ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Колосално увеличение на таксите в МУ - Пловдив, ръководството обаче мълчи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:30 / 22.07.2020Коментари (31)26594
©
На редакционната поща на Plovdiv24.bg бе получен сигнал от крайно възмутена и огорчена наша читателка. В писмото си, тя посочва, че е студентка в МУ - Пловдив, и подробно разказва проблемите, на които тя и състудентите и се натъкнали съвсем скоро в учебното заведение. Публикуваме текста и без редакторска намеса:

"Здравейте! Аз съм студентка по медицина в МУ-Пловдив и искам да изкажа своето разочарование по въпроса за платеното обучение и увеличаването на таксите за мен и моите колеги,които сме специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Нашата такса и договорът, който сме подписали е за сумата от 7 090лв. Сега има огромно желание за увеличение на нашите такси с повече от 3 000 лв. и ние,и най-вече нашите родители сме принудени да плащаме колосалните такси,които са над 10 000 лв.

Искам да попитам тези пари да не би да растят по дърветата или са пари за семки? Не всяко семейство ги има тези пари, защото повече са си заделили някаква определена сума за обучението на своето дете и сега повече колеги може да се принудим или да теглим кредит, или да прекъснем преследването на нашата мечта, а именно лекуването на нашия народ. Като искам да вмъкна,че минималната работна заплата е 610 лв. и не всички хора ги осигуряват на тази заплата. После защо ли има дефицит на кадри, защо ли студентите бягат в чужбина, или защо изобщо целия народ избяга? Вместо да се запази таксата и даже да се намали поради кризата с карантината, нашата държава гледа до дупка да ни изцеди.

От университета ни се твърди,че увеличението е спуснато от МОН и университетът ни нямало какво да направи. Поради тази причина звъннах в МОН и попитах за нашия проблем и те ми казаха,че МОН определя таксите САМО на държавната поръчка! Може ли някой да ни обясни от къде последно е спусната тази наредба?Защо трябва да има играта разиграване на топка??

Искам да попитам нашият ректор г-жа Мурджева с нещо ще се подобри ли нашето обучение-ще ни бъдат предоставени безплатни карти за градския транспорт,ще имаме безплатно кафе в "Мрежата" или безплатно ядене в стола ни, ще ни бъдат осигурени манти и материали,ще ни бъдат купени учебници и учебни тетрадки или ще имаме повече часове върху трупния материал? Искаме да знаем къде ще отидат тези наши пари.

Другият ми въпрос към г-жа Мурджева е обяснението на съществуването на Рейтинговата система, смятането на таксите и защо към таксите ни се прибавя и таксите на държавната поръчка като те нямат нищо общо. Г-жа Мурджева твърди в едно скорошно интервю, че ние щом сме се заели с тази задача да учиме в Медицински университет, сме трябвали да предвидиме, че ще се искат повече средства и трябвало да се съобразим с това,подсмихвайки се. Много некоректно казано от нашият глава на университета, защото тук г-жо Мурджева не говорим за 20-30 лв,които могат да бъдат преглътнати,а тук говорим за 2000-3000лв.

Просто няма такава държава. 

Ето Ви пример за това как уж най-хуманната професия се превърна в корупция...."

Екип на Plovdiv24.bg се опита да се свърже неколкократно с проф. д-р Мариана Атанасова Мурджева, ректор на Медицински университет - Пловдив за коментар по темата, но отговор не получихме. Оставаме на разположение, за да отразим и ответната гледна точка.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Като нямаш умствен капацитет да влезнеш държавна поръчка,ще плащаш
0
 
 
В крайна сметка са платено обучение, а то е свързано с пазара и разходите,които се правят. Така е в живота, всичко се плаща!За успелите да влязат по държавна поръчка,плаща държавата,а другите плащат на пазарен принцип!
0
 
 
Реших да споделя, защото цари някакво дезинформиране, наблюдавайки реакции в социалните платформи. (Реакции на плюене и друг отрицателен характер) Вижте хубаво тези балове! Взети са от сайта на МУ- Варна! Те колерират ПРЯКО със казуса! Не съм запозната в другите унивеситети какви са за да се ползва за коректив! Това намерих (ако намерите и вие , споделете ги). Разбирам тезата (донякъде), че някои студенти имат избора да кандидатстват отново. Но платено обучение не учат само момичета, които не са изкарали бал над 34. Записват и хора, които учат второ Висше! Има такива, и не са малко.. Прекъсване и явяване на КСК, нов бал дори 35-36 не им върши работа, закона не им позволява субсидирано обучение! Какво правим с ТЕЗИ СТУДЕНТИ ?! НАДУВАМЕ ТАКСИТЕ ДО БЕЗКРАЙ ?! В ПЕРИОД НА СВЕТОВНА ПАНДЕМИЯ, когато икономиката предвижда смехи да спаси бизнеса, а таксите растат с 44% ? ТОВА Е КАЗУСА! Всичко останало е дъвка за балончета, от години и винаги ще е така. Не ми дава да прикача снимката, но ще ви обобща платено са приети момичета, които са с бал над 34- за тези които не са наясно ще поясня- това означава над 5,50 на приемните изпити и 6-ци от дипломите, но има квоти заради които момчета влизат с две 3-ки а момичета с 6-ци не могат. Така че айде преди да плюете за купени дипломи се информирайте малко. После лекарите ви са виновни
+1
 
 
Явно обществото не е запознато с разликата в това да бъдеш студент държавна поръчка и студент платено обучение в МУ - Пловдив. Отговорът е : безбожната сума за семестриална такса, която трябва да плащат студентите платено обучение. Защо е така: така е защото в държавната поръчка се вкарват децата на "" докторчетата и бизнесмените"" предварително закупили тестовете по биология и химия. По този начин се заемат местата на децата, чиито родители са обикновени работници, които с честен труд си изкарват хляба. И тези същите видимо се лансират, без да се крият, за да завършат университета. Дали Ръководството се замисля в това, от къде тези семейства ще вземат пари за образуванието на децата си, явно не. Студентските кредити , които отпускат банките - знаете ли лихвата при тях каква е , като при потребителските, над 6%. Не виждам как един млад лекар току-що завършил ще може да си позволи да изплаща такъв кредит, имайки предвид заплащането на медиците в България. Безкрайно съм разочарована от Ръководството на МУ - Пловдив за това , че не защитават своите студенти , а напротив ги натоварват с още 50% отгоре такса за обучение.
-2
 
 
Много е просто.Който спечели състезанието наречено приемни изпити не плаща.Който загуби плаща.При капитализма е така и повярвай ми е справедливо.През социализма са се борили 20 души за едно място и въобще нямаше да помиришеш медицински уневирситет
+1
 
 
Искам само да кажа,че тези хора които коментират и изобщо не знаят за какво става на въпрос,по-добре да си спестят малоумните коментари само за себе си,защото те не знам изобщо какво се случва в медицинските университети и дали този,който е държавна поръчка е по-кадърен от този който е платено обучение,защото аз виждам обратното защото платеното обучение са си взели всичките изпити,а тези които са държавно имат по 3-4 поправки!Така че,не искам да се обаждат хора,които седят безработни по цял ден на дивана и се чудят в фейсбук ли да сърфират или в инстаграм,че излезнаха много нагли!Хора,които са платено обучение нямат право да взимат стипендия,защото бюджета е определен за държавното.Точно тези,които са 6-ците са децата на мама и тати,тия с протекциите.И тези,които са държавна не се знае чии деца са-на доктори или на бизнесмени и министри....
+1
 
 
Всички дотук коментари са написани от невежи, неинформирани хора, които хал хабер си нямат от реалността. Приемали са мъже държавна поръчка с две 3-ки, с най-минималния бал 24,01 в специалностите стоматология и фармация. Ако си жена, заради огромния брой кандидатстващи жени не можеш да се вредиш с прилични или високи балове в класирането. Да, приемали са много 3-ки през изминалите години държавна поръчка мъже, виждала съм списъците с очите си. Нямам нищо против мъжете-късметлии. Така стоят нещата. Има доста хора платено, които са приети с прилични и високи балове за сметка на суматите мъжки 3-ки, които приемаха до еди кое си класиране държавна поръчка, а високите балове жени-чакаха. Така се принуждаваш да запишеш платено, не защото онези са по-достйни от теб. Аз също се обучавам платено, точно поради тази причина, ако бях от мъжки пол, уви, това нямаше да е така. Не познавате въпросните индивиди, които са платено обучение, кои сте Вие че да ги съдите и да ги обиждате-абсолютно никои. Отношението Ви е потресаващо елементарно да давате оценки на хора, които не познавате. Хората заради това теглят студентски кредити. Всички масово се бутат в МУ(високата рейтингова система), защото много други професии в държавицата нямат развитие,завършил не можеш да си намериш работа, или ти плащат мизерна заплата. Толкова ли е трудно да се сетите защо хората се подлагат на това. В днешно време царуват ЕГОТО и материализма, ако още някой не е разбрал.
-1
 
 
Ако не можеш да постигнеш нещо с труд и акъл си плащаш за да го имаш. Ако не можеш да платиш - само гледаш
-1
 
 
Малки са ви таксите. 100 бона трябва да са! А вие питате ли после хората имат ли хиляди, които им искате а?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
Известен пловдивски адвокат е арестуван за организиране на престъпна г
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: