ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът и деветимата му заместници отчетоха 100 дни управление
Автор: Диана Бикова 11:05 / 18.02.2020Коментари (11)6909
Кметът Здравко Димитров и екипът му от 9 заместници отчетоха 100 дни управленски мандат, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Проблеми има от всякакво естество" - каза в началото Димитров. Като пример посочи гражданските реакции за запазване на зелените площи зад "Санкт Петербург" и до Юбилейния блок в "Южен". По думите му, има ясни правила и решенията са взимат на светло. "Когато има грешки - си признаваме. Нищо няма да направим без консенсус и което противоречи на законите. Обещахме приемни и вече имаме две такива, минаха над 100 човека", отчете кметът. 

Ето какво каза още той:

"Обещахме да облекчим трафика и с това се заехме още първите дни след встъпване в длъжност. Организирахме среща с ИНДРА, които досега отказваха среща. На 9 кръстовища вече са премахнати част от левите секции и има секции за десен завой. Градът се задъхва, не е пригоден за толкова много превозни средства

Поетапно въвеждане на електронното таксуване - лично проверих, вярно е, бавно върви, но такива са машините. Предстои пускане на електронните табла по всички спирки. Подготовка за еднопосочно движение в центъра и зелена зона - ще има обществено обсъждане. Предстои да се обяви конкурс за 8 линии - за 8 години; ще предложим автобуси сутрин и следобед за ученици и студенти с маршрути "Западен" - "Северен" - "Тракия" - езиковите гимназии, със спирки в центъра.

Направление "Образование, спорт, младежки дейности"

За пръв път са отпуснати пари за проектиране на 2 нови училища, имаме ангажимент от държавата за изграждане на нова Математическа гимназия и нов корпус на Хуманитарната гимназия. Имаме възможност да го направим това нещо, но възниква въпрос къде е най-добре за Математическата. Моето мнението е да се направи нов учебен кампус до Руската и Английската, да се обособи като кампус, наблизо е ПУ, има и болница. Като се построи зала, стол, общежитие, те ще се ползват от всички училища. Казват, че ще се затрудни транспорта, но наблизо ще бъде построен мост.

Започна изпълнението на 3-годишната програма за образование на община Пловдив на стойност 1.4 млн лв. Осигурена е техническа помощ на учебния процес Монтесори, облачни технологии. Намерихме решение на конфликта в ДГ "Мир" и в момента в ДГ "Мир" има мир

Направление "Екология" - направена е първа реална стъпка за подобряване качеството на атмосферния въздух. Подадени са 127 декларации от 641 броя - това са хората, които искат да сменят печките на твърдо гориво с алтернативни източници.

Участвах в Общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъци. Останах неприятно изненадан, че общините "Родопи" и Стамболийски не са плащали. "Родопи" не са плащали 10 г., защото сметището е на нейна територия.  На 4.11.2019 г. получихме акт от РИОСВ за 200 000 лв., което е пропуск в закона. Ще има нова среща, от "Родопи" ме намериха, търсиха вариант да погасят, от община Стамболийски - също. 

Направление "Здравеопазване" - направен е анализ, липса на единна система, липса на взаимодействие между управителите на лечебните заведения. Необосновано изтичане на дейности към частни лечебни заведения - ще го урегулираме.

Направление "Социални дейности" 

Двама от моите заместници - Тимчев и Райчев, нямат и 2 месеца на поста. Влязоха направо в дълбоките води. Райчев успя да спаси 38 млн.лв. по ОП "Региони в растеж", Тимчев трябваше да се справи с проблеми в Дом за възрастни с деменция. Категоричен съм: недопустимо е такова отношение с възрастните, болните и децата.

Започна подготовка на програма за заетост на безработни - 600 души ще бъдат обучени, социален асистент сега са 900 лица - ще станат 4000. Ще бъде създаден Експертен съвет в социалните дейности. В Пловдив има 58 социални услуги.

Направление "Общинска собственост" 

Приключи сагата с пазара на "Младежка", ще го отстраним, ще стане зелена площ, евентуално - зелена площ на обръщалото на бившия тролей №5. Стадион "Тодор Диев" е даден на концесия. Голямата базилика ще стане общинска собственост. Започва публично представяне на ОУП - по гилдии.

Направление "Култура"

Проведохме публично обсъждане на културния календар. Стартираме процеса  за технически проект за кино "Космос". Предстоят промени във фондация "Пловдив 2019". Министерство на културата ще финансира ремонта и реконструкцията на Концертна зала. "Небет тепе" - това е един от обектите, които успяхме да спасим и в последния момент внесохме документите по ОПРР.

Направление "Бюджет и финанси" - 10% увеличение на бюджета. Стартирани са  преговори с ЕИБ за кредитна линия. Подготовка и стартиране на финансов одит на предходния мандат.

Направление "Строителство и благоустройство" - смятаме да стартираме "Модър - Царевец" и "Даме Груев" още т.г.

Трябва да прекратим договора за зоологическата градина и да обявим нова обществена поръчка - и за строителство, и за надзора. Това е единственият вариант. От София ни казаха, че по-добре да бъде прекратена поръчката. Има неща, които са извършени и трябва да се платят. Ще се обяви нова поръчка. В момента се прави обследване. 

40 000 - 50 000 лв. на месец се дават, има и пиар, това са излишни пари, по-добре да гледаме кокошки и да продаваме яйца. Ако има договори за животни - ще ги преподпишем. 

В бюджета има 1 млн. за строителство, може да се пренасочат. Щатът е 26 души.

Реконструкция на улици и тротоари, Тютюнев град, Гладно поле:

Тютюнев град - в края на февруари идва министър Боил Банов за къща Ламартин. Ще разговарям с него и ще искам най-накрая да се изясни концепцията. Трябва всичко да се регламентира, кой какво и по какъв начин ще се прави - защото последния път започнаха да бутат и събориха стената на съседния склад, затова ги спряхме

Колодрума - вместо чилъри - отоплението е от EVN. Общинският съвет е задал едни тарифи, няма мърдане. Например, миналия август, когато се провежда първенството по таекуон до, беше хладно, а сметката за ток е 23 000 лв.



Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на peeetr
премахни филтъра

на 18.02.2020 г.
+5
 
 
Хахахаха това ли ви е решението на трафика, премахването на секциите хахах хха х тоя е по-тъп отколкото си мислех
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: