ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лекарка от Пловдив: Тежките диети, глад и лишения могат до доведат до сериозни хронични заболявания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 17.02.2024Коментари (7)13668
©
По последни данни България е 6-та в Европа по затлъстяване при възрастните и 5-та при децата. 6 от 10 възрастни в България и над 224 000 деца в училищна възраст, живеят с наднормено тегло или затлъстяване.

Световната здравна организация указва следните норми за индекс на телесната маса (BMI) независимо от възрастта, пола или други индивидуални характеристики:

състояние                  индекс на телесната маса

тежко недохранване          < 16,0

средно недохранване       16 – 16,99

леко недохранване          17 – 18,49

поднормено тегло            < 18,5

нормално тегло               18,5 – 24,99

наднормено тегло            ≥ 25,0

предзатлъстяване           25 – 29,99

затлъстяване                   ≥ 30,0

затлъстяване I степен     30 – 34,99

затлъстяване II степен    35 – 39,99

затлъстяване III степен     ≥ 40,0

За да се борят с затлъстяването хората постоянно изпробват различни хранителни режими и медикаменти. Някои са свързани с тежки диети и глад, стигащи доста често до краткосрочен успех или фатални състояния.

Последно време на пазара излязоха множество хранителни добавки под формата на таблетки за намаляване на теглото и инжекционни разтвори. Един от тях е известния като "вълшебната инжекция" препарат лираглутид. Той е подобен на естествено произвеждания хормон, наречен GLP-1, който се отделя от червата след хранене и дава усещане за ситост. Самият препарат функционира като действа върху рецептори на мозъка, контролиращи апетита и така кара приемащият да се чувства по-малко гладен. Това може да ви помогне да ядете по-малко и да намалите телесното си тегло.

По този начин вървим срещу нормалния физиологичн ритъм на организма и  това ще има своите странични ефекти и отражение върху нас. По-бързите резултати не само че имат своя йо-йо ефект, след като се преустановят, но могат да доведат и до сериозни хронични заболявания.

Напоследък започнаха да се правят различни проучвания за страничните реакции и отражението им в бъдеще. Има проучвания които говорят за ползите на Лираглутид при захарен диабет и предиабет, при пациенти с висок BMI, но пък никой не говори за уврежданията, които могат да бъдат причинени впоследствие.

Тъй като лираглутид увеличава производството на инсулин по глюкозозависим начин, честотата на хипогликемия до голяма степен зависи от хипогликемичния рисков профил на избрания перорален антидиабетен препарат, с който се използва. Използването му може да увеличи риска от хипогликемия. Други мета-анализи наблюдават положителна тенденция към повишен риск от панкреати, повишаване на чернодробните ензими и развитие на холестаза и хепатит.  заболяване.

Съобщава се още за дехидратация в резултат на гадене, повръщане и диария, повишен серумен креатинин и остра бъбречна недостатъчност, понякога изискваща хемодиализа.

БАЗОВАТА МЕТАБОЛИТНА АКТИВНОСТ (BMI) представлява общото количество енергия, което е нужно на тялото за да поддържа жизнените си функции

Средно той представлява около 60 – 75% от общото количество калории, които приемаме през деня и варира при всеки индивидуално. Той се влияе от различни фактори - възраст, пол, тегло, височина, гени, околна среда, телесна композиция и здравословно състояние.

В повечето случаи, когато говорим за това как да засилим метаболизма си, за да изгаряме повече калории, ние всъщност говорим за това, как да засилим базовата си метаболитна скорост. Тя се определя чрез формули, базирани на физическите характеристики и активност.

Базовата метаболитна скорост може да бъда намалена при различни здравословни състояния и заболявания при пациентите. Моята цел като доктор е първо да стабилизирам хроничното заболяване на пациента, да го вкарам в ремисия, да подобря качеството му на живот - да се откаже от вредните си навици, които го разболяват и чрез съответните режими и да предизвикам повече движение у него, за да може да се завиши и метаболитната му активност.

Поведението в случая е добра анамнеза, ехографски преглед, оценка на степента на чернодроното увреждане. Има и различни неинвазивни тестове като FIB-4, които могат да оценят риска от чернодробна фиброза.

Други заболявания свързани с наднорменото тегло и храненето са: Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), Функционалната диспепсия, Възпалителните болести на червата, Синдром на раздразненото черво, аденокарцинома на хранопровода и карцинома на стомаха, холелитиаза и холецистит, Острия панкреатит, Рак на дебелото черво и ректума и други.

За съжаление пациентите търсят помощ едва при рязко влошаване на здравето.

Стремежът при пациенти със затлъстяване е поставяне на индивидуални и постижими цели в разумни срокове.

Тези цели трябва да бъдат постигани, докато човек се наслаждава на здравословния начин на живот, а не чрез мъчителни режими и лишения. Поради тази причина разработих така наречения TG режим,който има редица разновидности базирани върху много фактори спрямо всеки 1 конкретен пациент (начин на живот,придружаващи заболявания, ИТМ, Метаболитна активност)

Както е казал Хипократ: "Преди да започнеш да лекуваш някого, попитай го първо дали е готов да се откаже от нещата, които го разболяват."

Независимо от начина на намаляване на теглото от 6 месеца до 1 година след започване на диета настъпва плато, т.е. стабилизиране на телесното тегло. Това е важен момент от лечението, при който пациентът трябва да получи подкрепа и да продължи лечебния процес. Метаболитната адаптация продължава средно 1 година.

Затова използвам така наречения стъпаловиден подход - първо е здравословна диета, физическа активност и поведенческа терапия. В случите на БМИ над 40 и затруднена двигателна активност, в повечето случи се съчетава и с оперативно лечение и други ендсокопски техники.

Каква е ползата при намаляване на теглото? Oсвен на първо място да сме здрави и в добра форма, то тя е и да предотврати появата на сериозни заболявания като неалкохолната чернодробмна стеатоза и прогресията й към стеатоза и фиброза на черния дроб и нейните ефекти върху намаляване на стеатозата върху вече омазнен черен дроб.

Опитът ми пациентите със завишени чернодробни ензими и налкохолна стеатоза на черен дроб се наблюдава значителен спад и нормализиране на резултатите след режима.

Автор на материала е Д-р Тихомира Георева и специлано предоставен от нея за Plovdiv24.bg. Тя е завършила Медицински университет-Пловдив през 2013 г. През 2020 г. е придобила специалност по гастроентерология и в последствие магистратура по диетология и хранене. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Аликс
премахни филтъра

За кого е детската площадка в Цар Симеоновата градина? За деца или възрастни? Онова,което видях на 14.04.ме възмути много ,но изглежда само мен !
на 17.02.2024 г.
+1
 
 
Щом и медиците ни заприличаха на фолкпевици,.....пази ни Боже!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: