Каназирева: Порочният модел на управление задълбочи кризата в местната власт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
11:28 / 13.11.2013
3188
От днес стартирахме инициативата за "Оцени двугодишното управление на кмета Тотев". Предоставяме на негово величество читателя да даде оценка на управлението на кмета до момента.

Също така обаче се обърнахме и към най-големите му критици, лидерите на местните опозиционни партии.

Ето какво сподели Дани Каназирева като впечатления от двугодишното управление на Тотев. Публикуваме текста без редакторска намеса:

За две години местно самоуправление нашият град стана по-беден, бюрокрацията стана още по-тежко бреме за бизнеса, а на гражданите беше отредена ролята единствено да плащат все по-високи и по-високи данъци и такси.

Проблемът за това обаче се корени не само и единствено в личността на кмета, а в модела на управление. Този модел ще затиска града ни за дълго, ако не му се противопоставим днес.

Ще откроя проблемите един след друг:

Авторитаризъм

Управлението не зачита Общинския съвет, който е превърнат в машина за гласуване на спуснати отгоре решения. Кметът внася решенията, а управляващото мнозинство по партийна команда гласува. Незачитането на мнението на опозицията е белег на авторитаризма и увеличава недоверието сред гражданите. Трябва да върнем авторитета на Общинския съвет като демократично избран местен законодателен орган на правова държава.

Затъване в дългове

Община Пловдив, а и много други общини, трябва да променят финансовата си политика. В момента приходите идват единствено от банкови заеми и увеличаване на местните данъци, такси и наеми. Първото натоварва всички граждани за години напред, а второто бърка в джобовете на хората още днес. За съжаление, общините, включително и Пловдив, не приемат за свой приоритет развитието на местната икономика, доходоносното управление на собствеността и привличането на средства по европейски проекти. Ще дам само два примера - в Пловдив се бави реализацията на транспортния проект за 40 млн. лева, а изпълнението на водния проект за 130 млн. лева е пред провал.

Задушаваща бюрокрация

Крайно време е да се вземат мерки за намаляване на излишната бюрокрация. Вече 20 години се говори за обслужване на едно гише, но такива поне в Пловдив няма. Гражданите чакат със седмици за одобряване на проект, с месеци - за да си вземат разрешително за строеж. В същото време с нашите данъци издържаме цяла армия чиновници. Назряла е необходимост да сменим темпото и качеството на работа в общините, за да са полезни за гражданите.

Прахосване на парите

Парите на данъкоплатците не се харчат целесъобразно. Обществените поръчки за ремонти често се възлагат при необосновано високи цени и без ясни и точни параметри. Посочват се суми, без да е направено предварително обследване и количествено-стойностна сметка. Порочна е практиката за изпълнители да се лансират "любими" фирми. Това води до съмнения за злоупотреби и корупция.

Приходите от данъка върху МПС трябва да отиват за поддръжка и ремонт на пътищата. В противен случай ще продължаваме да караме из уличните дупки.

Без инвестиции

Община Пловдив, а и много други общини, все още не са успели да изградят партньорски отношения с бизнеса. Фирмите се възприемат предимно като данъкоплатци и спонсори. Докато кметовете гледат на бизнеса с тези очи, няма да има нови работни места, инвестиции, а съответно и развитие.

Отношенията с бизнеса трябва да са партньорски и прозрачни. Общината трябва да помага - но не на конкретни "любими" фирми, а на всички чрез опростяване на процедурите и равнопоставеност.

Крайна политизация

Изключително вредно е политизирането на местната власт. Свидетели сме на порочната практика правителства да финансират с допълнителни субсидии "свои" кметове, тоест ако те са от същата партия или коалиция. За инакомислещите се прилага финансова блокада, което противоречи не само на законите в България, но и на елементарните норми на морал.

В община Пловдив масово се правят партийни назначения и дори кметът сам се хвали с това. Администрацията трябва да е място за честни и кадърни хора, а не за наши послушковци.

Отказ от култура

Културата продължава да бъде изтласквана в задния двор както на държавното, така и на местното управление. Пловдив кандидатства за Европейска столица на културата, а в бюджета на културата е отредено едно от последните места. Резултатът е, че туристите виждат разруха в Стария град, който иначе наричаме Перлата на Пловдив.

Изредените проблеми, за съжаление, са типични не само за Пловдив, но и за повечето общини в България. Този модел е неприемлив за нас, имаме готови решения и ще продължим да показваме, че политиката може да бъде открита, работеща и да се прави от хората и за хората.

Вашата оценка, подкрепена с коментар, за двугодишното управление на Тотев, можете да дадете тук!

Виж коментарите (10)

Още по темата (8):
01.01.2014 Вижте какви ще са приоритетите на Пловдив през новата година (ВИДЕО)
31.12.2013 Тодор Кръстев, БСП: Амбициозна програма на управление има Тотев, но липсва работата в социална посока
26.12.2013 Тотев: През двете години от мандата няма тема, по която да не е работено
26.12.2013 Пловдичани писаха 4.68 на Тотев за двугодишното му управление на Пловдив
16.11.2013 Джамисет Джафер: Тотев направи достатъчно за Пловдив
15.11.2013 Николай Радев: Работата на Тотев може да бъде оценена и положително, и отрицателно
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).