ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лилия Недева: Коалиция "Заедно" предлага нов стратегически план за българската енергетика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:05 / 13.03.2023Коментари (2)2955
©
Интервю с Лилия Недева, водач на листата на коалиция ЗАЕДНО в Пловдив град

- Кое позволи на България като държава да поддържа относително добра икономическа среда?

- Определено това, че българските граждани не преминаха на свободния пазар на електрическа енергия, което запази цената на електроенергията за населението непроменена. За сравнение в Германия цените за домашно потребление се вдигнаха минимум 3 до 5 пъти и това е най-големият бич за германците в момента, както и в други европейски държави. А България успя в това направление да защити своето население, защото сме на трето място в Европа за 2022 г по нетен износ на електроенергия поради множеството мощности, които имаме в България. По груби сметки приходите от продажбата на ток зад граница са донесли над 6 млрд лева за 2022 година. За това допринасят много високите цени на тока на свободния пазар. Най-голям дял в износа на електроенергия имат АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ-овете, които не са зависими от внос на въглища, а се възползват от лигнитните залежи на страната. Огромният износ на ток е ясно доказателство, че България няма енергийна криза, която може да остави страната ни на "тъмно и студено“, каквато сме имали в годините на прехода и все още помним.

От чисто финансова гледна точка високите цени на електроенергия в Европа всъщност са от полза за България, защото чрез износа на ток българските енергийни дружества регистрират огромни приходи и печалби, върху които плащат и данъци в държавната хазна.

България можеше да има още повече износ на електроенергия, ако голяма централа като ПАВЕЦ Чеира работеше, а не беше аварирала, както и 6-ти блок на АЕЦ Козлудий, който бе спрян за отстраняване на технически проблем. Освен това при по–добро развитие на ВЕИ сектора през годините и изграждане на вятърни и соларни мощности, енергийният сектор в държавата можеше още повече да се облагодетелства от кризата и високите цени на тока в цяла Европа в пиковите за централите часове.

- Като говорим за енергетика, не може да не коментираме ситуацията с ТЕЦ-овете. Мнозина не разбират защо трябва да се затварят, при положение, че във време на криза с природния газ именно ТЕЦ-овете осигуриха енергийната сигурност на страната, от една страна, а от друга – България изнася ток...

- Европейска България е поела пътя за своята енергийна трансформация, за постигане на декарбонизация или нулево въглеродна икономика, което изключва въглищата. Въглищните централи знаят това и са го приели като свой приоритет. Нима обаче само работещите в тези предприятия съзнават, че енергетиката е въпрос на национална сигурност, че енергийния ни баланс зависи точно от тези конвенционални централи, че след унищожаване на поливното земеделие, между енергетика и икономика има знак за равенство, бидейки с най-голям дял като сектор, че не е все едно дали от най–големия износител на електрическа енергия в региона ще се превърнем във вносител….

Качеството на живот произтича от икономиката, а тя от своя страна има 1 основен стълб - Енергетика. За това запазването на производството е важно за всеки човек, за всеки бизнес и за цялата ни държава. Трансформацията на всяка от съществуващите централи трябва да е абсолютен национален приоритет, защото всяка една от тях има своята роля в енергийната сигурност и баланс. Тук дори не говорим за регионалната им значимост и социалните функции, които поема всяко такова предприятие. Всичко друго може да бъде оставено на частната инициатива. В крайна сметка пазарът е най-добрият механизъм да отсее успешните от неуспешните проекти. Да гарантираме енергийната си сигурност не може да бъде въпрос на частна инициатива, затова модернизацията е ключов фактор с национален, а не с частен приоритет.

Работните места в този сектор са много важни за регионите, но те са само елемент от целия пъзел. Битката е запазване на устоите на икономиката ни, за шанс младите хора да останат да живеят в България, за защитаване на и без друго минималният ни стандарт на живот.

- Модерната тема в последните месеци е добиване на ток от възобновяеми източници и изграждане на фотоволтаични и вятърни паркове, за което ЕС отпуска много пари, има пари и в Националния План за възстановяване и устойчивост. Възобновяеми източници – добре. Но за сметка на какво?

- Възобновяемите източници на енергия, приети от ЕС са вода, слънце, вятър и биомаса. Природния газ и атомната енергетика на този етап са също са приемлива алтернатива.

Енергията произведена от слънце, вятър и вода обаче има непостоянен характер, отчитайки фактори като климат и сезонност и неможе да гарантира устойчиво задоволяване на потреблението 24 часа/365 в годината.

Затова е от изключителна важност трансформацията на цялата енергетика да бъде внимателно обмислена и поставена на стабилни основи, гарантиращи сигурността и баланса. Те от своя страна биха били немислими без конвенционални централи с 24 часов производствен цикъл. Затова са толкова важни атомната енергетика и газовите централи.

Чисто географски разположението на въглищните централи за осигуряване на баланса са изключително важни и всяка централа има своята функция. Закриването им, дори да бъде компенсирано като произведени мегавати от други източници също би изправило пред изпитание енергийната система, затова трансформацията им чрез модернизация трябва да бъде национален приоритет.

Диверсификацията, която води до устойчива енергийна система не се изразява само в това да намерим нови източници, с които да заменим руския природен газ или атомното гориво. Важен фактор е с какво ще заменим въглищата за да произвеждаме екологично чисто. Възможностите пред българските централи са биомаса, био газ, природен газ и дори макар по дългосрочната визия за включване на зелен водород. Така се постига 2 ниво на сигурност на централите, което освен намаляване на зависимостта на всяка суровина поотделно, ще ги направи и по – гъвкави и конкурентноспособни от гледна точка на цената към крайния потребител.

Поради липсата на целенасочена държавна политика насочена към модернизация, трансформацията на въглищния сектор е оставена на инициативата на частните собственици на отделните централи, а тази на държавната ТЕЦ 2 – неясна.

В частта енергетика и нейното развитие, от Коалиция ЗАЕДНО имаме отново решения. Като например разработване на нов стратегически план за развитието на българската енергетика с основни акценти: енергийна ефективност, ядрена енергетика, възобновяеми енергийни източници, водородни технологии и внедряване на иновативни решения, съпроводени с промени в нормативната база и регламентиране на механизми за контрол. Нов стил на открито и професионално управление на отрасъла в интерес на потребителя и обществото. Създаване на механизъм за защита на енергийно уязвимите домакинства, изложени на риск при кризи от различен характер. Разработване и изпълнение на национална програма за стимулиране на изграждането на индивидуални ВЕИ за домакинства и предприятия. Категорично полагане на максимални усилия за още едно удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй“. Заедно с това незабавно започване подготовка за изграждане на 7-и и 8-и блок на атомната централа. Използване на най-иновативните, интегрирани и оперативно съвместими решения на ядрената енергетика, които могат да се приложат за изграждане на 7-и и 8-и блок. Провеждане на одити на държавните структуроопределящи енергийни дружества, разработване на нови управленски програми, включително закриване на неефективно работещи и паразитни звена, оптимизиране на електрически мрежи и изваждане на мрежовите оператори от БЕХ. Разработване на нов устав на БЕХ и нови правила за работа на Фонда "Сигурност на електроенергийната система“. Разработване на комплексни програми за превръщане на въглищните региони в работещи индустриални зони със съвременни технологии, нисковъглеродни производства и привличане на инвеститори във високотехнологични производства с висока принадена стойност и висок експортен потенциал. Създаване на условия и постигане на договорености от страна на държавата за трансформиране на съществуващите въглищни ТЕЦ към дейности, свързани с прилагането на алтернативно гориво и внедряване на заместващи паро-газови модули. Успоредно с това разкриване на нови работни места и преквалификация на заетите чрез използване на европейския инструментариум, предвиден в "Модернизационния фонд“, "Фонда за възстановяване и устойчивост“, Фонда "Just transition. Фонда за модернизация е отлично решение за стимулиране на инвестициите в модернизация на въглищните централи. Това не е инхаус помощ, а пари срещу постигната ефективност.

Предприемане на решителни действия за развитие на кръговата икономика, енергийно ефективните сгради и транспорта с ниски емисии. Планиране на инвестиции, насочени в трансформация от линейния тип икономика в кръгов модел на управление и функциониране на отраслите, оказващи сериозни щети върху околната среда, биоразнообразието и климата. Опазването на биологичното разнообразие и екосистемите в България е една от основните ни цели, като стремежът ни е да се подобри състоянието на всички застрашени екосистеми и животински и растителни видове.

https://www.facebook.com/liliya.nedeva.37

https://www.facebook.com/koaliciazaedno


Още по темата: общо новини по темата: 813
28.06.2023 »
24.06.2023 »
02.06.2023 »
29.05.2023 »
13.05.2023 »
09.05.2023 »
предишна страница [ 1/136 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: