ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Изживей Пловдив" - поглед към туристическия потенциал на града
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:05 / 31.08.2008Коментари (0)3088
© Plovdiv24.bg
Ирина Стоянова e родена в Пловдив. През 1999 г. завършва езиковата гимназия в Пловдив. През 2007 г. завършва RWTH Aachen, Германия (Рейнско-Вестфалски технически университет - Аахен), специалност "Архитектура". Дипломира се в Катедрата по градоустройство и териториално планиране под ръководството на проф. дипл. инж. Куниберт Вахтен, проф. дипл. инж. Ролф Вестерхайде и проф. дипл. инж. Михаел Янзен - експерт на UNESCO. Започва работа в KAI 18/Overdiek Architekten - Дюселдорф, Германия. В момента е проектант в gmp Architekten - Аахен, Германия.

Днес, 18 години след промяната в България, в Пловдив все още много безценни исторически, архитектурни и археологически паметници са в критично състояние. В същото време с отварянето на страната ни към Европа се увеличава интересът на чужденците към града ни като туристическа дестинация и се засилва жаждата за опознаване на културата и историята му. В околностите на Пловдив се намират още около 900 паметника от национално значение, които го превръщат допълнително в притегателен център и засилват стойността му като цел за културен туризъм.

Използвайки класическите методи на западноевропейската школа в изследване на центъра на града, могат да се разкрият нови потенциали на уникалните топографски и природно-градски дадености и културно-историческото наследство на Пловдив.

Най-интересното и уникално за града е фактът, че историческото ядро на градския център
с малки измествания е оставал винаги на едно и също място, където е и в момента. По този начин са се натрупали и концентрирали във вертикала няколко исторически слоя. Това уникално напластяване на култура и история в центъра дава голям потенциал за развитие на градския туризъм.
Културно-историческите обекти - сгради, останки, разкопки и други археологически находки, в голямата си част за съжаление се намират в много лошо състояние. Някои от тях са с нови временни функции, които нямат нищо общо с идентичността на обекта, други стоят изоставени и занемарени. Няма изчерпателна и достъпна информация за посетителите на града. Интересните туристически обекти не са систематизирани нагледно.

Особено голямо впечатление прави струпването както на големи проблеми, така и на големи потенциали в две точки на града - площад "Централен" и площад "Джумая".
Туристическата концепция за тяхното опознаване трябва да включва, на първо място, създаване на тематични исторически маршрути, които нагледно да представят на посетителите на градския център наслагването на различните исторически пластове. Това са:
->маршрут на античността
->маршрут на османския период
->маршрут на възрожденския период
->маршрут на арх. Йосиф Шнитер и неговите сгради
->маршрут на социалистическото време
->междуисторически маршрут.
Като следваща стъпка на проекта, наречен "Изживей Пловдив", биха могли да се разработят и маршрути с други теми - на тепетата, на пловдивското изкуство и т.н.

Маршрутите през центъра на града
са определени по исторически аспект който изглежда най-смислен за систематизиране при тази богата история на града. Всеки от тях се състои от основна и второстепенна част (разклонения). Те свързват в мрежа основните забележителности от съответното историческо време. Интересното е, че всички маршрути се кръстосват на две места - пл. "Централен" и пл. "Джумая". В тях се виждат всичките исторически слоеве във вертикала, поради което могат да станат изходни позиции на маршрутите. Инфобоксовете трябва да се появят и на двата площада .Те свързват във височина символично и практически с асансьор историческите слоеве на местата и улесняват подхода към тях. В същото време имат функцията на туристически информационни центрове. С подходящо осветление те биха могли да служат за лесен ориентир в града и да подчертаят важните кръстовища на маршрутите.

На площад "Централен"
е необходимо е да се подчертае форумът на Филипопол с осветителна инсталация на местата, където не е разкрит, показвайки мащабите му. В същото време това би направило зоната по-сигурна във вечерните часове и би създало приятна атмосфера на площадното пространство. Един етаж от бившия партиен дом би могъл да се оборудва като панорамен етаж с тераса, откъдето да се наблюдават целият римски форум и светлинната инсталация.

Площад "Джумаята"
трябва да върне визията и възприемането си като площад въпреки разрушената си цялост поради археологическите разкрития на античния стадион. Излишните сложни, неясни и тежки подходи и ограждения трябва да бъдат сменени с по-практични и разбираеми, което да подпомогне лесното ориентиране и достъпа до историческите забележителности. Последният ред седалки от стадиона се намира на нивото на площада, което позволява тяхното преливане, премахвайки тежкия бетонен парапет. Така се улеснява възприемането и ползването на археологическата ценност с първоначалната й функция - като трибуна с места за сядане, тип "градска сцена". Една от страните на инфобокса може да се превърне във видеостена с атрактивни прожекции.

Нови шансове за съществуващите сгради
Сградата на Централната поща, както показва статистиката, е главният ориентир на пловдивчани в центъра на града и в същото време любимо място за срещи. Сградата е преоразмерена за сегашните й нужди. Визията и големият вътрешен двор позволяват навлизането на други функции - културни и търговски, с цел съживяването на ареала и "връщане" към първоначалните функции на форума.
Друга възможност би могла да бъде експониране на части от археологията в подземния етаж на пощата, който е на ниво форум. В остъклени изложбени зали историческата експозиция ще е отвор

© Строителство градът
Ирина Стоянова
ена и с директен вход откъм археологическия парк на открито.

Информационната система
за опознаване на Пловдив трябва да предвижда леснодостъпни основни центрове за информация на централни места; допълнителни второстепенни средства за информация за отделните обекти, представляващи туристически интерес; адекватни аудио-визуални и интерактивни инструменти за представяне на града. Например чрез системата "Интерактивен Пловдив" могат да се навигират туристите из града, водейки ги по определените маршрути и давайки информация за всеки интересен обект по тях. Интернет представянето на Пловдив също трябва да бъде направено по примера на подобни уебстраници на големите световни градове и да бъде изчерпателен помощник при планирането на посещението на града, но най-важното е да събуди интерес към него.
Освен инфобоксове са необходими и инфотерминали - информационни колони с дисплей, които са разположени на важни кръстовища на маршрутите или при струпване на повече интересни обекти. Чрез Touch-Screen те дават информация на туриста къде се намира в момента и по кой маршрут се движи. За да нямат само едностранна функция, насочена към туристите, инфотерминалите могат да се използват и от пловдивчани за актуалния културен афиш, изложби, панаирни прояви и др.

За разграничаване на маршрутите и обектите по тях може да се разработи система от пиктограми и цветове, които да се разпознават лесно и да ги обозначават. Аудио-визуалният мобилен навигатор е отскоро познат и разпространен в Европа. Такъв уред e например xpedeo, a CityGuide Mobile е програма, която се използва чрез личния GSM апарат. Преимуществата на такъв уред са:

->носител на много и различна информация, която може да бъде извиквана по желание на ползващия
->по-голям комфорт на ползване в сравнение с писмен пътеводител
->бързо възприемане на информацията чрез картина и звук
->по-голямо персонализиране на информацията, отколкото чрез човек гид, т.е. посетителят може да избира само неща, които го интересуват.

Аудио-визуалният мобилен навигатор е особено подходящ за град като Пловдив, в който атракциите са струпани в центъра и най-лесно се обикалят пеша, както и предоставя лесно навигиране и намиране на маршрутите и информация за всеки обект.

"История в полза на бъдещето"
е преимуществото и шансът на Пловдив, който трябва да бъде използван чрез създаването на една единна концепция за града, която не само да го отвори за туристите, но и да го направи по-атрактивен и достъпен за самите пловдивчани. В същото време туристическата стратегия трябва да бъде прилагана с разбиране и със съобразяване на градоустройствените нужди, без да се коригират стари грешки, правейки нови.

Пловдив напълно заслужава да бъде наречен европейски кръстопът на култури и на тази основа трябва да бъдат развивани идеи и проекти.

Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: