ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лекар от Пловдив: Коронавирусът е голям имитатор, но симптомите му са лесно различими от тези на летните вируси
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:14 / 21.08.2021Коментари (2)42262
©
разгара сме на летния сезон, когато хората най-често заминават на почивка както в България, така и в чужбина. Предвид усложнената обстановка заради епидемията от Ковид-19 в целия свят хората се чувстват объркани.

Освен всичко това сега е и сезонът на летните вируси и инфекции. Някои от първоначалните им симптоми могат да наподобят тези на Ковид-19, но всъщност имат доста големи разлики.

Информацията за тях е от изключителна важност, за да изкарате една спокойна ваканция. На тази тема доц. д-р Олиана Бойкинова говори пред сайта в zdrave.to.

Доц. д-р Олиана Бойкинова, д.м., е ръководител на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Св. Георги", гр. Пловдив. Родена е в семейство на лекари. Завършила е Медицински университет - Пловдив през 1983 г.

Доц. Бойкинова е лекар по инфекциозни болести с над 30-годишен стаж по специалността. Работи като доцент в Катедра "Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина" в МУ – Пловдив.

През 2008 г. придобива научна степен "доктор". Членува в Българското дружество по инфекциозни болести. Автор и съавтор е на монографии и учебници. Има над 60 публикации в България и чужбина.

- Доц. Бойкинова, какво е най-характерно за летните вируси?

- През лятото действително имаме доста пациенти с летни инфекции. Те се дължат както на вируси, така и на хранителни отравяния много често. Това са например ротавируси, норовируси, калицивируси, чревни аденовируси, гастро- и ентеровируси и др.

Лятото е сезонът предимно на ентеровирусите, които имат много пъстра клинична характеристика. Освен гастроентерит, диария и повръщане може да се появят обриви, температура, вирусен менингит. Но освен вирусните заболявания от типа на чревните инфекции имаме и болни със салмонелози, дизентерия, колиентерити поради обясними причини. През лятото се консумира понякога и по-престояла храна, която може да е била развалена от топлото време.

Има и случаи, в които болни с чревна инфекция с диария, повръщане и температура се оказват с коронавирус. Но тези случаи не са чак толкова чести. През цялата година периодично сме имали такива пациенти от всички възрастови групи – деца и възрастни.

- Каква е обаче разликата между двата вида заболявания?

- Още когато разпитваме пациентите, ние се ориентираме от анамнезата и дали има епидемиологична такава. Ако е коронавирус, разпитваме пациента откъде е, има ли ваксинации, как е започнало заболяването, влизал ли е в контакт с други хора с подобни оплаквания. Или, ако е чревна, вирусна или бактериална инфекция, отново ги питаме откъде идват, дали са консумирали някаква некачествена храна.

При чревните инфекции, които не са свързани с COVID-19, се наблюдава по-кратък инкубационен период. Симптомите настъпват по-бързо – в рамките на 3-4 дни, за разлика от коронавирусното заболяване, където периодът е 8-14 дни.

А в някои случаи скритият период продължава дори по-дълго. Освен това при COVID-19 пациентите се оплакват от главоболие, мускулни и ставни болки, както и от типичния симптом на нарушение в обонянието. Температурата не е много висока, но тя не може да бъде критерий, защото и при едното, и при другото заболяване има наличие на висока температура от порядъка на 38-39 градуса.

Впоследствие се появява кашлица и се разгръща клиниката на коронавирусното заболяване – с усложнения, като пневмония. Обикновено, ние приемаме пациенти, които са полиморбидни – с други придружаващи болести, най-вече захарна болест, хипертония, сърдечни и онкозаболявания. Така че стабилизираме и преморбидния терен на пациента.

Докато ентеровирусните и ротавирусните, както и другите вирусни заболявания и хранително-чревни инфекции имат остро начало. Започват направо с повръщания и температура, но при тях пациентите се възстановяват много бързо.

Те са обезводнени и след нашата намеса, чрез рехидратация през устата или венозно и съответната терапия тези пациенти след 3-4 дни се възстановяват. Докато еволюцията, клиничният ход при коронавирусните заболявания не е такъв.

Той е по-продължителен, с усложнения, съвсем различни са клиничните изследвания и показателите им, като има промени например в тропонина, в C-реактивния протеин и т.н. Тоест, съвсем друга е лабораторната компилация при коронавирусните заболявания.

Друга разлика е следостатъчните прояви. Обикновено пациентите с чревни вирусни или други бактериални инфекции се възстановяват много бързо, само за няколко дни и дори да имат остатъчни прояви, като лека отпадналост, тя също отминава в рамките на една седмица.

Докато при коронавирусните заболявания е обратно – има дълги постковидни усложнения, които се наблюдават при доста голям процент от хората.

- Симптом като стомашно-чревно неразположение, който се описва като възможен при индийския щам, може ли да се обърка с друг тип вирусна инфекция?

- Да, възможно е. Имали сме такива пациенти. Но параклиничните изследвания са съвсем различни, като се прави и вторичното разграничаване с бърз антигенен и с PCR тест, ако е съмнителен за коронавирусна инфекция.

- Какви са първите стъпки, които могат да бъдат предприети, ако човек почувства неразположение по време на почивка?

- Ако не се подобрят в рамките на 1 - 2 дни с прием на много течности, с обичайните симптоматични средства и човек вижда, че продължава обезводняването, намалява урината, езикът става сух, трябва веднага да потърси лекарска помощ в най-близкия пункт.

Препоръчително е да се направи бърз антигенен или PCR тест. Аз съм казвала и преди – коронавирусът е голям имитатор и затова е необходимо да се направят тези изследвания.

- Кой период е характерен за летните вируси?

- Ентеровирусите може да се появят още при първото затопляне през ранна пролет, но това не е единственият критерий за тяхното разпространение. Имаме случаи и през зимните месеци. А ротавирусите ги има целогодишно.

- Кои от тези вируси са по-характерни за децата и кои – за възрастните?

- За децата по-характерни са ротавирусите. Ентеровирусите са доста голяма група и се срещат при всички възрасти, но само някои от тях могат да доведат до по-сериозни заболявания. Например коксаки вирусът е от групата на ентеровирусите и може да причини миокардит в детска възраст, но това не е толкова често срещано.

- В публичното пространство вече се правят прогнози, че още преди края на лятото индийският щам ще се разпространи и в България. Имате ли вече впечатления за неговото протичане?

- Имали сме единични случаи в нашата клиника, защото това секвениране се извършва в София. Нямам преки впечатления от този вариант, защото ние приемаме само тежко болни пациенти, а индийският щам като цяло е по-заразен, но протича с по-лека клинична индикация.

- Каква е вашата прогноза - той ли ще преобладава през следващия сезон?

- Не знам каква прогноза да ви дам. Вече се появиха пет-шест сероварианта. Явно вирусът се адаптира и изменя. Очевидно всички РНК-вируси имат способност за голяма изменчивост, както СПИН и хепатит С, затова е трудно да се контролират. Не мога да кажа, но предполагам, че вирусът няма да спре дотук. И колкото и да ми е неприятно, ми се струва, че в края на август-септември ще има нов пик на заболеваемостта.

Аз лично не виждам друг начин да се предпазим и да предотвратим този сценарий, освен всеки от нас да проявява заинтересованост, лична отговорност към себе си и към околните. И, разбира се, да се ваксинира.

- Споменахте няколко щама на коронавируса. Кои от тях очаквате да се разпространят и в България?

- Аз не съм вирусолог. Говори се за южноафрикански, бразилски, индийски. Но не мога да прогнозирам. Всичко е възможно. Виждате, хората вече са много щастливи, че могат да пътуват, тръгнаха да обикалят света със съответните документи и изследвания... Не знаем кой и откъде ще се завърне и какво ще донесе.

В момента от всички наши пациенти 1/3 са с Ковид-19, а останалите – с типично инфекциозна патология, като варицела, марсилска треска, която също е типична за летния сезон с активирането на кърлежите. Имаме и пациенти с хепатити.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Доцент Бойкинова колко са ваксинираните цигани и колко са заболели от Ковид..За хепатит и варицела е ясно. Колко българи умират на ден от инсулт,инфаркт,онкозаболявания и естествена смърт.Кажете го веднъж за винаги.
0
 
 
Мноо сте зле, и всичко Ви е корона на вас. Ами има си летни вируси и винаги щв ги има. Ама не та нв короната с диария стана , ай стига вече...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: