ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Какво би се случило, ако Пловдив бъде разтърсен от силно земетресение?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:00 / 12.02.2023Коментари (8)42410
© Plovdiv24.bg
Земетресението в Турция ни накара да се замислим безопасни ли са сградите в България и може ли да издържат на подобен трус. Световната банка направи анализ, озаглавен "Риск от земетресение в многофамилни жилищни сгради". Той засяга най-вече сградите, строени масово в градовете от СССР и Източния блок.

Според специалистите 97 % от територията на страната е застрашена от сеизмични въздействия. Най-опасните сеизмични зони в България са Крупнишката, Софийската, Шабленската, Горнооряховската и Маришката, в която попада и Пловдив. Но към този момент опасност от земетресение, подобно на това в Турция, няма.

В анализa на Световната Банка е засегнат и вторият по големина град в България - Пловдив. Разглежда се какво би се случило със старите сгради при земетресение с магнитуд от над 7,5 по Рихтер.

Според анализа две трети от населението на Пловдив (около 239 430 души) живее в многофамилни жилищни сграда отпреди 2000 година. 

Сградите с неармирани зидани конструкции, стоманобетонни рамки са в най-голям риск. Тези сгради не отговарят на съвременните изисквания за сеизмичност и здравина. В случай на голямо земетресение те ще понесат най-много щети. 

С други думи - 65 000 души, или 20 % от населението на Пловдив живеят в посочените типове сгради, т.е. това население е в риск. Става дума за жилища от стария жилищен фонд, строени преди 1970 г.

Според експерти панелките са най-устойчиви и здрави, при положение, че се поддържат.

Съгласно българските стандарти експлоатационният период на панелките е около 50 години. Сградите трябва да се обследват, за да бъде увеличен срокът им на годност. Санирането, такова, каквото се случва у нас, повишава енергийната ефективност на панелните апартаменти, но няма пряка връзка с удължаване живота на панела. Изолацията защитава здравите заварки от влиянието на климатичните условия, но само здравите - няма отношение към вече корозиралите и към тези с лошо качество.

Смяната на ВиК инсталацията е другият съществен фактор за удължаване годността на панела. Постоянните течове водят до корозия. Особено опасно е, когато течовете и проблемната канализация мокрят непрекъснато основите и предизвикват слягане на почвата. Това е рисково и наистина създава условия за преждевременно разрушаване не само на панелното строителство.

Задължителни са периодичните ремонти на покрива и поддръжката на външните стени. Най-добре е те да се топло- и хидроизолират, за да е защитена конструкцията като цяло и заварките в частност. Всяко премахване на стени, колони и трегери отслабва чувствително надеждността и намалява устойчивостта и сигурността на панелните сгради.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
1928г Пловдив е изравнен с земята .А Чирпан ,Стара Загора ,Първомай ???Такова земетресение над 7 по Рихтер няма.
0
 
 
Първата работа на новия собственик на апартамент във стар блок, е да започне ремонт. И това е съвсем нормално - да си сменя дограми, да си слага климатици, да сменя тапети или старите плочки с нови. Но обикновено, първо се вкарва една бригада от 3-4 човека с хилтита и канго, и започва едноседмична канонада, а пред входа чака камионетка да извозва чувалите пълни с панелни парчета. Новите собственици безнаказано бутат стени и съединяват кухни с тераси, разширяват баните с част от коридора, правят сводове между стаите и всевъзможни други преобразования. Но ние не разрешихме това да се случи в нашият вход.На общо събрание извикахме новите собственици, и им поставихме условието, че няма да бутат и изрязват вътрешни стени и колони, под никакъв предлог. Направихме го още преди да са почнали. И това трябва да е ясно за всеки собственик във многоетажните блокове! А работа на Общината и полицията е, да следят и предотвратяват всеки мерак за промяна на архитектурната скица на обекта. Защото виждате какво става в Турция...
+3
 
 
При едно земетресение в Пловдив ще се случи изравняване... и цените ще падат заедно с блоковете...
0
 
 
А за новото строителство нищо не казват. Сулю и пулю чули че се печели от строителство и станали строителни предприемачи. Работниците - неграмотни цигани... Икономия от всичко, цимент, желязо... Когато стане земетресение ще е голяма трагедия...
+4
 
 
На нашия блок като се нанесохме 98-ма му даваха гаранция 9-та степен земетресение, щото стените са такива че не можеш и дупка за пирон за картина да си пробиеш,но вече го няма този филм Съседите над мен са идиоти и си бутнаха носещите колони да им е по-широко..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: