ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева: За казуса със строежа в "Южен" правен интерес има само община Пловдив
Автор: Диана Бикова 11:50 / 03.12.2019Коментари (15)17742
© Plovdiv24.bg
Казусът със застрояването на междублоковото пространство в район "Южен" зад т. нар. Юбилеен блок е резултат от бездействието на общинските власти назад в годините. Това каза в специално интервю за Plovdiv24.bg областният управител Дани Каназирева.

Каназирева припомни, че още през 2009 г. като общински съветник и председател на "Съюз за Пловдив" внесе предложение в ОбС - Пловдив да се изготви списък с всички реституирани частни имоти и общината да изготви 10-годишен план, за да ги придобие отново, за да бъдат отредени за зелена площ. Предложението е  предупреждение, че след години ще почнат да гърмят една след друга "бомби" из кварталите.

То е прието и гласувано, а в наредбата е създаден параграф, указващ 6-месечен срок на тогавашния кмет Славчо Атанасов да внесе списък с частни имоти. Това не се изпълнява и сега сме свидетели на случващото се на "Кап. Райчо", зад парк-хотел "Санкт Петербург", зад Юбилейния блок. Каназирева предупреждава, че в Пловдив тепърва ще има подобни проблеми от дългите години бездействие назад във времето.

"Досега всеки идва на власт, гледа да обезпечи мандата си, а какво ще се случи 10 години напред - никой не взима мерки. Градоустройството, общият устройствен план и начинът, по който ще се развива и застроява града ни, е нещо, което трябва далеч по-дългосрочно от един мандат да го планираме" - каза областният управител.

Каназирева коментира още, че е в непрекъсната връзка с част живущите в засегнатите от строежа жилищни блокове и не е страничен наблюдател на случващото се. Тя е възложила в областна администрация проверка на документите на строежа. 

Казусите с градинката зад  "Санкт Петербург", междублоковото пространство на "Кап. Райчо" и зад Юбилейния блок са различни и не трябва да се смесват, каза още Каназирева.

"При първия казус, зад "Санкт Петербург" имаше неизяснена собственост, по ОУП голяма част от терена беше предвиден за парк, нямаше влязъл в сила ПУП. При "Кап. Райчо" и тук проблемите са идентични - там също имаше строително разрешение, аз се срещнах с хората, до последно надеждите бяха дали ще излезе от разкопките археология, за да послужи за основание за спиране на строежа. Още тогава казах, че единственият вариант е община Пловдив да разговаря със собственика, евентуално да закупи терена и да го отреди за зелена площ. Тук случаят е идентичен" - обясни областният управител. 

Предстои среща на Каназирева с хората, засегнати от строежа в "Южен". Междувременно е направена проверка на настоящия подробен устройствен план и евентуалните разминавания с ПУП от 2005 г. Изискана е проверка на ОУП от 1958 г., включително кога и как е приет ПУП на цялата зона "Въстанически". Според областния управител се търсят възможности за спиране на строежа, за който има влязло в сила строително разрешение.

Според кадастъра, съседните на предназначения за строеж сега имот са частна общинска собственост. "Реално, ако някой може да иска отмяната било на някакви книжа, правен интерес има само община Пловдив. Самата община Пловдив трябва да атакува собственото си строително разрешение, което януари месец е влязло в сила" - коментира областният управител.

Каназирева каза, че не е притеснена от факта, че зад строежа стои една от най-големите пловдивски фирми - PIMK. 

Областният управител допълни, че най-важната тема за Пловдив е зелената система. "Оттук нататък община Пловдив трябва да сложи много сериозна удивителна и акцент върху зелените площи на града ни. 

Подробности гледайте в интервюто с областния управител Дани Каназирева.



Още по темата: общо новини по темата: 356
28.03.2024 »
25.03.2024 »
25.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
29.02.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
Кой са първите три най-големи пловдивски фирми след тази ?
+3
 
 
Община Пловдив е добре вместо да се оплаква постоянно колко трудно било да се спират решения просто да спре да разпродава зелените си площи! Пардон - злените НИ площи. Защото общината не е нищо повече от управител на тази обща собственост. Изроди.
0
 
 
Г-жо Каназирева , има много общо !. Става въпрос за застрояване на зелени пространства и унищожаването им ! Не сте в контакт с жители на юбилеен блок -това не е вярно .. Видяхме ви истинското лице ! Щалко говорихте добре за промяна за статукво
+4
 
 
Данче, зелена система не се прави с 4-5 дървета между блоковете! Престенете да мажете очите на хората и им кажете колко ще им струва едно истинско решение на проблема. Да се види как всички набързо ще забравят колко са "еко" и ще почнат да дишат бетона. Половината лаута и Отдих и култура са пустеещи степи и никой не си мръдва пръста да засее 2 дървета но почват да размахват плакати като дойдат багери под терасата им.
+4
 
 
Самата община Пловдив трябва да атакува собственото си строително разрешение, което януари месец е влязло в сила" - коментира областният управител. А за пропуснати ползи чувала ли е ? Как ще атакуваш собственото си строително разрешение без мотив ? Или ако имаш къде го забрави,кога разрешаваше ? Здравчето наясно ли е,че нещата ще влезнат в съд и съдията ще пита юрисконсултите на общината и отговорните фактори дали разрешение за строеж. А иначе Славчо си е затраел за списъка с подобни имоти и постъпки общината да ги ОТКУПИ от собствениците им.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 03.12.2019 г.
+4
 
 
Здравке, тва ти ли си, ма? Хммм - нямаш нищо общо с фейса от плакатите, където е играл яко фотошопа.:)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (790) 14%
Д-р Иван Чомаков (539) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1478) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: