Особено, когато става дума и за моста на река Марица. Това е най-големият проблем. Този мост е изключително важен за общината и града. Всички ние си спомняме падането на стария мост. Ясно се виждат шапките на пилотите. Те са били изпълнени 2006 г. на нивото на дъното, защото служат за основи на кръглите речни стълбове.

Някой виждал ли ги е сега? Аз да. Реката се е вкопала поне метър и половина спрямо предишното ниво на дъното, когато са строени. Какво искаме? Това съоръжение да рухне? Не! Ние, жителите на Стамболийски сме борбени хора. Затваряли сме ж.п. линии, изправяли сме се заедно срещу всяка несправедливост, за да отстояваме интересите си. Аз искам едно: Не пипайте реката около моста на Стамболийски. Там, където трябва, около Пречиствателна станция – да. Но за там никой не говори. Какво търсим? Пясък ли? Инертни материали? Да, но не и в района на Стамболийски!

А залесената гора с WWF България? Хубав проект. 1600 дръвчета – бяла върба, черна и бяла топола, ясен, полски бряст, летен дъб. Акцията беше с цел спиране ерозията на брега. Общината инвестира в осветление, в камери, за да опазим младата крайречна гора. Знам, че от Областна управа ще ми отговорят, че почистването не засяга залесяването. А "Натура 2000“? 186000куб. м. ще се изземват. 1300 линейни метра на дълбочина 1-3 метра. Този буфер от 10 метра какво ще гарантира?

- Как ще се съгласува този проект?

- Отговарям за съгласуването така: Попитайте областния управител. След първата заповед от 03.07.2020 с предложението на "Агроника инвест“ ООД има втора заповед №РД-22-66 от 15.10.2020 на областния управител да се извърши проверка на реализираното залесяване в река Марица в района на моста на РП-866 и участъка под него, както и да се извърши преценка за възможното му отражение върху хидравличната проводимост на реката, съобразно залесените площи и очакваното развитие на съответните дървесни видове в перспектива. Отново никой не се интересува от ПОСВ – Стамболийски. Защо ли? Интересът е към тези 1300 метра. Кой се интересува от този участък, където е Пречиствателната станция? Явно и там не е интересно. Така че, отново търсете отговорите в Областна управа.

- Ако се изпълни, има ли опасност да се наложи данъкоплатците да плащат за това чистене?

- Ами аз Ви питам, кой друг ще плаща, ако не данъкоплатците? Това са средства от нашите данъци. Страшното е кой ще поеме отговорността и кой ще плаща, ако нещо се случи с основите на моста. Защо мислим само за момента? Защо се вземат решения сега и веднага? Кой ще носи отговорност за щетите? Ние, областен управител, министри, кметове утре си тръгват. Но аз оставам да живея в този град. Този мост не е мой. Той е на гражданите! Реката не е моя. Тя е наша! На всички! Нека помислим не за пясъка, не за инертните материали. Аз ще кажа само едно: Искам спиране на процедурата!

Докато не се произнесат специалисти по това инвестиционно намерение, докато казуса с моста не се изясни, жителите на Стамболийски и аз като кмет на община Стамболийски искаме областният управител да спре процедурата. Лично аз и моят екип ще сме с камера там, на терен, и лично ще следя как се изпълнява този проект! Защо ли? Защото винаги съм казвал, че най-ценният капитал са хората. А ние сме една община – едно семейство! Аз съм част от това семейство и ще защитавам моето семейство, защото то е моята крепост!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ЛАПАЧ- ТАРИКАТИ и къде е общината ,,,,вътре в поредната далаверка.
0
 
 
Крайно време е някой да започне да се опълчва на преялите с власт, корумпирани политици, бюрократи и чиновници. БРАВО, КМЕТЕ!
0
 
 
Дойде накрая и нейния ред,да бърка в кацата с меда.Непрокопсаници.
0
 
 
ДЪРЖАВАТА ИМ ДАВА ЕДИН МИЛИОН ЗА ЧИСТЕНЕ НЕ КЪДЕТО Е НУЖНО И ПРИБАВЯТ ОЩЕ НЯКОЛКО МИЛИОНА ОТ ПЯСЪК И ЧАКЪЛ! НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА ТАКАВА ДАЛАВЕРА!
0
 
 
До кога?! Всички крадци и апаши, марш от река "Марица"!
0
 
 
МОСТЪТ ВИ СЕ ОГОЛВА НАЙ МНОГО ОТ КРАЖБАТА НА ПЯСЪК МЕЖДУ КАДИЕВО И ОРИЗАРЕ!
0
 
 
Как да не знае кой и как е избрал фирмата???? В цялата държава само един човек избира всички фирми-изпълнители на каквото и да е,а именно неговия началник...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (870) 16%
Спас Гърневски (776) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1424) 26%
Иван Тотев (1447) 26%
Здравко Димитров (477) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: