ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Макет на Витрувианския човек ни напомня, че затъваме в отпадъци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:28 / 21.11.2019Коментари (0)2531
Утре в Пловдив на ъгъла на ул. Гладстон и ул. Иван Андонов ще бъде поставена арт-инсталация, пълна с битови отпадъци. Копието на Витрувианския човек на Леонардо да Винчи, високо почти три метра, днес беше напълнено с опаковки и ежедневни отпадъци от ученици от Националната художествена гимназия в Пловдив и доброволци от Еразъм+. Пърформансът по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците премина под мотото "Човек #БезОтпадъци“ и отправя апел, че вместо да затъваме в отпадъци можем да опитаме да бъдем отговорни и да живеем на чисто.  

Автор на провокативната инсталация е пловдивският художник и общественик Жорж Трак, който отправя тревожно послание за прекъснатата хармонична връзка между човека и природата, и между духовния и физическия ни свят.

"500 години след смъртта на Леонардо да Винчи търсеният от него идеал чрез фигурата на Витрувианския човек е компрометиран с нашето безотговорно отношение към физическия свят, който обитаваме, и скъсаната връзка с природната хармония.“ – коментира Жорж Трак по време на пърформанса.

Композицията Човек #БезОтпадъци е обемна фигура - реплика на Витрувианския човек и е създадена от метал. Инсталацията е снабдена със светлини, така че да се вижда дори и нощем. Тя ще остане на място до 31 януари 2020г., за да напомня да бъдем отговорни в поведението си като консуматори и граждани.

Според активистите от "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ“, партньори в организирането на тази арт-провокация, темата за отговорното ни потребителско поведение е особено важна покрай Коледните и Новогодишните празници.

"Времето около празниците е свързано и с неразумни покупки, масово замърсяване и безотговорно изхвърляне на отпадъци. Хиляди опаковки от подаръци ще се озоват на улицата или в общите контейнери, вместо да бъдат рециклирани. Време е да осъзнаем, че като граждани всички ние носим отговорност към средата, в която живеем.“ – каза Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата за чиста градска среда "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

 Човек #БезОтпадъци кореспондира и с друго събитие, което ще се проведе в близост - форумът Град #БезОтпадъци  на  29 ноември в Дом на културата “Борис Христов". Основна тема на форума е възможността за по-добро сътрудничество между граждани, общини и бизнес за създаването на устойчиви, чисти и удобни за хората градове. Български и чуждестранни експерти от граждански и доброволчески организации, местна администрация и представители на компании ще споделят успешни практики за партньорства за подобряване на качеството на живот в градовете. 

"АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е инициатива на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и обединява усилията на доброволци, граждани, артисти, компании и институции, за промяна в отношението на хората в Пловдив към отпадъците, и за създаване на чиста и приветлива градска среда. От началото на годината тя подпомогна разделното събиране на опаковките от храна и напитки над 20 мащабни събития в града, създаде насоки за организиране на чисто събитие и проведе редица акции и арт-провокации, за да привлече вниманието на пловдивчани към темата за чистотата в града. Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола и работи в партньорство с Община Пловдив и ЕКОПАК България. Дейностите са асоциирани с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: