ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Магично място близо до Пловдив, което да посетите това лято
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:37 / 20.07.2019Коментари (1)24656
Любимият сезон за пътешествия е в разгара си и ако търсите красиво местенце около Пловдив, където да избягате от стреса на големия град, знайте, че то е съвсем близо и предлага чудесни възможности за отдих сред природата.

Село Борово се намира в средната част на Родопите, на 50 км от град Пловдив и на 38 км. южно от Бачковския манастир. Магичното родопско селце предлага спиращи дъха планински гледки и много възможности за културен туризъм. В близост до селото се намира и прочутият православен манастирски комплекс "Кръстова гора - Света Троица", известен със силната си духовна енергия.

Днес обаче ще обърнем внимание на един еко-маршрут, който започва от село Борово и е известен с името си "Пътят на сърцето“. Приключенската еко-пътека "Пътят на Сърцето“ е съставена от три самостоятелни похода:

Походът на Усмивката

Походът на Вярата и

Походът на Светлината

Трите маршрута са образно представени като трилистна детелина, чието стебло извежда по пътя към Кръстова гора. В символиката на еко-пътеката, детелината е изобразена и с четвърто листенце. То е във формата на сърце – за да напомня на пътника, че съществува и един друг, личен, уникален маршрут. Това е пътят на Сърцето, който всеки от нас открива сам за себе си.

Изходна точка на еко-пътеката е черквата "Рождество Богородично", която се намира в центъра на селото. Маршрутите на трите похода свързват повечето от действащите параклиси, изградени около селото и преминават през най-красивите и интересни природни и културно-исторически обекти в района - скални игли, тракийски светилища, скални тераси с уникална гледка, чешми и места за почивка.

Панорамните гледки, които се разкриват от село Борово са прекрасно място за фото-туризъм и наблюдение на множество редки и ценни растителни и животински видове.

Походът на Усмивката

Началото на маршрута е в центъра на селото от черквата "Рождество Богородично“, оттам стръмно се изкачва към каменна чешма с лековита вода и параклиса "Св. Неделя“ и по красива панорамна пътечка извежда извън селото до коларския път, който плавно се движи през вековна букова гора, извежда до най-новия параклис на селото "Св. Спиридон“ и през няколко пресечени поляни извежда до най-високата точка на маршрута - параклиса "Св. Петър и Павел“ (1090 м.).

На връщане пътеката се спуска на серпентини през ниска дъбова гора и стига до красива седловина, в която е построен параклисът "Св. Георги". На около 100 метра в южна посока от него има дървена беседка за почивка с чудна гледка към селото. От тази точка маршрутът е естествено свързан с друга еко-пътека, която извежда до град Лъки. Връщането към селото става обратно през параклиса "Св. Георги“ и през малка зелена пътечка с няколко чешми или директно по коларския път.

Обекти:

Черква "Рождество Богородично“

Параклис "Св. Неделя“

Параклис "Св. Спиридон“

Параклис "Св. Петър и Павел“

Параклис "Св. Георги“

Беседка за почивка

Чешми

Панорамни гледки към "Св. Спас“

Цвят на маркировката: Синьо

Продължителност: 3 часа

Степен на трудност: лек (виж Галерия)

Походът на Вярата

Началото на маршрута е от центъра на селото, от там се изкачва към каменна чешма с лековита вода и параклиса "Св. Неделя“. Стръмно изкачване извежда до последните къщи на селото в подножието на скалната игла (Чучуль скала), а от там пътеката завива в ляво и минава през естествена скална ниша (пещера), в която навремето са отглеждани животни.

При горния изход на нишата, веднага вляво, има възможност за изкачване на скална площадка с прекрасна панорама към селото. Пътеката минава между и над скалите, прави няколко красиви отбивки към скални площадки - идеални места за наблюдение на птици и диви животни.

Отбивка в дясно от пътеката води до уникална скална тераса, на която има огромен камък с естествено графично образувание на кръст. Маршрутът извежда до параклиса "Св. Дух" и скална пирамида, най-високата точка в маршрута (1096 м.).

На около 300 метра в гората, зад параклиса "Св. Дух", се намира местността Зараница – древно светилище, близо до което има чешма с ледена букова вода.

Връщането става по коларския път, от източната страна на параклиса. На около 100 метра по него, от дясната страна се вижда разклонение, маркирано с каменни пирамидки. Пътеката стръмно се спуска през залесена местност и извежда над параклиса "Св. Неделя“.

Ако се продължи по коларския път, този маршрут може да бъде съединен с Похода на Светлината, който извежда до параклиса "Св. Илия" и/или "Св. Спас".

Обекти:

Черква "Рождество Богородично“

Параклис "Св. Неделя“

Скална игла "Чучуль скала“

Пещера

Скални образувания

Панорамна тераса "Орелова скала“

Панорамна тераса "Скалата с кръста“

Параклис "Св. Дух“

Скална пирамида

Сухата чешма

Цвят на маркировката: Червено

Продължителност: 2 часа

Степен на трудност: средна (виж Галерия)

Походът на Светлината

Началото на маршрута е от храма "Св. Спас". До него може да се стигне по красива панорамна пътечка, която започва на около 300 м. източно от центъра на селото, минава покрай стара плевня и извежда от горната част на завоя за "Св. Спас“.

Вторият начин е да се изминат 400 м. по асфалтовия път в посока към Кръстова гора. Походът на Светлината минава през параклиса "Св. Константин и Елена“ и извежда стръмно нагоре към билото до коларския път. От него в източна посока, по коларския път, може да се направи лъч до параклиса "Св. Илия“.

На около 500 метра след излизане на коларския път маршрутът рязко свива на запад и слиза по браздата между ливадите, за да отведе до местност с редки растителни видове и уникални скални образувания, наречени "Стъпалата“.

Пътеката е обозначена с каменни пирамидки, жълти дървени стрелки и цветна маркировка.

Този маршрут може да бъде съединен с Похода на Вярата, който извежда до параклиса "Св. Дух“, ако се продължи по коларския път в посока север към билото.

Обекти:

Храм “Св. Спас" (Възнесение Господне)

Параклис "Св. Константин и Елена“

Параклис "Св. Илия“

Скални образувания "Стъпалата“

Панорамна пътека

Място за наблюдение на диви животни

Цвят на маркировката: Жълто

Продължителност: 2 часа

Степен на трудност: средна (виж Галерия)

Многобройните параклиси и храмове, изградени в местността на село Борово, са разположени на изключително красиви площадки – където в древността са били изграждани и древните тракийски светилища. Те са отлично място за релаксация, духовни практики и зареждане с енергията на природата.

Едно магично място, което да посетите това лято!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1548) 16%
Спас Гърневски (1344) 14%
Д-р Иван Чомаков (919) 10%
Славчо Атанасов (2487) 26%
Иван Тотев (2461) 26%
Здравко Димитров (838) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: