ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Културният календар на Пловдив за 2023 г. – какво предстои през новата година?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:25 / 12.01.2023Коментари (0)1776
©
Богат и разнообразен като съдържание, включващ утвърдени прояви и фестивали, както и чисто нови събития, Културният календар на Пловдив за 2023 г. бе приет единодушно с Решение № 582 на Общински съвет – Пловдив на 19 декември 2022г. С настъпването на новата година поетапно започва и неговото изпълнение.

"Календарът представя и защитава основните направления, принципи, цели и изисквания за реализиране политиката на Община Пловдив в сферата на културата. Съдържанието му утвърждава културни ценности и работи в подкрепа на културните оператори и творците на Пловдив.

Стремежът е да обхваща множество прояви с местно, национално и международно участие, свързани с опазване на културното наследство и памет, обогатяване на културната идентичност, подобряване на достъпа до култура чрез децентрализиране на културните процеси. Усилията ни са насочени към развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм, популяризиране на културата на Пловдив по света.

Целта ни е да има устойчивост както по отношение на утвърдени събития с многогодишна история, организирани пряко от Община Пловдив, така и по отношение на прояви, утвърдили се в резултат на проекта "Европейска столица на културата“. Също така са предвидени средства за организиране на традиционни за Пловдив фестивални прояви, инициативи с участието на световноизвестни изпълнители и реализирането на проекти, одобрени на конкурсен принцип по четирите компонента на Наредбата.

Залагаме и на събития, организирани от районните администрации и регионалните културни институти. Целта е стимулиране на многообразието на културния живот, максимално широк обхват на видовете изкуства и творчески процеси, популяризиране на българската култура по света. Важно е също така, че Календарът спазва принципите на равнопоставеност на изкуствата, творците и културните оператори, насърчава културното многообразие, работи за подкрепа на младите таланти и обучението по изкуства, поощрява продуцентството в областта на културата“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Какво включва и как е структуриран календарът?

Три са основните части, които съставляват структурата му. В първата - "Събития, организирани от община Пловдив“ сумата за "Национални и местни празници, чествания и годишнини“ е 300 650 лв. за общо 17 събития. Отделно към това перо са и средствата за отбелязване на важни за града годишнини (юбилеи на творци и творчески формации, годишнини на регионални и държавни културни институти и училища по изкуствата) и национални кампании и чествания, както и културно-исторически празници на местните етническите общности.

За "Фестивали, конкурси, награди, събития и кампании, организирани от Община Пловдив и съвместни инициативи с МК, държавни  и международни културни институти, дипломатически мисии,  български общности в чужбина и други“, сумата възлиза на 1 274 000 лв. Това са общо 31 събития, част от тях са фестивали с продължителност от по няколко дни.

Във втората част -"Проекти по наредбата за финансиране“ сумата по Компонент 1 "Фестивали и значими събития“  е 1 126 100 лв. Общият брой одобрени проекти е 41, от тях 8 са нови и ще се случат за първи път. По Компонент 2 "Мобилност" са гласувани 40 000 лв. По Компонент 3 "Гражданска активност" - 130 000 лв. , по Компонент 4 "Книги на пловдивски автори и важни за града издания"- 28 740 лв. Заедно с частта за оперативни разходи, които са 55 000 лв., общият бюджет на Културния календар за 2023 година възлиза на 2 954 490 лв. За сравнение в бюджета за 2022 г  сумата е била -  2 408 800 лв.

Какво е новото в културния календар на Пловдив през 2023 година?

В "Национални и местни празници, чествания и годишнини“ ново е честването на 147-та годишнина от Априлското въстание на 20 април. Предвидени са събития на паметниците на героите на Априлското въстание в Централна градска част, в които Община Пловдив си партнира с Регионалния исторически музей. При "Фестивали, конкурси, награди, събития и кампании, както и съвместни инициативи с МК, държавни и международни културни институти, дипломатически мисии, български общности в чужбина“, организирани от община Пловдив има 3 нови събития. Това са концерт на световно известен изпълнител - винаги дългоочаквана изненада за публиката, нов диско фестивал "Disco Music Fest: Back to the '80s ('90s)“, като двете мащабни прояви ще  се случат в периода юни – септември. Третото ново е Фестивал на любителските театри в периода май-август.

Осем са новите събития по Компонент 1 "Фестивали и значими събития“.  Това са:

Концерт "Пловдив – звезди от музика“ на НУМТИ "Добрин Петков“  на 1 септември на Античен театър – Пловдив. С него ще бъде открит Есенния салон на изкуствата – Пловдив 2023.  Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев“ ще представи през октомври в Дом на културата "Борис Христов“ проекта  "Отклонение“ – филмова музика на Милчо Левиев. "One Dance Academy – Безплатни уроци по съвременен танц“ на Фондация Едно за култура и изкуства ще се проведе през февруари – юни на различни публични пространства в Пловдив. Lost in Hills на Ellectrica Events ще е през юни на хълмовете в града. Това ще e двудневен фестивал на електронната музика в Пловдив, в който ще участват световни имена в жанра, както и някои от най-добрите български артисти. "60 +“ е името на новия проект на "Национално сдружение за единство и партньорство“, чрез който от март до ноември в различни пространства в районите на Пловдив ще има творчески занимания в пенсионерски клубове и клубове за хора с увреждания и финално събитие в парк "Лаута“.  

"ЖЕНИале 2023 на тема АПОТЕМА“  е проект на СД "Ромфея-Ватев и с-ие“, който ще се реализира  през септември – ноември в Галерия "Ромфея“, която приема инициативата на Албена Михайлова – Бенджи, Венета Маринова и Надя Генова и им дава място за изява на разширен формат на представената група. "Pure Plovdiv“ на Фондация "Артеаст“ ще оживи Гребна база, Младежки център, Братска могила с визуално имерсивни инсталации на българо-френския артист Християн Бакалов в периода април – септември. "Мисия култура“ на Сдружение "Медии с човешко лице“ ще излъчва по Пловдивска телевизия "Тракия“ през февруари – декември програма, която ще представя културния живот в Пловдив през неговите лица. Предстоят срещи с над 30 артисти /местни и гастролиращи/от различни сфери на изкуството. 

Календарът на културните събития на Община Пловдив за 2023 година е публикуван в раздел "Култура“ на официалната страница на Община Пловдив https://www.plovdiv.bg/. Пак там могат да бъдат открити и формулярите за кандидатстване по отделните компоненти, част от Културния календар на Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: