ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Куп измамни схеми, мними пенсионери точат милиони в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:54 / 08.10.2020Коментари (5)16921
© Plovdiv24.bg
Бившата служителка на НОИ Александрина Георгиева пред съда.
Натопен от познат пенсионер, който се хвалел в кръчмата как е измамил държавата, и скарани за жена бивши военни са станали причина пловдивските служители на Националния осигурителен институт да разкрият измами с пенсии за над 4,7 млн. лв. Голяма част от измамите са минавали само през една бивша служителка на поделението на осигурителния институт.

Разследването е разказано в последния бюлетин на НОИ. През 2013 г. в института били получени три анонимни сигнала само в рамките на седмица. Един от тях е на пловдивчанин. Той сигнализирал, че друг мъж се хвалел в кварталната кръчма как е прецакал държавата и се е сдобил с пенсия, без да е работил и ден в живота си. Проверката сочи, че по документи мъжът е работил 11 г. в мина, за която нито той, нито член от семейството му си спомнят къде е - имали амнезия след автомобилна катастрофа.

Другите два сигнала са подадени от приятели, които се скарали за жена. И двата са идентични - обяснява се как съответният мъж бил военен и ползвал ранно пенсиониране, като към недостигащия стаж в армията добавил и такъв като цивилен. Проверка в архива на отдел "Пенсии" установила, че и трите пенсионни досиета на героите в сигналите липсват. Затова била направена пълна инвентаризация на пенсионния архив, като са били проверени около 500 000 досиета.

"Трудно се разгадават подобни измами, но при добър анализ и логическо мислене винаги има начин те да се разкрият", обясни пред "24 часа" шефката на пловдивската дирекция на НОИ Розалия Джинева. Проверката показала, че липсват 270 пенсионни досиета. От НОИ поискали хората да предоставят документи за стаж и при тяхната проверка се усъмнили в 116 души, получили пенсия през 1999 и 2000 г. Всички били обработвани от един и същи контрольор. В дъното на схемата е бивша служителка на НОИ. Контрольорката Александрина Георгиева напуска през 2009 г. и основава своя консултантска фирма.

Тя "зарибява" граждани в близко кафене с "професионална загриженост", че ще им помогне. Хората трябвало да да платят между 5000 и 32 000 лв. за недостигащия стаж През 2018 г. и 2019 г. в НОИ и прокуратурата зачестили оплаквания от хора, платили на консултантската фирма. В крайна сметка бившата служителка, съпругът и дъщеря ѝ са арестувани.

Схемата се реализирала по два начина. При първия се вписвал стаж от известни вече рискови осигурители - "Мини Марица-изток", "Горубсо Мадан", "Горубсо Лъки", завод "Мраз", завод "Вулкан", "Мини Маджарово" и др. Във втората група измами пък са пенсии, които първоначално са отпуснати с нисък индивидуален коефициент, който след няколко заявления за изменения се увеличава драстично. "Поканени да посетят териториалното поделение и да представят документите си за стаж, лицата не се отзоваха", разказват екпертите. Икономическа полиция на РДВР - Пловдив, пък поискала от "пенсионерите" да опишат кариерата си, като посочат приблизително периода, длъжността и мястото, където са работили.

При поискване на документите започват стандартните оправдания: "Не са ми върнати от НОИ", "Откраднаха ми ги", "изгубих ги, изгоряха". Оказва се, че във всички 116 случая има измама. Затова чрез административно производство са изменени или прекратени пенсиите. Част от хората не обжалват актовете и погасяват наведнъж дълговете. Сред тях е и учителка, която представила документ, че е работила в мина под земята, и получила пенсия за първа категория труд. Тя погасила наведнъж 100 хил. лв., които била надвзела като пенсии заради измамата.

В съда НОИ спечелил над 100 обжалвания от страна на измамници. А общият размер на щетите, нанесени от мнимите пенсионери, бил за около 4,7 млн. лв. Сред пловдивчаните, които са се опитали да измамят, е и лекар, който в документите за пенсия посочил, че докато следвал медицина, е работил като рентгенов лаборант - професия, за която няма правоспособност. Жени лъжели, че на 16 г. са работили като леяри и миньори под земята. Главен готвач в квартално заведение пък представил документи, че е едновременно е бил миньор и редовен студент. Драстични били измамите с документи за стаж от военни поделения и МВР. При тях много лесно било установено, че конкретните хора никога не са били военни или полицаи.

Не липсват и измами с болнични. В началото на 2019 г. експертите от НОИ-Пловдив се усъмняват в квартален диагностичен център в града. По закон, а и фактически той не разполага със стационар, но е лекувал 10 работници от една фирма. Те пътуват от Горна Оряховица, Благоевград, Видин и Монтана, за да получат болнични от 6 месеца, при това с една и съща диагноза. "Болните" са с доказана родствена връзка както помежду си, така и със собствениците на фирмата. Заплатите им били близки до максималния осигурителен доход. А преди да постъпят на тази работа, са взимали минимална заплата.

Майка, баща и син от Благоевград пък се разболели на една и съща дата, с една и съща диагноза, с една и съща продължителност и с болнични, издадени от една и съща лекарска комисия в Пловдив. Естествено, проверката установила нарушения. Неправомерно са изплатени 76 268 лв. парични обезщетения за за 117 болнични, общо за 1674 работни дни, за което е подаден сигнал до районната прокуратура.


Още по темата: общо новини по темата: 14
23.01.2024 »
09.09.2022 »
26.03.2021 »
23.09.2020 »
07.08.2020 »
05.12.2019 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А колко фалшиви телкове има !Срещу пари се взима пенсия и категория !
0
 
 
Защо си крият лицата сега се срамуват а като вземаха парите е им пукаше
0
 
 
Не само няма осъдени,дъщерята Нина след като беше освободена си закупи друго жилище и щастливо си живее в него със семейството си.
0
 
 
И в момента в НОЙ не си гледат изобщо работата. Нали знаете,че рибата мирише от главата.... Аз вече 8 месеца,се въртя в омагьосан кръг във връзка с НОИ. Но няма да спра,защото все пак не са Недосегаеми.
0
 
 
Ако се поразровите ще намерите още много.И обикновенния народ го знае,но някой ,които го правят търсят да трупат пари .Заради такива хората работили щял живот взимат ниски пенсии.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: