МУ Пловдив приключи проект за над 700 000 лева по ОПРЧР

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:34 / 08.12.2014
3915
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Център за дистанционно обучение (ЦДО) с включени 64 електронни курса за магистърски програми в сферата на общественото здраве създаде Медицински университет - Пловдив. 

Основаването на центъра е по проект по договор № BG051PO001-4.3.04-0035 - "Създаване на система за ефективно дистанционно електроннобазирано обучение на магистри по обществено здраве" и се реализира във Факултета по обществено здраве на МУ - Пловдив. 

Стойността на включените дейности е 707 254,78 лева, а финансирането беше осигурено по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" чрез Европейския социален фонд.

Това разказа по време на заключителната пресконференция по проекта днес, 8 декември, Ректорът на висшето медицинско училище и ръководител на проекта - проф. д-р Стефан Костянев, дмн. 

Той подчерта, че основната заложена цел е била да се повиши степента на социализация и трудова реализация на кадрите в сферата на общественото здраве, като се създадат условия за професионално самоусъвършенстване и учене през целия живот.

"Проектът се изпълняваше в продължение на 2 години, като в този период бяха разработени електронни модули за дистанционно обучение в 64 курса за магистърските програми на Факултета по обществено здраве", поясни доц. Нонка Матева, дм, координатор "Учебно-методическа дейност" по проекта. Тя съобщи, че са били разработени технологична и информационна инфраструктура, софтуер и учебни ресурси, които да гарантират ефективността на е-обучението. 

За да обезпечи експертния си ресурс, Медицински университет в Пловдив е подготвил преподаватели и експерти, които да прилагат електронните методи на обучение - 15 хабилитирани лица, 21 с образователно-научна степен "Доктор" и 25 нехабилитирани, както и трима души административен и технически персонал.

Освен ЦДО по проекта бе създадена и многофункционална интернет базирана интегрирана учебна платформа за провеждане на електронно обучение в Медицинския университет, базирана на технологичния стек от продукти на Microsoft, предоставящ пълно технологично покритие на всички компоненти на завършена информационна система за управление на учебно съдържание и учебен процес.

Резултатите от проекта бяха представени нагледно в рамките на пилотен демонстрационен курс за електронно дистанционно обучение с над 200 участници, на които бяха раздадени изчерпателни ръководства за работа в новата е-среда.

"Само по себе си дистанционното обучение не е иновативен метод на преподаване, уникално е въвеждането му във Факултета по обществено здраве", каза проф. д-р Стефан Костянев, дмн. 

Ректорът припомни, че Факултетът по обществено здраве е единственият в рамките на висшето училище, който предоставя задочна форма на обучение, паралелно с редовния прием на студенти в държавно регулираните специалности. 

"По-голямата част от дипломиралите се във ФОЗ са практикуващи медици, на които електронно базираните курсове предоставят възможност да придобият по-висока образователно-квалификационна степен или втора специалност без да се откъсват от жизнената и работната си среда", каза още доц. Бианка Торньова, дп, Координатор "Качество и контрол на обучението" по проекта.

"Дистанционната електронна форма на обучение със сигурност ще привлече нови курсисти във факултета и ще гарантира трансфер на курсове и акредитация. Ползата за студентите от въвеждането на е-базираното обучение ще е достъп до нови информационни източници и иновационни методи на учене, а преподавателите ще придобият изследователски опит в една нова научно-приложна дейност", обясни проф. д-р Румен Стефанов, дм декан на Факултета по обществено здраве и Координатор по проекта.

За периода на проекта реални потребители на новата услуга "дистанционно обучение чрез електронни форми" са били над 400 студенти в магистърски програми на ФОЗ, като 200 от тях са успешно завършили минимум по 5 дистанционни курса.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин: Този е професионалист
Едва 20 % от гласоподавателите в Пловдив отидоха до урните към 16...
Изборният ден в Пловдив протича спокойно и без напрежение
Домашно куче умря в страшни мъки, след като яде салам с отрова на...
Паднали камъни затрудниха движението по пътя Смолян – Пловдив
Жена е в болница след взрив на газова бутилка в жилище на "Пещерс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).