ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева: Нарочно искат да ликвидират летище "Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:49 / 28.05.2015Коментари (9)4964
© Plovdiv24.bg
Министерството на транспорта направи всичко възможно, за да фалира летище "Пловдив". След като ограничи драстично финансирането и го направи непривлекателно за авиооператорите, сега държавата обяви обществена поръчка за изготвяне на технически, финансово-икономически и екологичен анализ за предоставяне на концесия на аеропорта, твърди Дани Каназирева

"Това е абсурдно и неприемливо поведение. Никой не е обсъдил как може да се развие летището, никой не е попитал местния бизнес и никой не е предложил варианти - направо започват концесията, без да имат доводи, че това е правилния път", коментира Каназирева. 

Министерството на транспорта обяви обществена поръчка за 66 000 лева без ДДС, а спечелилата фирма трябва да подготви концесията на летището с площ от 2 172 344 кв. м. Това става в момент, когато летището е изправено пред съкращаване на персонала с 32% и принудително преминаване от 24-часов на дневен режим на работа.

Историята с международното летище напомня познат сценарий, по който държавата изгуби контрол над много свои дружества, включително и над Панаира в Пловдив. Първо аеропортът се докарва до фалит, а след това се появява единственият концесионер, който да получи летището на безценица. 

"Градът ни насила се превръща в спалня на София", коментира Каназирева. 

Според лидера на "Съюз за Пловдив" концесионирането на пловдивското летище е поредният пример за порочното влияние на централизирания модел и липсата на силна местна власт. 

"По този сериозен въпрос ръководството на община Пловдив мълчи. Излиза, че кметът се появява тогава, когато има светлини на прожектори. А когато се решава съдбата на изключително важен обект за икономическото развитие на целия регион, го няма.

Първите резултати от тази погрешна политика са вече налице. Единствената авиокомпания "Райен еър", която има редовни линии до Пловдив, е предупредила за спирането на една от тях, до Франкфурт, през ноември 2015 г. 

Обезсърчени от посоката на развитие на летището, общините - членки на Фонд за развитие на летище "Пловдив" - Южната врата на България вече напускат фонда. 

Екипът на "Съюз за Пловдив" е обезпокоен, че всички усилия на държавната власт са насочени към ограничаване на дейността на летището:

- съкращаване на персонала с 32%
- преминаване към дневен режим на работа вместо 24-часов
- приемане на драстично по - малък бюджет
- нежелание да се подготви стратегия за излизане от кризисната ситуация по пътя на развитие, привличане на нови редовни линии, авиокомпании и т.н.

Лидерът на "Съюз за Пловдив" предупреждава, че преминаване към дневен режим на работа за едно регионално международно летище води до негативни последици:

1. Загубване на съществуващия трафик, тъй като безспорен факт е, че именно с възможността за опериране в неудобни по ред причини / шумови ограничения и т.н. / часове на централни летища, авиокомпаниите избират подобни като пловдивското.

2. Затруднено привличане на бъдещи потенциални авиооператори.

3. Сигурно загубване на поредица лицензи, сертификати и категории като международно летище.

4. Разбиване на съпътстващи служби - митница и гранична полиция, както и падането на нивото на статута им.

5. Занижаване на основни важни категории за едно летище, като противопожарната, което автоматично изключва кацане на по - голямата част от авиокомпаниите.

6. Веднъж загубени, подобни категории и нива са предмет на придобиване и признаване след много тежки процедури и одити, които струват много пари и отнемат много време.

Всички това са предпоставка за неуспешна концесия, ако изобщо се стигне до нея. Процедурата е доста продължителна, а докато се извърви, състоянието на летището ще се влоши до такава степен, че то не би представлявало интерес за потенциални инвеститори.

За съжаление летище "Пловдив" умишлено бе доведено до положение да го сравняват с летище "Горна Оряховица", за което не се намира концесионер повече от три години, напомня Каназирева.

Изводът е повече от ясен. Очевидно намеренията са летището да се доведе до пълно спиране на дейността, вероятно защото пречи на конкуренцията. 

За Пловдив, областта и Южен Централен район ще изчезне стратегическа и скъпоструваща транспортна инфраструктура, без която редица икономически отрасли са обречени на застой.

Правилният начин е съвсем различен - държавата и общината трябва да направят всичко възможно, за да укрепят и развият летище "Пловдив". Да привлекат повече полети и повече клиенти. Тогава вече могат да обявят международен конкурс за концесиониране и на него да се явят най-големите световни фирми в бранша. Тук обаче вървим по грешния път - първо фалиране, а после отдаване на който трябва за без пари", счита Каназирева.


Още по темата: общо новини по темата: 462
23.03.2024 »
17.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Що не си затвори чавката? Интересно ми е ако е, пази, Боже, кмет, пак ли така щеше да е курназ или щеше да мълчи като пукал
на 28.05.2015 г.
+3
 
 
Не съм и фен.Не съм фен на никой,но винаги гласувам за някой,този път за ГЕРБ и Тотев.В случая може и да е права, но като е толкова заинтересувана за летището, защо не внесоха дебати за съдбата му преди да се стигне до тук и защо местният бизнес като е заинтересован е спал.Като удари дванадесетият час винаги е късно.И точно те,дето са се кръстили "СЪЮЗ ЗА Пловдив" да докажат, че с зъби и нокти се борят за града ни,а не да им слушаме мрънкането само преди избори.
+2
 
 
Министерството на транспорта иска да направи от летище Стара Загора международен и карго център, това е причината да се намали финансирането и да го докарат до фалит.
+3
 
 
И аз не съм и фен, но тоя път удари джакпота. Каназирева, ако покажете че Тотев умишлено си мълчи по въпроса с летището, и сте готова да се борите за бъдещето му - ще гласувам за вас. Летището е най-важният инфраструктурен проект за Пловдив - всеки инвеститор пита "има ли летище и кои компании летят от там". А ние правим ... колодруми ! Да почнат да кацат Wizz и Easyjet за начало - другите ще дойдат сами.
+7
 
 
Не съм фен на Каназирева, но в случая е права....!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: