Изложба на народно приложно изкуство от Унгария в РЕМ Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:31 / 10.04.2014
2460
Регионален етнографски музей - Пловдив има удоволствието да Ви покани на уникалната етнографска изложба "Народно приложно изкуство от град Кечкемет", която ще бъде открита на 14 април (понеделник) в 18:00 ч.

Етнографската изложба включва уникална сбирка от предмети, които са изработени и украсени в духа на унгарското народно изкуство - дърворезба, керамика, тъкани, бродерия и др. Най-голямата колекция от народно приложно изкуство в Унгария се намира в град Кечкемет. 

Музеят на унгарското народно приложно изкуство ще представи в РЕМ - Пловдив събирана десетилетия наред ценна колекция от материално културно наследство.

Народното приложно изкуство черпи щедро от извора на народните традиции, които са основа за развитие на културата. Местните вкусове обаче не играят роля в творческия процес, общността не оказва влияние върху новаторския и индивидуален принос на творците.

За творбите на народното приложно изкуство е характерно, че откриват и връщат към живот потънали в забрава техники и занаяти. Например образци на шевици, което са били използвани някога за декорация на вече излезли от употреба облекла се прехвърлят и пригаждат към съвременните нужди и вкусове. 

Изготвят се предмети, дрехи и домашен текстил, които могат да бъдат използвани и днес. Така богатата народна култура се съхранява през вековете. Изложбата ще е открита до 14 май 2014 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За високи стандарти и предимство при финансирането в културата се...
Пенсионер стана за резил в Пловдив, арестуваха го
Стреляха по градски автобус в Пловдив
Световноизвестна пловдивчанка направи голям жест
Най-вкусният фестивал в Пловдив се завръща
Шофьор на BMW с брутални действия към колега, просна го на земята...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).