ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лаптопите на пловдивския хакер здраво криптирани, отказал съдействие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:36 / 21.07.2019Коментари (5)15310
© Фейсбук
С тотален отказ за съдействие от страна на Кристиян Бойков и неговите работодатели се сблъскали антимафиотите, които разследват хакерската атака на НАП, съобщи близък до разследването. В четвъртък 20-годишният младеж, възпитаник на Търговската гимназия в Пловдив, бе пуснат от ареста след 24- часово задържане срещу подписка. Причината - копираните лични данни на близо 5 млн. българи не били в критичната инфраструктура на приходната агенция. Кристиян и работодателите му отказали да отключат лаптопа на младежа. При задържането му полицаите иззели служебния компютър на Кристиян, както и двата лаптопа в дома му. 

Както се и очаквало, те били здраво криптирани. Кристиян категорично заявил, че няма да даде паролите за достъп. “Защо, след като уж бил невинен, отказва да съдейства и да отключи лаптопите? Какви ли тайни ще изскочат отвътре", питат се разследващи. До момента лаптопите все още не са отключени, но според криминалисти въпрос на часове, най-много до няколко дни е те да успеят да проникнат в тях. “Имаме сериозни съмнения, че проведената уж като любителска акция може да надхвърли мащабите на една младежка проява за изява", смята разследващ.

Екипът установил, че Кристиян първо пуснал информацията за криптирането на дисковете на компютъра си под пост на Емил Георгиев от партия “Демократична България". Според униформените младежът не е спирал да се занимава с хакерство. Точно затова и не искал да каже паролите си. Те отричат твърденията на работодателите му, че е обучавал ГДБОП по киберсигурност.

Кристиян става популярен през 2017 г., когато хаква сайта на МОН, за да покаже, че достъпът до него е много лесен и всеки може да смени оценките си. Ето какво обаче съобщава потребител с име Крuссс в сайта Хагер.бг на 12 юни 2017 г.: “Аз имах възможността да “бодна" keylogger флашчица на една разследваща компютъра, който беше XP... П.....а отиде до другия офис да вземе един документ".

Затова и разследващите правят извод, че той е хакнал и компютъра на дознателката, която е говорила с него за пробива в системата на образователното министерство. Според антимафиотите зад никнейма Крuссс е именно Кристиян. Точно Криссс е един от файловете, насочили ГДБОП към него след хакването на данните на НАП.

Пак от форума на този сайт става ясно, че потребителят Крuссс изключително се вълнува от ЕГН-тата. Една от темите, която занимава участниците в сайта, е “Как да изкараме ЕГН-то на всеки един гражданин в България". Крuссс е компетентен по въпроса и обяснява: “В някои от следващите теми мога да ви покажа как може да си поиграете с на някой човек живота благодарение на това, което ви показах днес". Пак там съобщава кои програми използва. Една от тях е SQLMap. Именно това е програмата, с която е направена SQL инжекцията, с която е извършена хакерската атака.

Според разследващите след задържането на Кристиян негови близки и колеги изтрили публикациите му, те обаче се запазили в кеша на "Гугъл". Часове след като излезе от ареста, Кристиян вече беше активен в мрежата. В петък по обед той публикува клип на популярен летен хит, озаглавен “Белезници" и написа: Добър старт на деня. Приятел пък го поздрави и се поинтересува: “Пуснаха ли те, дивак?".

В същото време мненията за младежа се разделиха на две. Приятелите му го наричат талантливо и умно момче. Разследващите го описват като самовлюбен и честолюбив, смятал, че знае всичко. Пред Нова тв Кристиян лаконично каза, че бил натопен, пише "24 часа".



Още по темата: общо новини по темата: 91
26.02.2024 »
06.03.2023 »
13.05.2021 »
14.01.2021 »
09.09.2020 »
01.09.2020 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Според разследващите след задържането на Кристиян негови близки и колеги изтрили публикациите му, те обаче се запазили в кеша на "Гугъл". Ай стига глупости, ще има знания да "хакне" системата и ще си пази история и кеш в браузъра.
0
 
 
То в лаптопите могат да 'проникнат', но едва ли данните ще са налични след това.. Криптирането е измислено за това, да ти пази данните..
0
 
 
Пълни смешници са "разследващите" в случая..първо го вкарват в ареста и го обвиняват пред всички медии за да излязат те по-малко невежи , но след това бързо се предават и търсят съдействие..от страни всичко е още по-очевидно.
+1
 
 
"До момента лаптопите все още не са отключени, но според криминалисти въпрос на часове, най-много до няколко дни е те да успеят да проникнат в тях." Без съдействието на Кристиян криминалистите ще отключат лаптопите когато пръдне бухала.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: