ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ландшафтни архитекти твърдо против Втория гребен канал в Пловдив
Автор: Адриана Георгиева 10:27 / 02.10.2019Коментари (3)6966
Сагата със създаването на втория гребен канал се точи от години в публичното пространство, но пречките по пътя към новото спортно съоръжение са много, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Последно администрацията се разходи по всички съдебни инстанции, включително ВАС, заради жалби от природозащитници, които становището на РИОСВ във връзка с оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ на целия район около съществуващия Гребен канал. Делото продължи пет години, а върховните магистрати се произнесоха в полза на местната управа.

Проектът за изграждане на допълнителното съоръжение отдавна е изготвен след конкурс, който беше проведен в община Пловдив, от колектив на "Ригел 99" с управител арх. Васил Шилев. Според проекта, каналът ще бъде с дължина 2100 метра, ширина 45 метра и 1,5 метра дълбочина.

Авторът на проекта на съществуващия Гребен канал арх. Валентин Маринов, който работи сега в областната администрация, беше предявил правата си, но в общината не ги зачетоха. Заедно с колегите арх. Маринов предлагаше вторият канал да е два пъти по-къс - с дължина един километър, за да не се изсича гората.

Преди няколко години община Пловдив беше направила постъпки да кандидатства с проекта за втория гребен канал за финансиране по програма "Джесика". Но жалбите и дългите съдебни процедури объркаха сметките на администрацията.

Осъществяването на проекта за втори гребен канал ще бъде пагубно за зелената система на Пловдив, тъй като ще отреже над 150 декара, които по презумпция са отредени за парк. За това алармираха от колегията на пловдивските ландшафтни архитекти пред наш репортер.

По думите им, в терена, отреден за новото спортно съоръжение, попадат последните остатъци от лонгозна гора в Пловдив. Този рядък за града ни тип флора преди време е процъфтявал, но с урбанизирането на територията е започнал да умира. Експертите смятат, че работата по втория гребен канал ще довърши окончателно лонгозата.

Освен това според тях под набезите на резачките ще попаднат и много защитени бели тополи, които са защитен вид. Лечебните дървета са разположени в 8 гнезда, където следва да бъде новата водна площ и ще трябва да бъдат изсечени, въпреки че някои екземпляри са на над 80-годишна възраст.

"Зеленината в града все повече намалява, затова трябва да запазим гората на гребната. С промяната на Общия устройствен план, която се готви в момента, още повече ще намалее. Според плана, втория гребен канал ще бъде предназначен за загрявка на състезателите и за гражданите – да, може би това ще повиши добавената стойност на сегашното трасе, но въпросът е на каква цена! Не е редно при условие, че имаме едно от най-добрите съоръжения, да премахваме 150 декара от територията на града, която е отредена за паркове", коментира пред Plovdiv24.bg известният ландшафтен архитект Станимир Шаламанов, който изрази общата позиция на цялата колегия.

Той определи като неверни твърденията, че Пловдив няма да може да приема световни и други големи първенства без втори гребен канал, тъй като такива се провеждат и към момента, без да има второ подобно съоръжение – тоест изграждането не е задължително условие на федерацията по гребане.

Ландшафтните архитекти смятат за подвеждащо и циркулиращото в общественото пространство твърдение, че изграждането на втори канал би понижило температурата на въздуха с 2-3 градуса. "Това е безумие – направата на още една водна площ между 2 водни площи няма да промени нищо. Ако се направи такова нещо в друг район, може да има позитивен ефект, но само в този конкретен район и толкова. Вторият гребен канал дори ще влоши положението, защото няма да има дървета", отсече Шаламанов.

Според него големите мераци на общината за изграждането на канала не са свързани с частните имоти, които се намират на мястото, където трябва да бъде изграден той. Към този момент, законът не позволява на собствениците да строят каквото и да е там, тъй като мястото е отредено за парк – те не могат да реализират нищо в терените си. С решения на общинския съвет, обаче, собствениците могат да получат огромни суми за терените си.

На сесията на Общинския съвет от 17 септември се даде зелена светлина на проекта като трябва да се заплатят на частна фирма 1 354 000 лева от градския бюджет за терен с площ 11 418 кв. метра, който попада в границите на втория гребен канал. Имотът е собственост на фирма "Пловдив рийч" ЕООД, чийто управител е Филип Хауърд. Цената е посочена от дружеството, а иначе данъчната оценка на терена е 425 138 лева.


Още по темата: общо новини по темата: 72
21.02.2023 »
23.08.2022 »
20.04.2022 »
03.02.2022 »
10.08.2021 »
18.02.2021 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Начиии зора е,че някой щял да вземи кинти за земята. А те...не.Федерацията казва,че след 2021/22 тези допълнителни канали ще са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ,ако ширината на основния канал е само за състезателни коридори и един за загрявка.Тъй,че днес няма пречки,но утре ще има. За някой ресторанти,хотели и т.н.могат да се сечат дървета.
+1
 
 
къде бяха тези хубостници когато изсякоха защитените видове дървета за да строят хотела :) правете канала ...... пловдивчани го искаме :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: