ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът: Туристическата индустрия в Пловдив отбеляза истински бум
Автор: Диана Бикова 12:23 / 14.11.2019Коментари (3)4277
В конферентна зала "Пълдин" на парк-хотел "Санкт Петербург" официално бе открито XI-то издание на Международна среща по туризъм, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Домакин на срещата е кметът на община Пловдив Здравко Димитров. Специален гост на откриването бе министърът на туризма Николина Ангелкова. На събитието присъстваха областният управител Дани Каназирева и председателят на ОбС - Пловдив Александър Държиков.

Тема на тазгодишното издание на туристическата среща е "Епископска базилика и мозаечно наследство на Филипопол".

"Добре дошли в най-стария град на Европа, града, който е Европейска столица на културата през тази година. За мен е голяма чест няколко дни, след като встъпих в длъжност, да открия този форум" - приветства участниците в срещата Здравко Димитров

В словото си кметът подчерта, че Пловдив е културно средище не само заради безспорното си място на културната карта на света и богатото си културно наследство, а и заради тази среща, която събира на едно място централна и местна власт, международни и български експерти от туристическия бранш. Димитров е убеден, че кандидатурата на Епископската базилика ще бъде одобрена за включване в списъка на ЮНЕСКО за значими културни ценности.

Туристическата индустрия в Пловдив отбеляза истински бум през последните няколко години, отбеляза кметът. "Имаме намерение този продукт "Европейска столица на културата" да работи и занапред. Положихме немалко усилия като град да направим така, че културните изяви, културният календар на Пловдив да продължи и занапред" - каза още той.

Международната среща по туризъм в Пловдив ще бъде включена в годишната програма за национална реклама на туризма и в годишния календар на България - каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Това ще се формализира на предстоящото на 19 ноември заседание на Националния съвет по туризъм. 

"По този начин министерството на туризма ще има възможност допълнително да  подпомага тези събития, не само логистично, за да можем да разширим тежестта на събитието и да имаме фокус в градовете, с които Пловдив е побратимен, защото смятам, че по този начин можем допълнително да привлечем по-сериозен интерес" - посочи министърът на туризма.

Ангелкова отбеляза, че срещи от такъв формат са ключови не само да се покаже какво е свършено до момента и какви усилия е положила Общината по отношение на инициативата "Пловдив - Европейска столица на културата за 2019 г.". Чрез тези форуми се разширява допълнително потенциалът на града от гледна точка на културно-историческото наследство, което притежава. "Неслучайно Пловдив е най-старият жив град в Европа и бих искала да благодаря и на фондация "Америка за България" за Епископската базилика, защото това допълнително ще насочи интереса към този прекрасен град" - каза още тя.

Николина Ангелкова припомни, че Пловдив е част от 9-те културно-исторически дестинации, които министерството разработи още през 2015 г. и които всяка една година се  надграждат както по отношение на тяхното популяризиране, използвайки различните форми на дигитална и традиционна реклама, така и по отношение на възможността за тяхната по-сериозна социализация, особено на тези, които нямат такава.

"Пловдив и регионът имат изключително сериозен потенциал по реализиране на друг изключително важен сектор от туризма - балнео и спа. Смятам, че неговият потенциал не е оползотворен напълно, но с усилията, които полагаме с Българския съюз по балнеология и спа и Българо-немската търговска камара и с последните договори, които имаме с Асоциацията на немските здравни каси смятам, че ще успеем да разширим изключително много интереса към това, което предлага България и Пловдив в това направление" - каза още министър Николина Ангелкова

"Знаете, че правителството има фокус върху транспортната инфраструктура. Летище "Пловдив" е изключително важно за туризма в региона. Предстои до края на годината да бъде обявена отново концесията. Имаме доста сериозен интерес от големи инвеститори, така че се надявам да може да се реализира и така да се привлекат допълнително все повече полети към област Пловдив и свързаният с това летище зимни курорти Пампорово" - допълни министърът на туризма.

Ангелкова посочи и статистиката от настоящата година, която беше белязана с много трудности и предизвикателства. "За първите 9 месеца имаме 7.8 милиона чуждестранни туристи, което е само 0.8% спад. Имаме над 2 млрд. и 800 млн. евро приходи от международен туризъм, което е 0.3% спад. Всичко това, на фона на изключително рекордните резултати от 2018 г. от над 9.2 млн. чуждестранни туристи и над 8 млрд. лева приходи от туризъм в българската икономика" - каза министърът на туризма.

Подобрости гледайте във видеото








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"Бума" е толкова голям, че през последната година на летище Пловдив, броя на пристигналите е спаднал 10 пъти ! Още ли има хора дето вярват на тези декларации ?!
+1
 
 
Добре ще е някой да научи новия Кмет как да се изразява и даже като чете да не срича,защото прави много грозно впечатление и прилича на прост каруцар.Липсват му финес и обноски за този важен пост,който заема.ЖАЛКО!!! Едно е да искаш,друго е да го можеш!
0
 
 
Предлагам кмета да се научи да чете малко по-бързичко. И малко по-правилна дикция не би била излишна. Като оставим всичко това - аха, казвате, туризма бил супер... само дето доста хотели се продават нещо из града, та не знам...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (869) 16%
Спас Гърневски (775) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1423) 26%
Иван Тотев (1443) 26%
Здравко Димитров (477) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: