ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът пред посланици: Ромската интеграция е сериозна работа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:07 / 27.05.2022Коментари (5)2907
Интеграцията на ромите, тяхната заетост и активно включване в обществения живот, обсъдиха на среща кметът Здравко Димитров и посланиците на Ирландия и Швейцария у нас - Н.Пр. г-жа Мартина Фийни и Н.Пр. г-н Раймунд Фурер. Заедно с Хайоне Серейхо - заместник-ръководител на мисията на Кралство Испания у нас, дипломатическите представители са на работно посещение в Пловдив в качеството си на членове на неформалната група GARI, занимаваща се с ромските въпроси. Групата обединява посланици от ЕС, Великобритания и САЩ, а посещението в Пловдив е първото извън столицата след двугодишно прекъсване заради пандемията.

"Ромската интеграция е сериозен и отговорен въпрос на местно и национално ниво. От дългогодишния си опит знаем, че този процес изисква много ресурси, средства и целенасочени политики“, каза кметът Здравко Димитров и сподели, че през годините е имал възможност да се срещне и да работи с различни неправителствени организации в подкрепа на ромската интеграция.

"Образованието и обхващането на децата е ключово в тези процеси. Общината полага усилия и в посока наемането на работа на тези хора, като трайно ги ангажираме в общинските предприятия, свързани с озеленяването и чистотата. Познавам сред тях и изявени музиканти и преподаватели, също и хора, получили добро образование в чужбина и работещи у нас“, добави още кметът.

Н.Пр. Мартина Фийни и Н.Пр. г-н Раймунд Фурер – председатели на групата, представиха целите на посещението като изясниха, че групата им се интересува от политиките за ромите, които се разработват на национално ниво и тяхното прилагане в местния контекст. Пловдив има богат опит в това отношение и разчитат заедно да бъде изведен и най-ефективният подход в тази посока.

Ирландия има опит с подобни общности и също полага усилия в процеса на интеграция. Нейно Превъзходителство г-жа Фийни допълни, че работи в тясно сътрудничество с българската общност, наброяваща близо 40 хил. души и двете ни неделни училища в Ирландия.  

По думите на заместник-кмета по социалната политика Георги Титюков комплексната работа и обхващането на децата и техните семейства е ключов. Той сподели и за усилията на Община Пловдив за по-добро социално включване на ромите в два проекта, които в момента се реализират. Те са свързани със създаване на Център на едно гише за интегрирани социални и здравни услуги и реализирането им на пазара на труда. Културните събития са също неизменна част от комплексния подход.

Посещението на дипломатическите представители продължи със среща с образователни и здравни медиатори в учебния център към НУ "Кирил Нектариев“, изграден по българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Групата на посланиците по ромските въпроси ГАРИ включва представители от следните посолства: Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ, както и УНИЦЕФ и Световната банка. ГАРИ се среща редовно, за да обсъжда и координира ромските въпроси, съвместно с българското правителство и редица партньори от гражданското общество.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Когато циганите имат задължения освен права, тогава говорете за интеграция. Докато им се дава безплатно ток, вода и пари на ръка за сметка на нашите данъци никога тези примати няма да станат хора.
+1
 
 
Тая интеграция я правите от 50г и нищо не става .Нашите цигани не могат да се интегрират те са необразовани и не стават за нищо .Тези знаят ли колко цигани има в България
0
 
 
2000г.на Евро Дисни,видях червени автобуси,на които с бели букви пишеше: Fur Cigoiner!Щом германците ги наричат с истинските им имена,ние защо обиждаме една прекрасна напитка!?Що се отнася до ,,сериозна работа'',по-скоро е невъзможна!
0
 
 
Ромската интеграция е провал. Паразити на гърба на обществото, които нищо не плащат, а получават всякакви помощи. Никакви сметки за комунални услуги, данъци и т.н. Лесно манипулируем електорат, който на избори гласува по команда. И БХК (трябва да е БЦК) се чуди какви ли не права да им измисли. До там ги доведохте, че да се чувстват безнаказани. Приели са, че имат само права, а не и задължения.
+1
 
 
Докато говирите за *роми*,а не за ЦИГАНИ - ефекта ще е нулев!Кажете,много *умни западняци*,вие какво направихте с вашите цигани и дали ги *приобщихте!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: