ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Манол Пейков: Подкрепям проф. Ивайло Старибратов за кмет на Пловдив, но трябваше аз да бъда кандидат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:16 / 11.09.2023Коментари (7)5372
©
Математик, университетски преподавател, бивш гимназиален директор и бивш депутат. Вече официалано - Ивайло Старибратов ще е кандидатът на обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" за кмет на Пловдив.

Името на Старибратов се върти отдавна в преговорите между двете формации в коалицията, но бе "осветено" от Манол Пейков, който също бе считан за един от фаворитите, в профила му във фейсбук. Самият Манол Пейков ще бъде последен в листата на ПП-ДБ, като дори да спечели място в общинския съвет, ще остане в парламента като депутат.

Манол Пейков не скрива и разочарованието си, че не е убедил колегите си, че той е най-подходящ за кандидат-кмет на Пловдив.

Манол Пейков написа:

Скъпи приятели,

Както вече сте научили от медиите, на местните избори през октомври ние от ПП-ДБ ще се явим като коалиция. В ц я л а т а страна.

Кандидат за кмет на коалицията в Пловдив ще бъде проф. Ивайло Старибратов.

Мнозина от вас знаят, че се подготвям за участие в тези избори от почти година. Удивително много хора ме подкрепяха в това ми намерение – за което сърдечно им благодаря.

Важно е да си дадете сметка, че – макар отстрани да изглеждаме като (почти) монолитна политическа сила – ПП-ДБ е сложна коалиция, състояща се от четири големи и две малки партии. Обединява ни общата ни цел да превърнем България в по-добро и по-справедливо място за живот.

Преговорите с нашите коалиционни партньори за това кои кандидати да издигнем на местните избори бяха дълги, тежки и напоителни. Това беше една напълно естествена (и здравословна, бих казал) борба на визии, на гледни точки, на характери, на амбиции (да, амбицията определено може да бъде и нещо полезно за един политик – особено когато е посветена на общото благо).

Да, България – политическата сила, на която съм член (и която ме познава най-добре!) – твърдо подкрепяше кандидатурата ми от начало до край.

Уви, не успяхме да убедим колегите си от коалицията (някои от които ме познават малко едностранчиво – преди всичко в светлината на парламентарното ми "биткаджийство"), че към настоящия момент именно моята кандидатура би била най-удачното решение за явяване на кметските избори в Пловдив.

В крайна сметка, измежду палитрата от (основно) политически кандидати, коалицията се спря на кандидатурата на проф. Ивайло Старибратов (с когото сме делили една скамейка в цели два, макар и кратки парламента) – човек с добра репутация и солидна биография, чиято удивителна семейна история е свързана с Пловдив от повече от две столетия.

Не зная дали проф. Старибратов има по-добри шансове от мен да стигне до балотаж и да спечели кметското място. Но няколко неща знам със сигурност:

● Коалицията ПП-ДБ е остър, мощен и (за разлика от всички свои предшественици) устойчив клин в непробиваемата доскоро стена на българското политическо статукво.

● Ако цената, която трябва да платим, за да съхраним и развием тази коалиция, е свързана с това да преглътнем гнева и неудовлетворението си (задето, видите ли, не е станало така, както на нас ни се е искало) и да проявим търпение и зрелост – тази цена НЕ Е твърде висока.

● В настоящия пловдивски парламент (състоящ се от 51 общински съветници), ДБ има едва четири (на миналите избори ПП все още не съществуваше). За един мандат време тези четирима души свършиха много и смислени неща – бориха се като лъвове за спасяването на Панаира; огласиха и спряха редица подмолни и нечестни сделки; превърнаха "Демократична България" в уважавана и разпознаваема политическа сила на пловдивска земя.

В новия си коалиционен формат, ПП-ДБ има напълно р е а л е н шанс да вкара в новия общински съвет от три до четири пъти повече съветници (между 12 и 16 души). Което наистина би могло да п р о м е н и играта на пловдивски терен – и да врътне кранчето на огромна част от отявлените корупционни течове, характерни за настоящото управление.

● Ивайло Старибратов е солиден и свестен кандидат, с 11 години стаж като учител и още 13 като директор на една от най-престижните пловдивски гимназии, Математическата. Отгоре на всичкото е потомък на толкова дълга редица от славни и уважавани пловдивчани от 1811 година насам, че има адски много за губене (имам превид – ако не дай боже някой ден, след като спечели кметското място, му мине през ума да влиза в разни тъмни и подозрителни сделки, подобно на немалка част от предшествениците си на кметския стол).

● Както съм казвал и друг път – политиката е маратон, а не спринт. Ако искаме наистина да бъдем полезни, трябва да развиваме не взривната си мускулатура, а онези тънките, жилести, белезникави мускули, които не изпъкват впечатляващо по тялото, но умеят да ни пренасят през тежки преходи и дълги разстояния.

● Последно, но не на последно място: който го е страх от мечки, не ходи в гората. А който иска да получи всичко тук и сега, просто не се захваща с политика.

С две думи:

○ Подкрепям безрезервно кандидатурата на проф. Старибратов за кмет на Пловдив;

○ Призовавам ви с вяра и ентусиазъм да подкрепите листата за Общински съветници на ПП-ДБ на местните избори, водена от прекрасната и всеотдайна Веселина Александрова.

○ Лично аз ще се включа в листата на знаковото, последно, 51-во място – за да потвърдя и на практика своята подкрепа;

○ Дори и да получа достатъчно преференции, за да разместя листата, на този етап възнамерявам да остана в Парламента, насочвайки усилията си през оставащото (бог знае колко дълго) време в обмисляне, подготовка и внасяне на Закон за Пловдив – който веднъж завинаги да реши проблема с тежките и отколешни административни разделения, разсичащи града ни като самурайски меч и пречещи на развитието му;

○ Ще допринеса за кампанията на ПП-ДБ в Пловдив 5,000 лева лични средства – защото (а) кампанията има отявлена нужда от тях и (б) прекрасно зная, че думите на един човек винаги звучат по-убедително, когато са подкрепени и с финансови аргументи.

Благодаря ви, че изчетохте този текст.

Благодаря ви, че вярвате в нас и ни подкрепяте.

Най-сетне: благодаря ви, че ще (се опитате да) превърнете всичката разрушителна енергия, която всеки ден складирате (складираме!) у себе си – гняв, неудовлетворение, чувството, че надеждите ни са предадени за пореден път, че нещата все не се получават, че светът се върти по-бавно, отколкото ни се иска (при това в грешната посока!) – в нещо наистина градивно.

Не е нужно да е нещо голямо.

Като за начало – една добра дума. И две бюлетини (една за кмет и една – за общински съветници) в урната в края на октомври.


Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Poga
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: