ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лекар от КОЦ-Пловдив за новия линеен ускорител: Лечението е абсолютно безплатно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:28 / 08.11.2022Коментари (0)7582
©
Д-р Елена Иванова - началник Отделение "Лъчелечение“ в Комплексен онкологичен център – Пловди, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“.

На пряката ни телефонна линия е д-р Елена Иванова – началник Отделение "Лъчелечение“ в Комплексен онкологичен център – Пловдив. От нея ще научим повече информация за новия линеен ускорител, от който ще могат да се възползват пациентите на центъра. Д-р Иванова, от месец септември КОЦ-Пловдив разполага с нов, последно поколение линеен ускорител. Ще обясните ли за нашите слушатели какво точно представлява и какви са неговите функции? 

Да, разбира се. Новият линеен ускорител е модел Halcyon на американската компания "Вариан“, версия 3. Това е линеен ускорител от по-ново поколение, а версия 3 на Halcyon за първи път се инсталира в нашето отделение. Неговото предназначение, както и на другия ни линеен ускорител, е провеждането на лъчетерапия при почти всички видове онкологични заболявания. Най-често лъчелечение провеждаме при рак на млечната жлеза, на шийката и тялото на матката, рак на органите на главата и шията, на простатата, дебелото черво, белия дроб и тумори на мозъка, както първични, така и метастатични.

И двата ни линейни ускорителя са усъвършенствани за провеждане на модулирано по интензитет лъчелечение – т.нар. IMRT, и обемно модулирана ротационна терапия – VMAT. Новият ускорител е оптимизиран и за 100% образно направлявана лъчетерапия, като задължителната верификация за напасване на образите се прави преди всеки сеанс. Освен това Halcyon е оборудван и със софтуер "Велосити“, позволяващ провеждането на адаптирано лъчелечение. Halcyon има възможност и за радиохирургия, но по този метод ще работим след някои допълнителни измервания и най-вероятно следващата година.  

А какви са предимствата на апарата? 

В сравнение с конвенционалните линейни ускорители, Halcyon има две основни предимства – точност и бързина. Точността се гарантира именно от това задължително напасване на образите, за което споменах, преди всеки сеанс, а бързината е наистина впечатляваща. За 8 минути един пациент е въведен в процедурното помещение, позициониран, верифициран, проведено е облъчване и е изведен от процедурното помещение. Всичко това дава възможност за преминаване на повече пациенти за по-кратко време. Освен това новият ни линеен ускорител е доста по-щадящ от конвенционалните линейни ускорители поради една техническа особеност – с по-малка утечка. Така се пазят по-добре съседните критични органи и се намаляват страничните реакции.  

Това всъщност наистина е много важно, защото знаем, че повечето такива апарати не са достатъчно щадящи. Този, щом е по-щадящ, със сигурност е голямо предимство за пациентите, които се нуждаят. 

Така е, да. 

Знаем, че в много лечебни заведения се чака с месеци, за да може пациент да се възползва от такъв тип апарати. Как става записването при вас и по-специално за новия линеен ускорител? 

Записването става много лесно и за двата ни линейни ускорителя. Идва пациентът с епикриза от лечебно заведение и евентуално решение на онкологичен комитет за лъчелечение. Записването става в приемния ни кабинет, в лъчетерапевтичния комплекс на КОЦ-Пловдив на бул. "Александър Стамболийски“ 2А и в рамките на седмица става планирането, изработването на терапевтичния план и започването на лечение. 

Т.е. не се изисква такова чакане, на каквото са свикнали повечето хора по принцип? 

Не, не се изисква чакане, още повече, че ние имаме два апарата и вече много по-бързо става и записването, и започването на самото лечение. 

Друг важен въпрос, който смятам, че интересува пациентите – това колко ще струва те да се възползват от новия апарат и ще бъде ли достъпен за повечето нуждаещи се? 

Лечението е абсолютно безплатно и на двата линейни ускорителя, включително всички консумативи са безплатни и е напълно достъпно за всички онкологично болни от цялата страна, независимо от къде са насочени, които разбира се, са подходящи за лъчелечение, като единствено необходимо е да имат регистрация в КОЦ-Пловдив. Това са изискванията, няма други.  

Може би хората ще го отчетат това даже като предимство на първо място. А има ли вече пациенти, които са се възползвали от новия апарат, и каква е тяхната обратна връзка? 

Да, има. Линейният ни ускорител Halcyon заработи с всички предварителни технически измервания и след обучението на персонала на 23 септември тази година. Имайте предвид, че лъчелечението е дълъг процес, то продължава около месец, месец и половина. Така че досега около 15-20 човека са завършили лечението си, а в момента на Halcyon се облъчват 50 души. Засега добрите ни очаквания от работата на този ускорител се оправдават.  

Което всъщност е най-важното нещо.  

Да, така е. 

Какви са вашите очаквания след започването на лечение с новия линеен ускорител? Ще видим ли промени в статистиките или в начина на възстановяване? Какво предвиждате да се промени?  

Промени в статистиките като брой болни най-вероятно няма да има, тъй като за съжаление, броят на онкоболните непрекъснато се увеличава, но се надяваме с всички тези нови технологии самият процес на лечение да протича по-бързо, без да се прекъсва, както беше досега, с минимални странични реакции, с по-бързо възстановяване след лечението и разбира се, да се увеличава броят на излекуваните пациенти, за които диагнозата рак да остава невъзвратимо в миналото. Това са ни очакванията.  

Колко е важно лечебните заведения да се синхронизират с иновациите и новите технологии според вас, понеже сме на тази тема точно? 

Разбира се, че е много важно в лечебните заведения да се въвеждат нови технологии, да се следят иновациите, защото така пациентите ще са убедени, че лечението им е на ниво, ще ни имат повече доверие и съответно резултатите ще са по-добри.  

Наистина е хубаво да чуваме и такива мнения, тъй като знаем, че не всички лечебни заведения следват това правило, а пък всъщност е много важно, както казвате и вие.  

Така е. Напоследък КОЦ-Пловдив непрекъснато увеличава и новите апарати, въвеждат се и доста иновации и лечението непрекъснато става на все по-високо ниво.  

Ами всъщност точно благодарение на тях и разбира се, на специалистите, които работят, както казвате и вие, много необратими диагнози всъщност стават лечими. 

Така е, да. 

И за да завършим този разговор, искам да ви попитам какво съветвате пациентите на Отделението по лъчелечение в КОЦ-Пловдив? 

Съветът ми към всички пациенти е да не се страхуват, да не отлагат лечението си, да ни имат доверие и да се обръщат към нас винаги когато е необходимо, защото наистина се отнасяме с нужното разбиране и професионализъм, и правим всичко възможно лечението им да е съвременно, адекватно, на нужното ниво и възможно по-малко стресиращо. 

А пък и винаги нещо, което е открито навременно, е поправимо. 

Да, така е. Да не отлагат. Има ли някакви признаци или диагноза и съмнения даже за онкологично заболяване, да не отлагат и веднага да се обръщат към специалисти и към КОЦ-Пловдив, разбира се. 

Да, за да се вземат навременни мерки.  

Да.


Още по темата: общо новини по темата: 194
27.01.2023 »
01.11.2022 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
27.09.2022 »
27.05.2022 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1658) 16%
Спас Гърневски (1451) 14%
Д-р Иван Чомаков (994) 10%
Славчо Атанасов (2690) 26%
Иван Тотев (2649) 26%
Здравко Димитров (902) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: