ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
КОЦ Пловдив: Обществената поръчка осигурява най-добрите лекарства за нашите пациенти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:14 / 20.05.2022Коментари (0)3339
©
На 13 май 2022 г. “Комплексен онкологичен център – Пловдив" e обявил в електронната платформа за обществени поръчки ЦАИС поръчка за "Доставка на лекарствени продукти, необходими за дейността на "Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД, предназначени за лечение на онкологични заболявания“. Стойността на поръчката е 155 019 384 без ДДС.

За всеки журналист, познаващ темата "Здравеопазване“ и цените на животоспасяващите онкологични лекарства, тази сума не би могла да предизвика учудване. Не така обаче стои въпросът с журналистите, чиято цел е да търсят само сензация и да трупат рейтинг на гърба на онкоболните, нуждаещи се от реално и адекватно лечение.

Plovdiv24.bg се е обявявал неведнъж в защита на интересите на тези пациенти и е разкривал задкулисието зад атаките срещу КОЦ-а.

Наш репортер потърси управителя на лечебното заведение, за да внесе яснота, относно обявената обществена поръчка.

- Доц. Дерменджиев, бяхте въвлечен в скандална ситуация от електронното издание на вестник "24 часа“, заради обявената обществена поръчка за лекарства на стойност 155 млн. лв. Справка на Plovdiv24.bg в Профила на купувача на лечебното заведение показва обаче че сумата далеч не е толкова фрапираща - през 2019 г. сумата е малко над 136 млн. лв. (за срок до 24 месеца), през 2020 г. – 33 млн. лв. за 6 месеца, а през 2021 г. - 253 млн. лв. (за 24 месеца).

- За мен не е ясно каква беше целта на тези публикации – дали да внесат яснота сред хората за дейността на КОЦ – Пловдив или да бъде засегнато доброто име на лечебното заведение и на настоящото ръководство чрез разпространението на определени внушения. Още на следващия ден изпратихме писмо с право на отговор, в което подробно бяхме обяснили и отговорили на поставените в материала въпроси, но отговорът не беше публикуван. Проведохме разговор с представители на медията, но в следващата публикация не беше отразена пълната информация, която дадохме, а само част от нея, която отново не показва цялата ситуация. Не искам да вярвам, че е тенденциозно, но със сигурност публикациите не отразяват правната и фактическа действителност.

- Защо не се възползвате от централизираната обществена поръчка на Министерство на здравеопазването, а обявявате отделна?

- Подобни обществени поръчки ние обявяваме всяка година. Вие сами сте се уверили в това, правейки проверка в ЦАИС. Министерство на здравеопазването обявява централизирана поръчка за лекарства по списък на НЗОК, но през годината одобрява и нови. В КОЦ – Пловдив работят най-добрите специалисти, които винаги са запознати с новостите в лечението и държат да използват новите молекули, които се предлагат и които са одобрени от МЗ. Тези лекарства не фигурират в първоначалните списъци. Именно затова са поръчките, които ние обявяваме. За да можем да осигурим на нашите пациенти най-доброто и ново лечение. И второ, за да осигурим непрекъснатост на лечението на пациентите си. Не можем да си позволим да ги оставим без лекарства, защото МЗ се е забавило в процедурите за избор на доставчици. След като те сключат рамковия договор и в случай, че техните цени са по-ниски от нашите, ние ще прекратим нашите договори и ще вземаме лекарствата с по-ниски цени по поръчката на МЗ, каквато всъщност е практиката. В тази връзка с оглед получено писмо от РЗИ, в следствие на провалената поръчка на МЗ, в срок до 20.05.2022 г. КОЦ – Пловдив ще заяви пред МЗ необходимите за дейността на лечебното заведение лекарствени продукти до 2024 г. От друга страна, влаганите лекарствените продукти за лечение на онкологични заболявания се заплащат изцяло от бюджета на НЗОК и онкологичният център не генерира печалба от тях. Обяснихме подробно това на вашите колеги от другата медия, но явно те не сметнаха за необходимо да го отразят в своята цялост.

Plovdiv24.bg публикува становището на доц. д-р Тихомир Дерменджиев, така, както ни бе изпратено, без редакторска намеса.

Посочената обществена поръчка е обявена на основание чл. 73, ал. 1 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), като прогнозната стойност е 155 млн. без ДДС или 186 млн. с ДДС, като съгласно чл. 21, ал. 1 от ЗОП прогнозната стойност включва и предвидените опции и подновявания на договорите. В конкретния случай поръчката е обявена за 12 месеца с възможност за подновяване с още 12 месеца, като е предвидена и опция за удвояване на стойността и прогнозните количества на лекарствените продукти за първите 12 месеца. Посочената хипотезата е заложена с оглед осигуряване на непрекъснатост на доставките на регулярните обществени поръчки (в случая доставка на лекарствени продукти ) и обезпечаване на дейността на лечебното заведение, свързана с осигуряването на лекарствени продукти за лечението на пациентите.

В тази връзка, лечебното заведение не закупува лекарства на стойност 186 млн. лева, а заявява възможност за закупуването на лекарствени продукти, чийто обхват и ценови диапазон обхващат потенциалния максимален обем, базиран въз основа на разходите за онкологични лекарства през последните 12 месеца, считано от датата на откриване на процедурата. Едновременно с това са предвидени и появилите се на пазара нови молекули, тъй като онкологичният център се стреми да работи и да прилага най-съвременните методи и лекарства при лечението на своите пациенти.

 Условията на поръчката и новите договори предвиждат, че възложителят заплаща само заявените и доставени лекарствени продукти и за него не възниква задължение да закупува от всеки вид лекарствени продукти, в т.ч. няма и задължение да заявява максималната стойност или количество, заложени в тези рамкови договори. Посоченото гарантира прозрачност и максимална ефективност на извършваните разходи.

В тази връзка, обявената процедура дава възможност за оптимален избор на медикаменти, целящ по-голяма конкуренция и осигуряваща по-ефикасно и ефективно използване на разрешените за употреба лекарствени продукти.

Некоректно е твърдението, посочено в статията, че обществените поръчки се обявяват в края на предходната година. Изборът на период, в който да бъде публикувана една поръчка се определя от срока на изтичане на действащия договор или от реалните потребности на лечебното заведение. Добра практика и с цел да се осигури непрекъснатост на регулярните доставки или услуги, извършвани при съответния Възложител, е това да се случва няколко месеца преди изтичане на настоящия договор, вкл. с възможността за подновяване (ако такава е предвидена). Изпълнителят се избира въз основа на икономически най-изгодна оферта, в съответствие с посочените в ЗОП критерии за възлагане на обществени поръчки.

Относно контрола при използването на скъпоструващите онкологични лекарства, бих искал да подчертая, че именно упражняването на засилен контрол и спазването на конкурентното начало, залегнало в ЗОП, е водещият мотив и причина за провеждането на такъв тип обществена поръчка.

Твърдението, че баснословната сума хвърля в размисъл лекарската и фармацевтичните гилдии е най-малкото некоректно, тъй като обявяването на подобни процедури при рамкови условия е практика и управленски подход в лечебните заведения, които работят със скъпоструващи лекарствени продукти.

В конкретния случай с оглед факта, че към момента тепърва предстои провеждане на процедура за сключване на рамкови споразумения от страна на МЗ за лекарствени продукти (получено е писмо с изх. № 03-787-1 / 05.05.2022 г. от РЗИ – Пловдив за стартиране на процедура по събиране на заявки чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България ) и липсата на яснота относно приключването на процедура, в оперативната самостоятелност на лечебните заведение е да осигурят необходимите за дейността си лекарствени продукти с провеждане на обществени поръчки при спазване на принципите при възлагане и стойностните прагове, заложени в чл. 2 и чл. 20 от ЗОП.

С оглед изложеното с обявяването на обществената поръчка ръководството на лечебното заведение цели да гарантира на своите лекари осигуряването на възможно най-широк спектър от лекарствени продукти за всички възможни терапевтични процедури, които "КОЦ – Пловдив“ ЕООД извършва съгласно договора с НЗОК.


Още по темата: общо новини по темата: 194
27.01.2023 »
08.11.2022 »
01.11.2022 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
27.09.2022 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: