ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Корнелия Нинова развенча слуховете, че се е отказала от битката в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:38 / 29.05.2021Коментари (2)3002
© Plovdiv24.bg
"В България няма преврат, тази дума беше употребена в последните седмици като защитна реакция на ГЕРБ. Когато правителството е ново и различно, е нормално да има уволнения, смени и промени, за да си направи екип, с който да работи. Разграждането на модела, на досегашния модел на управление, изисква и смяна на хората, които ще го направят.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по "Дарик радио".

Тя обясни, че “модерна лява партия“ е лява партия, която отговаря на съвременните условия за ляво, като даде пример със зелената политика: "Това е нещо ново, увлича младите. Още повече, че условията за развитие в България и света го налагат като нова, модерна политика – чист въздух, чиста храна, чиста земя и вода. Типична лява политика.“

Нинова призна, че в годините назад тази теза е била изоставена от левицата. Друго нещо, което показва развитието на процесите, особено след кризата, е страшното увеличаване на неравенствата. По думите на Корнелия Нинова увеличаването на неравенствата е проблем не само на доходите, не е само социален, а е и обществен проблем. "Кризата задълбочи тези неравенства и в този смисъл е актуално днес да се прави политика за доходи, за намаляване на неравенства, за работни места“, каза още тя.

"Голямата лява коалиция“ има смисъл да ни обедини след множеството роене на БСП - напускаха хора, правеха собствени партии. Животът показа, че тези партии колкото и малка подкрепа да имат, имат хора зад себе си, но не успявайки да влязат в парламента, тези хора се чувстват непредставени. Това обединение има за цел да обедини не просто нас като лидери на партии, а да обедини повече хора, които по този начин са разроени, за да можем и по-силно да представляваме техните интереси“, коментира Нинова като допълни, че различия има, но с всяка една от тези партии е изработена обща платформа. "Ние гледахме това, което ни събира, а не това, което ни различава. Това, което ни обединява е демографската катастрофа, социалните политики, икономика за малък и среден бизнес, реформа в здравеопазването“, каза още тя.

По думите на лидера на БСП, когато левицата е била сама, е била постоянно атакувана, че е много самотна и изолирана, а сега, когато е започнало обединението, е тръгнала точно обратната теза.

Корнелия Нинова развенча слуховете, че се е отказала от битката в Пловдив и е оглавила листата във Варна, като заяви, че Иво Христов е подходящият кандидат за Пловдив. Тя уточни, че подписвайки споразумение с новите партньори, те получават по един водач в листа. "Разбира се, има недоволни от подреждането на листите, винаги го има това. Нашите уставни норми казват, че Националният съвет определя водачите, а листата надолу се подрежда от областните съвети и от структурите“, обясни Нинова.

Корнелия Нинова изтъкна причините, поради които Татяна Дончева не се е присъединила към левицата, а именно желанието й за промяна на името на Коалицията, претенцията й с Нинова да бъдат съпредседатели, което е неравнопоставено спрямо останалите партньори. Корнелия Нинова допълни, че има и нови партньори, които са в полезрението на левицата и които предстои да се присъединят към левия фронт.

"Имаме обективни обстоятелства, които показват, че БСП ще има по-добър резултат на предстоящите избори“, категорична бе Нинова като обясни: "На първо място е пандемията, защото част от нашите избиратели от страх не излязоха да гласуват. Второто е машинното гласуване – то ще спре много сериозна част от манипулацията и подправянето на протоколите.“ Третата причина, която  Нинова изтъкна, е свързана със смените, които прави служебният кабинет, а именно, че те трябва да гарантират честността на изборите.

"Може би най-сериозната, която е психологическа – хората се освободиха от страха след падането на кабинета “Борисов“, допълни Нинова към обективните причини. Като субективни тя посочи кампанията, която ще направят и присъствието на терен.

Корнелия Нинова определи като любопитно защо сега, след толкова години, Жан Виденов решава да прави проект – точно преди избори. "За нашата партия, може би единствената, най-същественото е идеологията. Ние стоим, въпреки това роене заради идеи и идеология, като партия много години наред. Любопитно е как една новосформирана партия от Красимир Янков – проевропейска, пронатовска, евроатлантическа, привърженици на джендър-идеология, Истанбулска конвенция, как се събраха с Жан Виденов, който знаем и виждаме, че изповядва идеи в абсолютно другата посока.“

По думите на председателя на БСП това не гарантира успех, защото няма спойка. Нинова допълни и че прави впечатление, че хората около Жан Виденов са доста заможни, което също не се връзва с неговия образ. "Странно нещо е това, което се създава около Жан Виденов, в интересен момент, навежда на мисълта, че е нарочно създадено, за да отслаби БСП, но всеки има избор“, каза още Нинова.

Според лидера на БСП обстоятелствата и животът карат много хора да са лявомислещи, а коя партия припознават като изразител на тяхното ляво-мислене, предстои да видим на 11-и юли.

По повод скандала с листата във Велико Търново, Нинова обясни, че Явор Божанков не е за първи път водач и депутат, и е издигнат от част от структурите там. По думите и той е изключително подготвен млад и модерен човек, доказал го е в парламента, така че се върви по логиката и има всички условия той да остане водач.

Тя заяви, че се наблюдава една организирана кампания срещу БСП от различни посоки. "Въпросът е защо, а отговорът според мен е: защото в БСП се вижда сериозна алтернатива“, обясни лидерът на социалистите.

На въпроса кои ще са трите основни неща, на които ще се заложи в предстоящата кампания, Корнелия Нинова отговори: "Искаме да реализираме истинска промяна. Според нас служебният кабинет има три задачи, които трябва и може да свърши и една задача стои пред обществото, която той не може да свърши.“

Тя посочи кои са трите задачи на служебния кабинет: "Първо – да направи ревизията на модела “ГЕРБ“, да извади истината и това се случва. Второто е да организира честни и прозрачни избори, с максимално висока активност – и по това се работи. Третото е да осигури икономическите и социалните мерки, от които се нуждаят хората и икономиката в момента.“ По думите на Нинова в голяма степен служебният кабинет продължава политиките на БСП от последните четири години.

Най-важното за БСП, което искат да продължат да правят, а служебният кабинет не може, е да нанесе завършващия удар за разграждане на модела на управление в последните четири години. "Истинската промяна означава дълбоки реформи“, уточни Нинова. Тя даде примери с реформи в пенсионната система, реформа в икономиката, розопроизводството, малкият и среден бизнес, болниците да не са търговски дружества – все промени, които изискват парламент и 121 депутати.

Според Нинова едва ли може напълно да се ограничи купуването на гласове, но може да се намали драстично. "Най-малкото институциите да не бъдат ангажирани да прикриват купувачите на гласове. Когато една институция си върши работата в интерес на държавата, а не на една партия, то гарантирано няма как да не се намали купеният вот“, обясни тя.

Корнелия Нинова посочи, че има опасения, че машинното гласуване притеснява част от избирателите на левицата, поради което БСП започва много мащабна информационна кампания.

Относно гласуването в чужбина лидерът на БСП заяви, че се притеснява относно неговото организиране: "Доставянето на машини, предстои закупуването на нови машини, сертифицирането, връщането в посолствата, охраната, организацията на гласуването, а няма много време“.

"За целия мандат на президента Радев нито веднъж не сме се намесвали във формиране на негови позиции и това е принципна позиция. Ние го издигнахме, но оттам нататък той е президент на цяла България и какви политики формира е негова работа. Друга наша принципна позиция винаги е била за подобряване на отношенията с Русия, за добросъседски отношения, за благоразвитие на икономическите, на културните, на социалните и на всякакви връзки“, обясни тя. 

Нинова заяви, че левицата е категорично против това, което се случи в Беларус с ареста на журналиста и принудителното кацане на самолета. "Ние сме за демократични процеси и свобода на словото“, обясни тя.

По казуса Северна Македония председателят на БСП отбеляза, че влизането на съседката ни в ЕС не трябва да бъде за сметка на българската идентичност, история, култура и национален интерес, и тази позиция няма да се промени.

"Клишето за БСП, че е партия на статуквото не отговаря нито на фактите, нита на истината. 4 години в предишния кабинет ние бяхме единствената сериозна опозиция срещу ГЕРБ – вотове на недоверие, напускане на парламента, внасяне на алтернативни бюджети, изваждане на корупционни практики, 1 329 предложения по закони – това са фактите“, обясни Корнелия Нинова и допълни, че изведнъж са се появили нови партии, част от които със сериозно участие в предишния модел на управление, които ги е нямало през четирите години на тежки битки с ГЕРБ.

Нинова е категорична, че сега вече трябва да се мисли с разум, тъй като до голяма степен предишните избори са били емоция: "Те бяха емоционален избор стария модел да се изчисти и това се случи. А сега този модел с какво ще бъде заменен и най-вече кой може да го замени?“, попита председателят на БСП коментирайки, че Слави Трифонов е показал, че не може да го направи. 

"Въпросът вече не е кой иска промяната, защото с общите ни усилия тя стана, а как новият модел ще бъде изграден, кой може да го изгради и какво ще представлява той. Това ще бъде нашата цел в кампанията, да докажем, че ние автентично в последните 4 години сме се борили срещу модела, че това не е достатъчно и че вече е време на можене за изграждането на новия модел и на търсене на голяма подкрепа за него. Още един провал в постоянен парламент и съставяне на правителство, ще бъде тежко изпитание за България“, заяви на финала на разговора председателят на БСП Корнелия Нинова.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
КУРНЕЛО МАРШ ОТ Пловдив ЧЕРВЕН БОКЛУК
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: