ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кандидат-студенти в МУ Пловдив оспорват решение на задача по химия. Заплашват да съдят университета
Автор: Цвети Тончева 11:32 / 06.07.2022Коментари (14)23211
©
Кандидат-студенти в Медицинския университет – Пловдив оспорват решение на задача по химия на тазгодишния приемен изпит. Те ще търсят правата си по съдебен път и твърдят, че с тази поредна "грешка", "вярата в коректността на университета е тотално разрушена, а съмненията за корупционни схеми-все по-сериозни“.

До редакцията на Plovdiv24.bg дойде отворено писмо от адвокат, който те са наели, за да се сезират компетентните органи заради злоупотреба с техните права на изпитната сесия по биология и химия на 1 юли.

Ето какво пише още в писмото си адвокат Лидия Димитрова, която представлява кандидат-студентите и техните родители:

"Същите се свързаха с мен, за да сезирам компетентните органи относно настъпила явна злоупотреба с техните права, по повод проведената на 01.07.2022 г. кандидат-студентска изпитна сесия по предметите биология и химия. Клиентите ми желаят да предявят и иск за нанесени не имуществени вреди, изразяващи се в стрес и влошено общо психо-емоционално състояние, причинено вследствие на кандидат-студентската кампания, по следната причина:

На 01.07.2022г., е проведена кандидат-студентска изпитна сесия по биология и химия, касаеща приема на студенти в МУ – Пловдив, за направленията ,,Медицина“ и ,,Дентална медицина“, като резултатите от първо класиране се очаква да станат ясни до 12 юли.

След публикуване на верните отговори от изпита по Химия, обаче, се установява несъответствие в отговора на една от отворените задачи, а именно задача № 3, в която се търси структурната формула на съединение и неговите производни, като е необходима да се изрази и химичните реакции по зададените критерии, да бъдат дадени номенклатурни или тривиални названия на получените продукти и необходимите обяснения за протичащите процеси. Като отговор на посочените условия, изпитната комисия споделя мнението, че на горепосочената задача, решението следва да бъде по следния начин: ,,реакцията е електрофилна заместителна и се получават два изомера о- и р-, тъй като въглеводородният остатък е активиращ о- и р- ориентант (ориентант от 1-ви род).

Щом проявява геометрична изомерия следва, че съединението притежава двойна връзка и различни заместители при въглеродните атоми, между които е образувана. Възможни са два изомера. Именно заради това, след проверка на отговорите на изпита, част от кандидат-студентите са се усъмнили в изписаното и откриват сериозни несъответствия в изнесеното решение, в следствие на това се е наложило да се допитат и до други специалисти в тази сфера, като същите са на мнение, че решението, вместо цитираното по-горе, следва да бъде изразено в следния вид: ,,Основен е продукта на мета заместване, т.е. m-нитро -3-фенилпропенова киселина.“

На следващо място, представеното решение на комисията е неправилно, тъй като не е спазено и отчетено, че: ,,пи, пи –спрежението между двойната С=С връзка и двойната С=О връзка в карбоксилната група, както и електронните ефекти на –СООН групата които са отрицателни ( -I -M ). В резултат при третия въглероден атом възниква частичен положителен заряд, изтеглен в електронна плътност от ядрото, което се дезактивира.

При разписване на граничните структури на сигма комплексите е повече от ясно, че орто заместения сигма комплекс е енергетично неизгоден, тъй като има цял положителен заряд и значителен частичен положителен при два съседни въглеродни атома. Поради това енергетично по-изгодно е заместване на мета място и групата свързана с ароматното ядро в случая е дезактивиращ ориентант II-род. Счита се, че основен продукт на нитриране е m-нитро -3-фенилпропенова киселина.“ Открива се противоречие и в решенията на изпитната комисия, като например "при присъединявана на HBr e посочен продукт 3-бромо-3-фенилпропанова киселина, вярно е и означава, че комисията наистина определя, че при третия въглероден атом има частичен положителен заряд щом там е свързан бромния атом.“

Ето защо, липсва логика при нитрирането, като не е спазено разпределението на електронната плътност. Като доказателство за направените твърдения е важно да се спомене, че предложението на пререшената задача е представено от многократно награждаван учител по химия, чийто ученици са видни лауреати и носители на множество медали от национални и международни престижни състезания и олимпиади, както и на още няколко преподавателя по химия, които подготвят кандидат-студенти. Същите потвърдиха, че посоченият като верен отговор на задачата по химия не е приложим, по отношение на кандидат-студенти.

Това е така, защото в литературата, която самият университет е посочил за подготовка на кандидатите липсва подобен пример. Допитах се и до други медицински педагози и преподаватели, които смятат, че част от задачи не са в съответствие с учебната програма за подготовка за изпит на горе цитираните специалности, тъй като учебниците и модулите за профилирана подготовка по химия и опазване на околната не отговарят на изискванията на МУ и конспекта за подготовка за КСК, които се определят именно от МУ – Пловдив.

Според специалистите, които ежегодно и успешно подготвят кандидат-студенти  "въпросът е некоректно зададен, кандидат - студентът няма необходимия апарат за даване на коректен отговор!", "термин като осмотично активни частици не присъства в нито един от посочените източници за подготовка".

В случай, че се приеме за верен, посоченият от изпитната комисия отговор, то повече от 80% от решилите задачата кандидати, които са направили заместването на m-позиция, ще бъдат ощетени с една единица от оценката си, а голяма част от тях ще направи и не конкурентно способни.

Отделно от това, но не на последно място, считам, че с така посоченото решение на задачата, университетът допуска съмнение за корупционна схема и предварително изнасяне на верните отговори на тестовете. До този извод се достига, тъй като самият университет е посочил на кандидатите литературата, по която същите да се подготвят.

Предвид факта, че във въпросната посочена литература липсва подобен пример /за о- и р[1]ориентацията в ядрото/, както и факта, че в програмата за средно образование това не се изучава с часовете по химия, то крайният извод, какъвто и да е той, води до съмнения за некоректност и подвеждане спрямо кандидатите.

Информирам Ви също така, че по време на изпита, на кандидат – студентите НЕ е било осигурено и разрешено ползването на допълнителни листове за разписване на представените задачи, както и темите по Биология, а е следвало да ползват единствено представените им такива, което може да се тълкува като целенасочено преграждане от ВУЗ, за отличното представяне на бъдещите студенти.

Така например, голяма част от тях са продължили разписването на задача 3 по химия на листа, предназначен за чернова и към момента са притеснени дали това ще бъде зачетено от проверяващия. Същевременно кандидатите заплащат немалки такси за явяване на изпит, което предполага правото им да получат няколко допълнителни листа, на които да покажат знанията си. Същевременно поведението на квесторите е било просто абсурдно.

Повишавали са тон, напрягали са допълнително обстановката, правели са неуместни коментари, от рода "почеркът ти е прекалено широк", подхвърляли са подигравки. Проблемът на кандидат-студентите и техните семейства се явява в това, че много от кандидатите по гореописаните специалности са се подготвяли още от много ранен гимназиален период /поне в продължение на две календарни години/, като при подготовката си са отделяли изключително много време и средства, необходими за наистина доброто им представяне по време на кандидат-студентската сесия. Уроците по химия и биология започват от 40 лв./час и в седмицата трябва да са поне по един, а в месеците преди изпита - по два и повече което прави приблизително около 20 000 лева за подготовка, като в случая, поради грешка – умишлена или не, биват похарчени напразно и водят единствено до негативи и стрес за кандидатите и техните семейства.

Считам, че Университетът следва да предвижда и това, организирайки кандидат-студентската кампания. При разговора с моите клиенти, те ми споделиха, че при всяка кампания МУ- Пловдив допуска "грешки", които ощетяват кандидат-]студентите, за което получих много подробна информация. С тази поредна "грешка", вярата в коректността на университета е тотално разрушена, а съмненията за корупционни схеми - все по-сериозни.

Тъй като, според правилата на МУ- Пловдив, оценката от изпита е окончателна и не подлежи на оспорване, вие, медиите сте онези, които може да помогнете на повече от 1500 кандидат-студенти да получат равен шанс за прием в желаната от тях специалност, с онези, които предварително са знаели отговорите на изпитите. Това може да се случи, чрез разгласяване на случилото се, за да може информацията да достигне скоростно до управата на университета и да се предприемат мерки, с които тази злоупотреба да бъде прекратена", пише в писмото си адвокат Лидия Димитрова.

Plovdiv24.bg запозна с проблема ръководството на Медицинския университет и очаква техния официален отговор.

Следва продължение!


Още по темата: общо новини по темата: 2
08.07.2022 »
07.07.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Kiro_BG
премахни филтъра

-1
 
 
Какъв е тоя зор да станеш доктор,за да взимаш 1000лв.заплата и да си боксова круша на братята роми.По добре IT 15000-20000 и си живееш живота.Може и политик плеймейтки,кюлчета,вили на лазурния бряг.Правото е вариант,взимаш тлъста заплата и в доста случаи ти плащат за да не работиш.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: