ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изграждат огромен сортировъчен център за употребявани дрехи до Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:12 / 31.01.2016Коментари (15)13302
© Капитал
Райнер Зигмунд събира дрехи в Западна Европа, сортира ги в Пловдив и ги изнася предимно в Третия свят
Жълта за пластмаса, зелена за стъкло, синя за хартия - цветните кофи за разделно събиране на отпадъци отдавна не изненадват хората по българските улици. Скоро към редиците им може да се присъединят и още една група контейнери - за текстил и облекла. Събраните в тях стоки ще се насочват към бъдещия най-голям сортировъчен център в Източна Европа, който ще бъде изграден до края на годината край Пловдив. Там те ще бъдат разпределяни според вида, качеството и степента си на износване и ще поемат новата си съдба - към магазините и пазарите за дрехи втора употреба в България и по света или към преработващите машини, за да се преродят като нови дрехи и материи или като парцали за почистване.

Идеята е на германеца Райнер Зигмунд, който от 25 години се занимава с оползотворяване на текстил, първоначално в родината си, а от 2003 г. се мести в България, където освен личните мотиви го водят и по-благоприятните условия за бизнеса - по-ниската цена на труда, по-ниските данъци и удобната локация, която позволява лесен достъп до различните пазари по света - от Африка до бившите съветски републики, страните от Близкия изток и останалата част от Азия. От миналата година той си партнира с фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital и група частни инвеститори, които заедно влагат в бизнеса 1.8 млн. лв. Част от тези средства ще бъдат използвани за изграждането на новото предприятие, което ще преработва над 1000 тона дрехи и материали месечно.

Райнер Зигмунд и съпругата му Марина са хората зад една от най-големите вериги за облекла втора употреба в страната - La Fiesta. Марката, която има 20 магазина, разположени основно в Пловдив и околността, обаче е само малка част от семейния бизнес. Близо 95% от дрехите и текстилните материали, които Зигмунд внася от Западна Европа, всъщност се изнасят - било то под формата на контейнери с облекла към страни от Третия свят, под формата на парцали за индустрията в страни като Германия, Австрия и Швейцария или като денкове вълна, памучни материи и т.н., които заминават към Индия и Китай, където се разбридват на нишки и се използват за повторното производство на дрехи.

Над половината от събраните от Западна Европа дрехи, които пристигат с контейнери в Пловдив, могат да бъдат носени отново. Те се сортират по различни показатели - вид дреха, материя, цвят, степен на износване и др., след което се насочват към магазините за продажба на дребно или чрез търговци на едро към страните от Третия свят. "В тази категория, която представлява 50-60% от облеклата и материалите, които рециклираме, сортираме над 400 различни артикула", обяснява Зигмунд. В зависимост от нуждите на пазарите, към които ще потеглят, дрехите се разделят и по допълнителни признаци като климат, традиции и религия. Около 15-20% от облеклата, които се внасят, са силно захабени и не могат да бъдат носени отново, така че използват за направата на парцали, които намират приложение в промишлеността за почистване на машините. "Произвеждаме собствена марка продукти TopCleanMe, които продаваме на индустрията", разказва германският предприемач. По думите му в европейски мащаб този пазар е все по-голям, като през последните години расте и в България, където все повече компании инвестират в нови машини, които се нуждаят от почистване. Третата категория, в която се сортират събраните в Западна Европа дрехи, е на материали, които ще бъдат рециклирани и използвани за направата на нови облекла - около 20-25%. Те се отделят спрямо вида тъкан - полиестер, полиамид, памук, дънков плат, вълна и т.н., и се продават на специализирани компании, които извършват самото рециклиране - разделянето им на нишки и производството на нови материи. По думите на Зигмунд основната част от този бизнес в световен мащаб е съсредоточена в Индия, както и отчасти в Китай, но сред плановете му е евентуално в бъдеще да разшири бизнеса си и с такава дейност в България.

"Търсенето в световен мащаб е огромно и продължава да расте, така че ще можем да продаваме цялото количество, което новият завод ще сортира", посочва германският предприемач. Обяснението е просто - от една страна, растящото световно население, което има нужда от облекло, а от друга, намаляването на обработваемите площи, които могат да се използват за отглеждането на памук.

"В световен мащаб тази индустрия процъфтява отдавна в Западна Европа и САЩ", отбелязва и Ивайло Господинов, който е един от управляващите съдружници в BlackPeak Capital.

Двамата цитират данни, според които 60-70% от населението по света купуват редовно дрехи втора употреба. Индустрията също е значим потребител на рециклирани текстилни материи, които се използват например в автомобилното производство за облицовката на купетата на колите или пък в строителството като изолационни материали.

Според проведено през 2012 г. национално представително изследване на агенцията за социологически проучвания "Маркет линкс" в магазини за употребявани дрехи пазаруват около 40% от българите. Година по-рано телефонно проучване на Market eyes отчита, че 48% от българите са купували, а 68% са носили дрехи втора употреба.

Още през 2005 г. британската благотворителна организация Oxfam оценява глобалния пазар на дрехи втора употреба на над 1 млрд. долара годишно. Основният износител е САЩ, където годишно всеки човек изхвърля по близо 40 кг облекла (по данни към 2013 г.). В Германия пък, откъдето основно купуват семейство Зигмунд, годишното потребление на облекла и текстил на човек от населението се оценява на 15 кг - като годишно в страната се изхвърлят над 700 хил. тона дрехи.

"Преди години бяхме първите, които разположиха контейнери за събиране на дрехи в Южна Германия, и тогава мнозина ни се чудеха", разказва Райнер Зигмунд. "Дотогава тази дейност се извършваше от различни благотворителни организации от врата на врата или с предварително обявяване на места и часове, където хората да могат да дойдат и да донесат ненужните си дрехи", посочва той. Сега предприемачът събира облекло и текстил в Западна Европа заедно с благотворителни организации и други частни организации като Червения кръст и Caritas. А отскоро води преговори и за започването на събиране в България с местна благотворителна организация и възнамерява да изгради система за събиране, каквато до момента в страната липсва.

Тази дейност обаче е едва началото на рециклиращия цикъл, а амбицията на Зигмунд и новите му партньори от Black Peak Capital е дейността в страната да обхване целия цикъл на оползотворяване на текстила. Част от тези планове е и изграждането на новия сортировъчен завод, който ще бъде разположен в индустриалната зона "Марица" край Пловдив. "Планираме да започнем строителството през март тази година и да го завършим до края на 2016 г.", обяснява германският предприемач. По думите му инвестицията в сградата ще е от порядъка на 1.5 млн. евро, а други около 1 млн. евро ще бъдат вложени в нови сортировъчни машини. Дори и с най-модерните технологии обаче процесът не може да бъде автоматизиран, така че предприятието ще се нуждае и от значителен брой работници. Зигмунд обяснява, че работата ще бъде организирана в три смени, като заедно с администрацията на обекта ще работят 120 - 150 души. "Без инвестицията от BlackPeak не бихме могли да направим това в толкова кратък период от време", посочва той.

Друга част от плановете за бъдещо развитие на бизнеса включва и разширяването на мрежата от магазини за продажба на дребно в България. Амбицията е в следващите три години да бъдат открити 30 - 50 нови обекта, или обща търговска площ от 9000 кв.м. В допълнение към това от ноември 2015 г. продажбата на дребно в страната се осъществява и през новата интернет платформа DressYou.bg, за която се предвижда в бъдеще да обхване и други страни от региона - най-напред Гърция и Румъния, а по-късно и Унгария, Словакия, Словения, Чехия и т.н.

Източник: в.Капитал








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Милена Карамишева
премахни филтъра

-3
 
 
Защо инвеститорите бягат от Пловдив а все около Пловдив Кмета ни ли е кофти
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: