ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Как стартира учебната година в пловдивските вузове? Говорят ректорите!
Автор: Георги Василев 08:36 / 01.10.2020Коментари (0)2166
© Plovdiv24.bg
Хибридна и модулна форма на обучение, повече практически занятия и изолатори в общежитията. Това са само част от мерките, които са предприели ректорите на петте големи университета в Пловдив. Те коментираха началото на учебната година в рамките на пандемията от коронавирус, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това се случи вчера при подписването на мораториума за сътрудничество между ръководствата на учебните заведения и община Пловдив.

В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" ще действа хибридният начин на обучение. Максимален брой студенти ще учат на място, а останалите ще се обучават онлайн. След това ще се направи обръщане, за да може преподавателят да има физическа връзка с всеки един от своите студентите.

В Аграрния университет има голям брой практически занятия, които трябва да се провеждат задължително присъствено. Спазват се всички противоепидемични мерки. От ръководството са направили графика така, че по-голяма част от занятията се извеждат на опитните полета.

"Ние сме единствения университет в България, който има 2000 декара собствени учебни и експериментални бази, където студентите трябва сами да работят в реална среда. Имаме готовност за преминаване към онлайн обучение, ако това се наложи. В момента няма доказани случаи на коронавирус в университета. Опитваме се да направим малки групи, които да ползват една и съща зала, за да няма смесване на потоци и специалности“, коментира ректорът проф. д-р Христина Янчева.

Лекциите в Медицинския университет-Пловдив са изцяло в електронен формат заради големите курсове студенти, с които се работи. Присъствието на студентите е задължително в клиничните дисциплини. Същото важи и за практическото обучение в университетските болници. Препоръки за стриктно спазване на противоепидемичните мерки са качени на сайта на университета и са налични на български и английски език.

"Общността ни е много голяма и очакваме да има заболели от COVID-19 преподаватели и студенти. Не можем да пренебрегнем факта, че ще има риск. Разписани са стъпки за действие. В общежитията сме приготвили стаи-изолатори, където такива студенти ще пребивават, ако нямат квартири. Останалите ще бъдат карантинирани за 14 дни и техните лекции ще се водят само в онлайн среда“, заяви ректорът проф. д-р Мариана Мурджева.

В Университета по хранителни технологии също се прилага смесен тип на обучение. Курсовете от втори и нагоре минават директно в онлайн форма на обучение. За първи курс, първата седмица ще бъде присъствена, за да могат младите студенти да се запознаят с преподавателите и да се ориентират в базите на университета. За пръв път се въвежда и т.нар. модулно обучение – една група изкарва от начало до край всички упражнения, а след това друга група идва на нейно място.

Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ е най-големият в региона. Има 9 факултета и е много трудно да се издаде една заповед, която да унифицира всички в начина на обучение. През август е била издадена заповед, с която се позволява на деканите на факултети, съобразно броя на студентите и залите, да преценят начина на обучение (като анализират това с ръководителите на катедри).

"Непрекъснато питаме студентите за предпочитания от тях начин да получат от нас знания и умения. Не само факултетите по природните науки, за които присъственото обучение е за предпочитане, но и например учащите във филологическия факултет искат студентите на живо да чуят преподавателя“, коментира ректорът проф. д-р Румен Младенов.

Изказванията на ректорите по темата може да гледате в прикаченото видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: